Ik wil vandaag graag mijn stof brengen naar de kleermaker zodat hij mijn kussenslopen kan maken. Ik ben er nog een aantal dagen en hij moet er geen haastklus van maken. Kleermaker Tim is in Farafenni en heeft mij de laatste keer erg teleurgesteld, dus voor nu heeft Adama besloten deze klus aan een andere kleermaker te gunnen.

Deze kleermaker heet Lamin, heeft zijn workshop in Lamin Village en woont in dezelfde compound als de King of the Lamin’s. De Lamin’s in Lamin dus.
Lamin blijkt een aardige man te zijn en kan direct mijn kussenslopen maken. Ik geef hem de maten door, hij knipt wat hij nodig heeft van mijn stof en dan kan hij van start. Wij wachten tot hij klaar is in de compound van de King of the Lamin’s, wat goed uitkomt, want ik ben hier nog niet geweest en ik heb de King nog niet gezien. Hij is gisteren teruggekomen uit Farafenni waar hij momenteel veel is omdat hij 2 winkeltjes aan het bouwen is in zijn family compound aldaar.
We komen aan en onze King staat ons al op te wachten. Een dikke knuffel en “good to see you!”, sommige dingen veranderen nooit. Ik ben blij de King te zien, hij is na Adama de 2e persoon die ik vanaf het begin goed heb leren kennen en ik kan hem echt een vriend noemen. Kleine Lamin en Aisha komen hard op Adama aanrennen, ze zijn gek op hem omdat hij altijd lief voor ze is, met ze voetbalt en altijd vraagt of ze goed hun best doen op school.

De ventilator staat aan in het huisje van de King en ik ga hier dankbaar voor zitten. Vanmorgen was het fris, maar nu begint de zon toch echt weer goed haar warmte af te geven. Zonder de verkoelende bries van de kust is het echt weer warm vandaag. De King is druk bezig met een project voorstel wat hij aan de president wil presenteren. Hij heeft samen met een groepje mensen die verstand hebben van rijst verbouwen een heel mooi projectvoorstel geschreven. Het idee is om aan de North Bank – de regio van Farafenni- rijstvelden aan te leggen met financiële steun van de overheid. Het plan is goed doordracht en voorzien van vele goede argumenten: Gambia importeert vooral rijst uit Azië en Zuid-Amerika terwijl gebleken is dat de grond in Gambia meer dan geschikt is voor de rijstteelt, het genereert banen voor de lokale bevolking, het genereert inkomen voor de overheid en het is goedkoper dan importeren. De King heeft alles uitgewerkt en een PowerPoint presentatie gemaakt. Vanmiddag heeft hij een afspraak met zijn projectgroep en ze hopen het plan aan de president te mogen presenteren. Het klinkt geweldig en ik duim net zo hard met hem mee.

Intussen is de scientist man Ebou ook terug van zijn ochtendwandeling. “Maik, good to see you, how are you, let’s sit and chat!” We praten wat over en weer en ik vertel hem over het voorval met de vrouw in Abéné gisteren. Ebou hoort het aan en geeft zijn mening: “these people are trying to survive and they don’t understand how they can have benefit out of this”. En, “don’t put everyone in the same basket, not everyone thinks like this”. Dat ben ik roerig met hem eens en dat doe ik zeker niet. Ik vertel Ebou juist dit verhaal omdat ook hij denkt dat Adama door zijn vele trips veel geld verdient en “rijk” is. Zowel Adama als ik hebben Ebou al meerdere keren verteld dat het seizoen zo kort is, daar kan niemand rijk van worden. En dat een auto onderhouden geld kost, de auto niet op water loopt en ook Adama 2 kinderen heeft om te onderhouden. Wellicht dat dit verhaal Ebou nieuwe perspectieven geeft.

Intussen is de lunch klaar en gezamenlijk eten we vis en rijst. Het smaakt goed en ik merk dat ik het hard nodig heb. Ik heb last van de warmte vandaag en (vooral pittig) eten helpt mij altijd goed. Na de lunch wil ik dan ook graag terug naar de kust, even een frisse duik en bijkomen op het strand! Mijn kussenslopen zijn klaar en Lamin komt ze persoonlijk bij de King afleveren. Hij heeft net werk geleverd, ik ben er blij mee!

kussen-1 kussen-2