Een bezoek brengen aan Adama’s moeder was altijd een hele onderneming. Farafenni ligt in het binnenland van Gambia, aan de North Bank, dus aan de andere kant van de rivier. Dat betekent de oversteek maken met de ferry bij Barra of bij Soma. Omdat de auto uiteraard ook de oversteek moet maken, betekent dit heel vroeg weggaan om op tijd bij de ferry te zijn en een lange wachttijd voorkomen. Zo heb ik vorig jaar met mijn vader en Adama 5 uur gewacht om de oversteek te kunnen maken en zo ben ik menigmaal om 5.00 uur opgestaan om op tijd bij de ferry in Banjul te zijn.

brug1Maar dat is nu verleden tijd: op 21 januari 2019 is de Senegambia bridge van Soma naar Farafenni en terug geopend, ook wel de TransGambia genoemd. Ik heb de bouw van de brug kunnen zien en nu is deze dan eindelijk daar! De brug is op 21 januari officieel geopend door de president van Gambia en de president van Senegal. De brug betekent veel voor zowel Gambia als Senegal en zal een positief effect moeten hebben op de economie van beide landen.
De ferry vaart nog wel: de brug blijft nog 6 maanden gesloten voor vrachtverkeer omdat het beton en de constructie goed moet ” inzakken”. Er is ook nog geen verlichting en er zijn nog geen reflectiepalen geplaatst, dus de brug is alleen open van 7.00 uur tot 19.00 uur. Maar wij kunnen er gebruik van maken!

Rond 10.00 uur vertrekken we uit Kololi. We gaan eerst langs Kinnet om Fallou op te halen. Fallou gaat graag met ons mee om te kijken hoe het met zijn moeder gaat. Hij is inmiddels ruim een maand weg en ondanks dat Modou goed voor zijn moeder zorgt, wil hij toch graag zelf polshoogte nemen.
Vervolgens vertrekken we richting Soma, een rit van ongeveer 2 uur. Na Brikama wordt het verkeer rustiger en laten we de drukte van Kombo achter ons. Ook deze rit heb ik meerdere malen gereden, maar het blijft heerlijk hier te rijden. Palmbossen, de oranje zandvlaktes, het groene landschap, de mangroves en de dorpjes, er is meer dan genoeg om te zien. Bij de politie checkpoints komen de fruitverkopers op onze auto afrennen in de hoop op wat business en we kopen sinaasappels en bananen.
In de regio waar voormalig president Yaya Jammeh vandaan komt, staan de groene vlaggen langs de weg en is Ecowas gestationeerd om de rust te bewaren. Yaya Jammeh zorgde goed voor zijn community en men ziet hem hier graag terugkomen. De groene vlaggen geven het support van de community aan Jammeh aan.

brug-farafenniEn dan rijden we Soma binnen. Waar hier dus voorheen het grote wachten op de ferry begon, rijden we nu naar de brug. We betalen 200 Dalasi voor de tol voor de brug en daar gaan we dan. We zwaaien naar de ferry “Bye, bye ferry, thanks for everything but we don’t need you anymore!” en binnen 2 minuten staan we aan de overkant.
We stoppen even bij de winkel van Binta, een nicht van Adama en Fallou. Er zijn veel winkeltjes bij de ferry en voor hen is de komst van de brug geen goed nieuws. Er zullen op termijn geen lange rijen met vrachtwagens dagenlang staan te wachten waarvan de chauffeurs eten en drinken komen kopen in de winkeltjes. De ferry blijft wel varen voor diegenen die de 200 Dalasi tol niet kunnen betalen, maar dat hun handel af zal nemen is een feit.

Binta is niet in haar winkel, maar we ontmoeten haar langs de weg waar ze eten aan het koken is. We krijgen een schaal met eten om mee te nemen naar Adama’s en Fallou’s moeder en de auto vult zich al snel met heerlijke geuren. We rijden door naar Farafenni en komen 10 minuten later aan bij de compound van Adama’s moeder. Ze ziet er goed uit en is blij haar 2 zoons te zien. We eten gezamenlijk de meegebrachte lunch, ik zoals gewoonlijk met een lepel. Adama’s moeder ziet dat ik met links eet en spreekt mij aan dat ik met rechts moet eten. Voor Gambianen is de rechterhand voor eten, de linkerhand voor wassen. Mijn uitleg dat ik linkshandig ben, lijkt voldoende en gelukkig kan ik dooreten met mijn linkerhand.

Al snel is het nieuws dat Adama en Fallou in Farafenni zijn de ronde gegaan en de 1 na de ander komt de compound binnen. Zo ook Tim, onze kleermaker. Dat komt mooi uit, want ik heb nog een hoop stof over van de kussenslopen!