De VIP koning is nog steeds bezig met het bouwen van zijn huis en volgens zijn WhatsApp berichten boekt hij goede vooruitgang. Ik heb hem nog niet gezien deze keer, toen ik aankwam in Gambia had hij geen dienst en intussen weet hij dat ik echt niet wil dat hij op mij wacht. Zijn dienst eindigde om 10.00 uur ’s ochtends en mijn vlucht kwam om 15.30 uur aan. 5,5 uur wachten om mij snel door de douane te loodsen vind ik echt niet nodig, hoe aardig en behulpzaam het ook van hem bedoeld is.

Ik heb hem gebeld en met hem afgesproken op de highway bij het strand in Brufut. Hier hebben we vaker afgesproken en ik heb hem nog nooit in 1 keer gevonden. Ik denk nu echt te weten waar hij op mij wacht, maar helaas overschat ik mijzelf weer. Ik rijd over de highway en voor ik het weet ben ik al bijna in Ghana Town. Dat is zeker te ver, en net als ik wil keren belt de VIP koning mij. “You went too far again!” We lachen allebei hard door de telefoon, wat een déja-vu weer voor ons allebei.
Ik keer om en al snel zie ik hem druk zwaaiend langs de weg staan. Het is uiteindelijk weer gelukt!
Hij stapt in en we rijden over de zandwegen naar zijn nieuwe huis. De weg is slecht, ik ben blij dat ik in Claudette’s 4-wheel rijd en niet in Adama’s auto. We komen uiteindelijk aan bij zijn huis en ik herken het helemaal niet meer. 2 jaar geleden was ik hier het laatst en hij heeft inderdaad vooruitgang geboekt!
Het dak ligt er volledig op, de kamers hebben muren, er wordt een sceptic tank aangelegd en de afvoeren van de wc’s worden aangelegd. Ook het land om het huis is onherkenbaar: het staat helemaal vol met cassavebomen. Als hij een goede oogst heeft kan zijn vrouw de cassave gaan verkopen op de markt.

We lopen door en rond het huis. De VIP koning wil dat de vloer is betegeld en dat de sceptic tank werkt, dan is hij klaar om met zijn gezin naar het nieuwe huis te verhuizen. Hij gaat vooralsnog geen borehole plaatsen, dit kan hij niet betalen en water kan hij dichtbij uit de put halen. Ook de aansluiting op de elektra moet op zich laten wachten en is niet de belangrijkste prioriteit om te kunnen verhuizen. Het lijkt erop dat de verhuizing nu echt dichterbij komt! Ik ben echt ontzettend blij voor hem: ondanks dat hij een baan heeft, heeft hij het niet makkelijk. Wonen in een family compound betekent alles delen en hij verdient al niet genoeg om zijn eigen gezin te kunnen onderhouden. Zijn huis heeft hij verder kunnen bouwen met hulp van sponsoren en alles wat hij zelf apart heeft kunnen leggen. Het is bewonderingswaardig en ik hoop echt van harte dat zijn inspanningen snel gaan lonen.

Door de cassavebomen lopen we weer terug naar de auto. Als ik over 3 maanden weer terug ben, zegt de VIP koning, dan heeft hij verse cassave voor mij. Mooie belofte van hem en ik hoop dat ik mijn belofte om over 3 maanden terug te zijn kan waarmaken.
We rijden terug naar de highway waar ik hem weer afzet op de plek waar we elkaar vanmorgen ontmoetten. We nemen afscheid met de linkerhand, zoals het hoort als je wilt dat je elkaar snel weer ziet.
Leuk hem weer gezien te hebben en heel goed zijn huis in deze staat te zien!