Stipt om 7.00 uur staan we bij het hotel van mijn ouders om te vertrekken naar Farasuto. Adama heeft de safari auto geleend, dus we zitten achterop in de buitenlucht.¬†Het is fris, zeker met de wind van het rijden. Ik heb een spijkerbroek aan dus my legs zijn niet outside ūüėČ. Gelukkig komt de zon snel op en wordt het snel warmer achterop de auto.

ousman-soweVia Brikama rijden we meer het binnenland in en komen we aan in Farasuto Forest. Hier ontmoeten we Ousman Sowe, de vogelspotter die ons begeleid vandaag. Ousman woont in Farasuto en is de mentor geweest van Ebou Manneh, de scientist man. Hij weet ontzettend veel van de natuur en de vogels en is een ontzettend vriendelijke en leuke man.
Ousman vertelt dat Farasuto veel zeldzame vogels herbergt, waaronder de nachtzwaluw. Hij belooft ons zijn uiterste best te doen de zwaluwen te vinden, hij weet waar zij regelmatig zitten.

uil1We lopen een stuk en dan wijst Ousman in de bomen: er zit een uil. We moeten even zoeken, hij zit goed verscholen en zijn schutkleuren¬†doen hun werk. Heel statig zit de uil op zijn tak, ons bezoek lijkt hem niet te deren.¬†Mooi toch, dit zo in de natuur te zien. Ik ben niet zo’n vogelliefhebber zoals mijn vader is, maar de vogels in Gambia met hun mooie kleuren maken mij wel meer liefhebber dan voorheen. Er zijn zoveel soorten, in alle maten en kleuren. Elke vogelliefhebber moet eigenlijk minstens 1 keer in zijn of haar leven naar Gambia om al dit moois in de natuur te zien.

We lopen weer verder en net als ik bedenk dat ik eigenlijk best veel zin heb in koffie, komen we bij een plekje onder de bomen aan waar koffie verkocht wordt. Dat is toch bizar! Het is gelukkig geen commercieel tentje met stoelen en parasols anders zou het hier niet passen. Dit geheel met de houten bankjes en thermoskannen met heet water en zakjes Nescafé past wel goed in de omgeving. We gaan koffie drinken dus, middenin de bush en best welkom na het vroege opstaan.

Als de koffie op is lopen we verder. We komen aan bij een klein meer, wat in verbinding staat met de rivier The Gambia. Het is hier prachtig, rustig en zo groen. En dan opeens wijst Ousman ons op de overkant van het meer: er zitten 2 krokodillen. Wauw! Eindelijk zie ik krokodillen in het wild in Gambia! Eén krokodil gaat uiteindelijk het water in, helaas te snel voor de foto. Maar deze hebben we toch maar mooi kunnen vastleggen!

krokodil1 krokodil farasuto-1

We gaan op zoek naar de nachtzwaluw. Het is echt goed zoeken, deze vogels hebben echte schutkleuren, je moet echt weten waar ze zich bevinden. Ousman weet waar ze ongeveer zitten en uiteindelijk houd hij ons staande en fluistert “there is one sitting nachtzwaluwthere”. Ik weet niet precies waar ik naar zoek, ik weet uiteraard hoe een zwaluw eruit ziet, maar de nachtzwaluw ken ik niet. Uiteindelijk zien we het mannetje zitten. Het vrouwtje zit een stukje verderop, ook hier moeten we goed naar zoeken. Heel rustig blijven ze beiden zitten, alsof ze niet in de gaten hebben dat wij hier staan. Erg mooi en ook Ousman is erg blij dat hij ons deze bijzondere vogels heeft kunnen laten zien.

We hebben tijdens deze wandeling nog veel meer vogels gezien en ook vooral gehoord. Dat is het mooie aan vroeg in het bos zijn: je ziet de natuur ontwaken en de vogels zingen het hoogste lied.

parkieten birdwatching-3 farasuto

Vanuit Farasuto rijden we door naar Pirang. Pirang is ongeveer 15 minuten rijden van Farasuto en volgens Ousman ook een erg mooi bos om te bezoeken.
En niets¬†blijkt minder waar. Het bos is dichtbegroeid en je kan hier mooie en lange wandelingen maken. Je hoort de apen door de bomen slingeren en de vogels hard zingen. Ik begin het vogel spotten echt steeds leuker te vinden. Je moet soms echt je best doen de aangewezen vogel te vinden. Zeker in een groepje is dat erg leuk: de √©√©n ziet de vogel gelijk, de ander ziet het gewoonweg niet. Het levert hilarische gesprekken op: “ja kijk, daar, tussen die 2 takken, zie je dat nou echt niet, hij beweegt nu, kijk dan,¬†links van de tak,¬†zie je het echt niet??” Ook grappig om de aanwijzing “daar tussen die 2 takken” of “links van die tak” te geven als je in een bos loopt met alleen maar bomen en takken.

Na een mooie wandeling is het tijd om weer terug te gaan naar Kololi. We brengen Ousman terug naar zijn huis in Farasuto en maken nog wat foto’s van hem zodat ik Ousman een plekje kan geven op de website. Want¬†√©√©n ding is zeker: Ousman en zijn Farasuto en Pirang moeten als trip op de website!

pirang farasuto-vogels farasuto-hornbill pirang-4