Stichting Care for Natural (CFN) is al ruim 15 jaar actief in Gambia. CFN werkt vanuit Nederland en Gambia en heeft als doel het realiseren van zelfredzaamheid van de lokale bevolking waarbij het creëren van banen centraal staat. Op de project locatie in Mariama Kunda heeft de stichting meerdere projecten die dit doel behartigen, waaronder het tuinenproject voor de vrouwen uit de community, het gemeenschapscentrum (de Umbrellahut) waar diverse workshops worden gegeven, het bijenkassenproject en het Aloë Vera brandwondencentrum voor kinderen, het ABCC (Aloe vera Burn Centre for Children). Het tuinenproject is nu in de fase van 95 % verzelfstandiging. Naast de projecten in Mariama Kunda heeft de stichting meerdere acties waar met sponsorgeld van de donateurs regelmatig een bijdrage in geleverd kan worden: o.a. “Geef een eitje” waarmee de stichting gekookte eieren (een bron van mineralen, proteine en vitamines) kan uitdelen aan kinderen op scholen en “Schijn een lichtje” waarmee gezinnen worden voorzien van licht in de duisternis.

Ik ben sinds 2016 betrokken bij de stichting en sinds juni 2018 voorzitter van deze mooie stichting. Claudette Sarr-Krook is de oprichtster van de stichting en woont in Gambia. Claudette heeft een productiebedrijf in Kololi waar zij consumptie- en cosmeticaproducten produceert. In de productie werken voornamelijk vrouwen waarvan een aantal doofstomme vrouwen. Deze groep heeft in Gambia een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt en het is dan ook prachtig dat zij bij Claudette de kans krijgen een inkomen te verdienen en zichzelf te ontwikkelen. De winst uit de productie wordt direct gebruikt voor de financiële ondersteuning van de projecten van de stichting. Dankzij onze particuliere donateurs en het bedrijfsleven in Nederland kunnen wij onze projecten meer en meer uitbouwen en verzelfstandigen en kunnen wij nieuwe projecten opstarten. Alles met als doel het realiseren van zelfredzaamheid waarbij het creëren van banen centraal staat.
Omdat Claudette al jaren in Gambia woont, de cultuur en gebruiken van de lokale bevolking goed kent en Wolof spreekt, kunnen wij de hulp bieden toegepast op de echte hulpvraag rekening houdend met de cultuur, rituelen, angsten en overtuigingen van de lokale bevolking.

De actie “Schijn een lichtje” ondersteunt deze zelfredzaamheid. Door gezinnen te voorzien van licht kunnen de kinderen ’s avonds hun huiswerk maken en kunnen de ouders klusjes doen zoals rijst schoonmaken en herstelwerkzaamheden. De stroomvoorziening verbetert gelukkig in Gambia, maar er zijn nog veel gezinnen die geen gebruik kunnen maken van stroom simpelweg omdat zij hier geen geld voor hebben.
In het binnenland is de stroomvoorziening in de buitengebieden veelal niet beschikbaar. Men is afhankelijk van kaarslicht wat weinig licht geeft en het risico op brand is groot in de kleine, donkere hutjes waar men woont. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe donker de nacht is in Afrika, zonder het kunstlicht zoals wij dat in de westerse wereld hebben. Bedenk dan ook nog dat de zon om 19.30 uur onder gaat, wat de donkere nacht lang maakt.

De solarpakketjes van “Schijn een lichtje” bestaan uit een zonnepaneeltje, 2 ledlampen met ieder 8 uur brandtijd en een aantal stekkertjes om telefoons mee op te laden. Dankzij een aantal gulle giften heeft Simone, ambassadeur van CFN, samen met Adama in het binnenland een aantal gezinnen in de buitengebieden kunnen voorzien van een solar pakketje.
Ondanks dat Adama als geen ander weet hoe moeilijk deze mensen het hebben in het binnenland, was ook hij erg onder de indruk van omstandigheden waar mensen in leven. Hij was en is erg dankbaar dat hij deze mensen letterlijk een lichtje in de duisternis heeft kunnen geven en heeft mij gevraagd hier nog meer sponsoren voor te vinden. Hij wil de pakketjes vervolgens distribueren in het binnenland zodat we meer en meer mensen kunnen voorzien van licht. Daar waar het ’t hardst nodig is! Dus aan iedereen die het verschil van dag en nacht wilt maken: www.carefornatural.org “Schijn een lichtje”. Lees ook eens de blog van Claudette over de impact van het hebben van stroom.

sim-lichtje-1    sim-lichtje-5