Op naar het strand dus! Adama heeft een bbq geregeld en vanuit zijn huis wat borden en bestek meegenomen om te kunnen bbq-en. Het is een heel geregel om alles op het strand te krijgen: we moeten water hebben, de drankjes en het eten moeten naar het strand gebracht worden en bij Lamin’s beach bar worden wat stoelen en een tafel geleend. bbq-1Binnen no time zijn er verschillende jongens die ons komen helpen en zo zitten we al snel alle groenten te snijden. Het lijkt wel kamperen, heerlijk hoor! We hebben geen muziek meer kunnen regelen, maar dat blijkt ook niet nodig. We zitten naast Lamin’s beach bar waar de hele avond reggae muziek uit de boxen knalt, dus aan muziek geen gebrek.
Het wordt steeds drukker op het strand, we zijn niet de enigen die Oud & Nieuw op het strand vieren. Overal waar je kijkt zijn mensen aan het bbq-en en sommige mensen hebben zelf hun eigen eten meegenomen.
Bij onze bbq schuiven steeds meer mensen aan die Adama heeft uitgenodigd. Iedereen helpt en heeft zijn eigen taak: een groepje snijdt de groente, een ander groepje regelt de bbq, en weer een ander groepje maakt attaya.
Uiteindelijk hebben ook de King of the Lamin’s, Ebou en Lamin hun weg naar het strand weten te vinden, het feest is compleet!

bbq-2bbqHet eten is geweldig: de vis is samen met de marinade en groente gestoofd in folie op de bbq. Het is echt ongelooflijk hoe de jongens met de beperkte middelen die we hebben zoiets lekkers hebben kunnen klaarmaken. We hebben veel te veel eten en Simone en ik brengen wat vis naar een gezin wat verderop het strand woont. Als we daar aankomen, beginnen zij net met eten, maar onze vis kan daar heel makkelijk bij. “Is good to share!” zegt Adama.

Om 23.00 uur is het tijd om mijn ouders in Nederland een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik heb Adama geleerd hoe hij in het Nederlands mijn ouders Happy New year kan wensen en na 3 pogingen via een WhatsApp voice message kan ik onze gelukwens in het Nederlands verzenden. Al snel krijgen we een lachend bericht in het Nederlands terug.

oud-en-nieuw-3  oud-en-niew-2 

En dan is het bijna 12 uur en Gambia zou Gambia niet zijn als het vuurwerk niet te vroeg begint. Vanaf het strand is het vuurwerk goed te zien. Het zijn niet de hoeveelheden vuurwerk zoals wij dat in Nederland kennen, en dat maakt het juist bijzonder. Aan alle kanten wordt vuurwerk afgestoken en dit gaat zeker een half uur zo door. We wensen elkaar “a happy new year and many more to come in good health and prosperity”. En dat is het! We maken er weer een mooi jaar van!