Inmiddels ben ik alweer een aantal weken terug in Nederland. Ik kwam terug in de sneeuw maar gelukkig is het nu alweer een paar dagen echt lenteweer. Dat acclimatiseert toch beter!

Het toeristenseizoen in Gambia draait volop en ik krijg bijna dagelijks mails en vragen van mensen die graag hun trips bij gambiaexperience.nl willen doen. Vooral Georgetown, Farasuto, Tanji en James Island zijn favorieten. Farasuto is een nieuwe trip waarbij birdwatcher Ousman Sowe toeristen meeneemt op wandeltocht door het prachtige natuurgebied in Farasuto. De trip kan uitgebreid worden met een bezoek aan de forest van Pirang. Inmiddels is Adama al meerdere keren met verschillende mensen in Farasuto geweest en iedereen is meer dan lovend over Ousman en de mooie natuur van Farasuto. Ik krijg mooie berichten van mensen die mij en Adama en iedereen in Gambia bedanken voor onze bijdrage aan een mooie en geweldige vakantie. Elke keer als ik dit soort berichten krijg, kan ik wel in de lucht springen van blijdschap. Daar doen we het voor: de lokale mensen voorzien van een inkomen en de toeristen blij maken met een mooie trip gedaan door geweldige mensen in Gambia.

abdouabdou-2Omdat het aanbod van mensen momenteel groot is en Adama maar op 1 plek tegelijk kan zijn, geeft hij de trips die hij zelf niet kan doen aan Abdou. Abdou is een nette, gezellige en betrouwbare jongeman en ook werkzaam bij de Poco Loco strip. Hij heeft een goede auto, rijd rustig, ziet er keurig uit en hij is echt een goed visitekaartje voor gambiaexperience.nl. Ook over Abdou krijg ik hele goede berichten terug van de toeristen, Adama weet zijn mensen echt goed uit te zoeken.

Dat meer mensen nu profijt hebben van de website is uiteindelijk de droom die uitkomt. De website is het platform waar de lokale mensen en de toeristen met elkaar verbonden worden: de lokale mensen verdienen een inkomen en de toerist beleeft Gambia op de beste en mooiste manier. Niet alleen Adama en Abdou profiteren hiervan als taxi chauffeur en gids, maar vooral ook de mensen in de lokale restaurants, de gidsen tijdens de trips, de mensen in de compounds die bezocht worden, de birdwatchers, de bootgidsen, etc., etc. Ik ben stiekem best wel trots op wat we tot nu toe bereikt hebben en ook Adama ervaart steeds meer wat het voor de lokale mensen betekent. “The local people have to dominate”, het is zijn uitdrukking en ik hoor het hem steeds vaker zeggen. Hij komt met steeds meer ideeën voor nieuwe trips en zoekt de mensen die hij wil betrekken zeer zorgvuldig uit. We lijken wel een Gambiaans uitzendbureau te zijn gestart 😉!
Ik heb “the local people have to dominate” als slogan gebombardeerd en gebruik het nu als # op Facebook en Instagram. Hopelijk wordt het opgepakt!

Naast het hebben van een inkomen, ervaar ik steeds meer wat het hebben van een inkomen betekent. Werken is zoveel meer dan een inkomen: werk biedt structuur, het maakt trots en het geeft positieve energie. De hele dag niets te doen hebben en teveel tijd hebben om na te denken is voor niemand goed. Werk betekent toekomst en een uitzicht hebben. Dat ervaren wij hier in Europa en dat ervaart en voelt men in Gambia des te meer. En ik merk het aan de mensen die ik spreek: zo energieloos als de Gambianen soms in hun communicatie zijn, zoveel energie klinkt in hun stem na een dag werk te hebben gehad. En daar krijg ik dan weer ontzettend veel positieve energie van!

Maar…. hele positieve berichten, maar we zijn er nog lang niet. Het seizoen is en blijft kort en met name de maanden januari, februari en maart blijken tot nu toe de topmaanden in het seizoen. Dat zijn maar 3 maanden en in 3 maanden voldoende verdienen voor de rest van het jaar kan ook in Gambia niet. We moeten echt meer en meer doen om te zorgen dat ook de andere maanden van het seizoen voldoende opleveren. En dan zijn we er nog niet, want dan houden we het laagseizoen nog over waar weinig tot niets gebeurt. Gelukkig zie ik in de sociale media wel steeds vaker de vraag gesteld worden of Gambia in de zomer ook een goede bestemming is. En dat is het echt! Het regenseizoen betekent een keer een flinke bui en niet eens dagelijks, de temperatuur is nog altijd goed, de zee is nog steeds erg lekker, de sfeer is als altijd prettig en de mensen zijn zoals altijd even vriendelijk!
Het toerisme moet blijven aantrekken en #thelocalpeoplehavetodominate!

   parkieten farasuto-2krokodillen-bakau-3 bandenwinkel-2 kinderen-motorkap feest-2 cadeautjes2bakau-2 serekunda-goed  hippo-goed baboon-3 makasutu-4