Zoals ik al eerder heb geschreven ben ik ook ambassadrice van stichting Care for Natural. Care for Natural heeft meerdere projecten in Gambia, waaronder een bijenkassenproject in Tujereng, een tuinenproject en het brandwondencentrum in Mariama Kunda. Vandaag ga ik naar Mariama Kunda met Jip. Jip is nu anderhalf jaar in Gambia en zij werkt voor Claudette. Jip is meer dan betrokken bij alle projecten en het is leuk met haar op pad te gaan!

De rit naar Mariama Kunda is altijd leuk. We rijden over de zandpaden door verschillende dorpen en communities en de natuur is prachtig. De cashew bomen hebben hun vruchten en ook de mango’s groeien volop. Buba, een medewerker van Claudette en betrokken bij het brandwondencentrum, is vandaag mee. Hij gaat samen met Kebbah, de assistent manager op Mariama Kunda, voorlichting over preventie en behandeling van brandwonden geven op een school in Mariama Kunda. Jip vraagt of het mij niet leuk lijkt mee te gaan en daar hoef ik niet lang over na te denken. Hartstikke leuk!

Met voorlichtingsmateriaal onder de arm betreden we de school. De lerares verwacht ons en wijst ons het lokaal waar we onze presentatie aan de kinderen kunnen geven. Met deze voorlichting willen we de kinderen vertellen hoe brandwonden te voorkomen zijn en hoe deze behandeld kunnen worden met Aloe Vera. Hiervoor zijn posters ontwikkeld en Kebba en Buba zijn getraind om de voorlichting in hun eigen taal te kunnen geven. Het zijn beiden goede jongens: ze hebben het niet makkelijk en moeten voor hun hele familie zorgen, maar ze zijn ontzettend gemotiveerd en pakken hun werk echt serieus aan. school-mkDe meester in de klas vertelt de klas wat er gaat gebeuren en zegt dat ze heel goed moeten luisteren. De kinderen zijn muisstil en luisteren aandachtig naar Buba en Kebba. Buba heeft mij gevraagd of ik het erg vind als ze in hun eigen taal de presentatie geven. Ik heb hem verzekerd dat het doel is de kinderen voorlichting te geven en dat zij dat het allerbeste in hun eigen taal kunnen doen. Ik versta dus niets van wat ze vertellen, maar de posters spreken voldoende tot de verbeelding. Ze vertellen dat vuur gevaarlijk is, dat de kinderen niet in de buurt van vuur moeten komen, dus ook niet als er attaya (groene thee) wordt gemaakt, dat kokend water gevaarlijk is en dat de kinderen niet op de steen moeten gaan zitten waar hun moeder net op heeft gekookt. Ook vertellen ze dat als dat dan gebeurt, ze geen konijnenhaar of modder moeten gebruiken om de wond te behandelen, volgens lokaal gebruik, maar Aloe Vera moeten toepassen op de wond. Ik hoop echt heel hard dat de kinderen hier iets van opsteken. Ze zijn erg jong en hun concentratie om te luisteren neemt snel af. school-mk-2Als ze maar op z’n minst wat gezonde angst voor vuur ontwikkelen, dan hebben we al wat bereikt.

Na een foto met de hele groep op het schoolplein, lopen we door naar een kleine kliniek. Hier is elke laatste woensdag van de maand een consultatiebureau voor moeders met baby’s. Zo ook vandaag dus en het is een drukte van belang. Overal staan moeders met baby’s te wachten op hun beurt. De baby’s worden gewogen in een soort zak aan een hangende weegschaal, wat ze niet leuk vinden en dat snap ik goed. Er is een dokter voor baby’s die ziek zijn en de baby’s worden gevaccineerd.
Kebba en Buba spreken met een verpleegkundige en vragen of ze de voorlichtingsposter kunnen ophangen. Ze leggen uit wat het belang is van brandwondenpreventie en vragen haar de patiƫnten met brandwonden door te sturen naar het Aloe Burn treatment Centre for Children in Mariama Kunda. De verpleegkundige luistert aandachtig en verzekert Kebba en Buba de posters op te hangen en mensen te wijzen op de gevaren van brand.

Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik bij deze bezoeken aanwezig kan zijn. Buba en Kebba doen dit hartstikke goed en het is ook echt nodig. Er zijn zoveel kinderen met brandwonden die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden, als ouders maar hadden opgelet en het gevaar van vuur hadden gezien. Ik heb zo vaak kinderen met een brandende attaya pot zien lopen of dichtbij open vuur zien staan. Ouders zien echt het gevaar niet en letten niet goed op. Vuur zit zo in hun cultuur en zij zijn het zo gewend. En natuurlijk komen niet alle brandwonden door onoplettendheid, het risico op brandwonden is door de primitieve manier van leven gewoon erg groot. Ik vind dit project dan ook echt geweldig: preventie en behandeling voor en door de lokale bevolking!