Waar je ook loopt in Gambia, de kinderen komen je altijd lachend tegemoet. Als toubab ben je een bezienswaardigheid en allemaal willen ze je hand schudden, gedag zeggen of gewoon dichtbij je zijn. Ik heb ontelbare foto’s van kinderen op mijn schoot, kinderen die handjes geven, kinderen die spelen, kinderen die dansen, etc., etc.

De kinderen zijn de toekomst en verdienen een goede toekomst. Hiervoor is goed onderwijs en goede medische zorg nodig. Maar wat ook zo belangrijk is, is dat de kinderen leren hun creativiteit aan te boren. Ik heb een keer een gesprek gevoerd met wat jongens over hoe succesvol Senegalezen zijn met hun muziek en dans. “The Senegalese people are very creative and very smart”, waarop ik de vraag stelde wat het verschil is tussen een Senegalees en een Gambiaan. Een jongen gaf een antwoord waar ik veel over nagedacht heb: “Gambia is boring, we have nothing to do and our creativity is not developed”. Ik denk dat hij hier echt gelijk in heeft. De bevolking is door een slecht politiek regime, onvoldoende werk en grote armoede volledig lijdzaam en afwachtend geworden. Men heeft niet geleerd iets te doen met hun creativiteit en erger nog, men is de trots en eigenwaarde kwijt geraakt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals de jongens op het strand die muziek maken, sporten en acrobatische oefeningen doen. Maar het merendeel van de bevolking is elke dag bezig met overleven en heeft geen tijd of weet niet hoe zij hun creativiteit kunnen gebruiken.

De kinderen zijn de toekomst en kunnen leren hoe zij hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Kijk alleen maar naar hoe de kinderen in Farafenni de puzzel maakten: figuren maken van de puzzelstukjes in plaats van de puzzel, die voor volwassenen was, te leggen. Creativiteit ontwikkelen is niet moeilijk, het gaat om stimuleren en activeren. Het heeft mij aan het denken gezet nieuwe projecten te bedenken om die creativiteit al op jonge leeftijd aan te boren. Dit kan met bijvoorbeeld met eenvoudig speelgoed of het organiseren van optredens op scholen. Wij hadden vroeger de weekviering op school waar elke klas een optreden voorbereidde en uitvoerde voor de hele school. Hartstikke spannend, maar ik heb er veel plezier aan beleefd. Kortom, de kinderen hebben mij, naast het geven van heel veel liefde en knuffels, ook heel erg geïnspireerd deze week! En zeg nou zelf, ze zijn toch allemaal geweldig!

bandenwinkel-2 kinderen1 kinderen-5 kinderen-4  kinderen-3   mohamed kinderen-motorkap miss-gambia

aise-voetbal aise SAMSUNG CAMERA PICTURES kinderen-lamin-1

kinderen-lamin-2 SAMSUNG CAMERA PICTURES kinderen-6 kinderen-7