Vandaag bezoek ik Wellingara School, de school die via gambiaexperience.nl bezocht kan worden. De school bevindt zich buiten het toeristisch gebied en wordt daardoor weinig gesponsord en bezocht. Een trip naar deze school is echt aan te raden: een leraar of lerares geeft uitleg over het schoolsysteem in Gambia en wat de dagelijkse uitdagingen zijn, en de kinderen geven je een hartverwarmend welkom.
De trip is onlangs gedaan door 2 fantastische mensen die na de 1e trip naar de school besloten deze te willen helpen door de waterpomp, die al 2 jaar kapot was, te laten vervangen en repareren. borehole-schoolDit is allemaal gedaan op hun laatste vakantiedawaterpumpg en betekent meer dan wij kunnen bedenken: de kinderen hebben weer drinkwater, ze kunnen hun handen wassen en er kan weer goed schoongemaakt worden. Het is fantastisch wat deze mensen hebben gedaan en ik ben ontzettend blij te zien dat de pomp volop functioneert en hoe blij de school ermee is.

Als ik het terrein van de school oploop klinkt het uiteraard overal “Toubab, how are you” en heb ik vele handjes te schudden. De hoofdmeester is er vandaag en nodigt mij uit in zijn kantoor. Hij vertelt mij nogmaals hoe ontzettend gelukkig hij is met deze gulle gift en wat dit betekent voor de school. Hij benadrukt hoe belangrijk hulp is: vanuit de overheid is er niet voldoende geld beschikbaar en de leraren en leraressen kunnen niet betaald worden. De school heeft alleen klassen in de ochtend, de middag kunnen zij zich niet veroorloven. En dat terwijl het zo vreselijk hard nodig is. Kinderen moeten goed onderwijs krijgen, hun hersens moeten zichzelf ontwikkelen en hun creativiteit moet aangeboord worden. De kinderen zijn de toekomst, vooral in dit land waar het voor de volwassenen vaak zo uitzichtloos is. Ik begrijp zijn schreeuw om hulp zo goed, en weet tegelijkertijd hoe moeilijk het is om hier duurzaam een verandering in te brengen. Een sponsor voor salarissen klinkt als een oplossing, maar als de sponsor wegvalt om wat voor reden dan ook, is het geen structurele oplossing.

Ik kom er deze week echter wel steeds meer achter dat dit wel een westerse gedachte is. Gambianen en Afrikanen denken niet over de toekomst, zij leven van dag tot dag. Overleven van dag tot dag. Elke dag dat er hulp is, is weer een dag verder overleefd. Natuurlijk willen zij ook een structurele oplossing, maar als die niet komt, dan is elke dag geholpen weer een dag overleefd. Ik vind het heel moeilijk om zo te denken, omdat we allemaal zo graag willen dat de armoede en uitzichtloosheid echt opgelost wordt. Maar culturen zijn verschillend en gewoontes zo vreselijk moeilijk om te doorbreken. Ik moet echt voor ogen houden dat de welbekende druppel op de gloeiende plaat altijd meer is dan niets doen. En constant blijven nadenken hoe hulp het beste geboden kan worden. Met een tikje Europese inslag maar bovenal met respect voor de Afrikaanse cultuur, zo is het nog steeds!

Na het gesprek met het schoolhoofd gaan we naar de klas waar de kinderen vanmorgen les hebben gehad. De kinderen staan klaar om mij gedag te zeggen, ontzettend lief en ook altijd een beetje onwennig. De hoofdmeester vraagt de leraar of hij de klas mag toespreken en dat mag uiteraard. Heel keurig en respectvol dat hij het vraagt, een goed voorbeeld voor de kinderen.
De hoofdmeester vertelt de kinderen wie ik ben en wat ik kom doen. Vervolgens vraagt hij de kinderen waarom water zo belangrijk is. “For drink!” roepen ze heel hard en “to wash your hands and take a bath”. Als de meester zijn zegje heeft gedaan, wordt de muziek hard aangezet.

De hoofdmeester danst net zo hard mee

De hoofdmeester danst net zo hard mee

Alle kinderen zingen de liedjes mee en doen een ingestudeerd dansje en ook de leraren en leraressen dansen en zingen lachend mee. Ook ik ontkom er niet aan en voor ik weet zing ik “head, shoulders, knews and toes, knews and toes” en dans ik het bijbehorende dansje. Fantastisch is dit en ik ben ook erg ontroerd. Wat geweldig dat ik dit mag doedansen-wellingaran en ik hoop ook echt dat de school verder geholpen gaat worden. Ik wil er in ieder geval hard mijn best voor doen!