Terug met de ferry dus naar Dakar. Het schommelen van de boot, het monotone geluid van de motor en het vroege opstaan maken dat ik in slaap val. Zonde, het is zo’n mooie tocht!
Aangekomen in Dakar lopen we het centrum in. Het is relatief rustig, het is zaterdag. Ondanks dat het rustig is, moeten we goed uitkijken. In Gambia vinden automobilisten al dat ze het alleenrecht hebben op straat, in Dakar is dat nog veel erger. Er wordt in geheel geen rekening gehouden met voetgangers. Oversteken is dan ook een uitdaging, het lijkt echt Parijs wel!

dakar-stad-1We lopen door de drukke straten van Dakar en komen aan bij het paleis van de president. Er staan bewakers voor de verschillende poorten, keurig gekleed en in een strakke houding. Ik wil graag foto’s maken, maar daar moeten we eerst toestemming voor vragen. Gelukkig mag dit, maar wel vanaf een bepaald punt. Het is wat ver, maar ik heb een foto met bewaking erop! Ik heb mijn portemonnee al klaar om de politieagent te betalen voor de foto, in Senegal draait alles om geld. In dit geval is het niet nodig en ook weer begrijpelijk: bij het paleis met al die bewaking geld aannemen voor een foto is vast niet goed voor de carrière van deze agent.

Vanaf het paleis lopen we naar de Nederlandse ambassade. We kopen koffie bij een Nescafé stalletje en zittend op de stoep drinken we de koffie op. Volgens Adama is koffie drinken op een terras in Dakar hartstikke duur en eigenlijk heeft dit ook veel meer charme.
We lopen door en komen aan bij de Nederlandse ambassade. Adama moet mij er op wijzen, het blijkt een klein kantorencomplex te zijn. Ik verwacht een statig gebouw zoals we ambassades in Nederland kennen, maar niets is minder waar. Heel klein staat “Ambassade de Pays-Bas” op een bordje, er is niets moois en statigs aan. Maar goed, toch gezien!

Vanuit de ambassade lopen we terug via drukke marktjes en straatjes terug naar de parkeerplaats. Het vroege opstaan, de trip naar Gorée Island, de warmte en de vele indrukken hebben mij moe gemaakt. Het hoogtepunt voor mij is uiteindelijk Gorée Island. Ik zou iedereen die Dakar bezoekt die trip ook echt aanraden. En wat Dakar betreft: ik heb heel veel goede redenen om een keer terug te komen!

dakar-stad-2 dakar-stad-4 dakar-stad-5 dakar-stad