Lamin Dibba, ook wel de King of the Lamin’s, had mij al eerder over zijn plannen verteld, maar nu is het een feit: hij is zijn eigen bedrijf in ongedierte bestrijding begonnen. Lamin heeft dit werk eerder gedaan tijdens het regime van Yaya Jammeh, echter toen deze president het project waar Lamin voor werkte stopzette, hield ook voor hem het werk op. Hij had destijds onvoldoende middelen om voor zichzelf te beginnen en durfde het ook niet aan dit te gaan doen zolang Jammeh nog president was. Lamin heeft alle benodigde certificaten om dit werk te kunnen en mogen uitvoeren. Hij heeft met hulp van sponsoren en wat spaargeld kunnen investeren in de nodige middelen en kleding. Zijn bedrijf is 2 weken geleden officieel geregistreerd bij de kamer van koophandel in Gambia onder de naam “Gambia Insects Pest Control Enterprise Ltd.” en hij kan dus volop aan de slag! Naast het bestrijden van ongedierte, wil hij ook mensen gaan trainen in dit vak en voorlichting geven aan de lokale bevolking. Er wordt in Gambia niet veilig omgegaan met verdelgingsmiddelen: veel producten worden in Gambia bij de lokale winkels en op de markten per stuk of per kleine verpakking verkocht (o.a. omdat de lokale bevolking het anders niet kan betalen), en zo gebeurt dat ook met verdelgingsmiddelen. Met als gevolg dat deze producten in doosjes of bakjes zonder etiket en voorschriften worden verkocht. Het gevaar dat kinderen dit opeten of opdrinken of dat het product verkeerd gebruikt wordt is dan ook groot. Lamin wil de verkopers hiervan bewust maken door ze etiketten aan te bieden en door de lokale bevolking te waarschuwen voor het gevaar van deze giftige middelen en uit te leggen hoe deze middelen veilig gebruikt kunnen worden.

Lamin wil zich ook gaan richten op hotels en restaurants en heeft een marketingplan geschreven om zijn business te promoten. Door zijn connecties in Gambia heeft hij vorige week een radio interview gegeven wat goed beluisterd is en hem al wat opdrachten heeft opgeleverd. Kortom, hij heeft overal aan gedacht en verwacht zijn business tot een succes te maken.

   

Adama heeft mij gevraagd hierover te schrijven in mijn blog, want “I want him to be an example that the youth can try to make it here in stead of taking the backway to Europe”. En zo is het ook. Er zijn veel mensen die in Gambia een eigen bedrijf willen beginnen, maar vaak is het veel van hetzelfde. Een winkeltje, een auto zodat ze taxichauffeur kunnen worden, een marktkraam met kleding, of fruit verkoop. Nu kan natuurlijk niet iedereen insecten verdelger worden, maar het geeft wel aan dat er andere mogelijkheden zijn. Ook Lamin komt uit een arme familie en heeft niet veel onderwijs gehad in zijn jeugd. Door goed te netwerken en de juiste mensen aan hem te binden, en door goed te kijken waar vraag naar is in Gambia, heeft hij zijn eigen kansen gecreëerd. Dat is niet makkelijk en hij is er nog niet, maar hij toont doorzettingsvermogen en lef. Natuurlijk heeft ook hij hiervoor (Westerse) sponsoring nodig gehad en dat heeft hij nog steeds nodig om zijn bedrijf succesvol te maken. Zoals wij onze hulplijnen in een sociaal vangnet hebben (sociale verzekeringen, subsidies voor onderwijs, etc.) zo heeft men in Afrika hulplijnen vanuit individuele steun of steun vanuit stichtingen of NGO’s nodig. Als deze steun en de hulp bijdraagt aan zelfredzaamheid, dan helpen wij mijns inziens de mensen en het land vooruit. Maar wel door goed te luisteren naar de mensen, te begrijpen wat de mensen nodig hebben en vooral niet boven de mensen te gaan staan maar naast de mensen.

Ik zal de ontwikkelingen van het bedrijf van Lamin blijven volgen en hier regelmatig over bloggen. Het is mijn vurige wens dat hij het voorbeeld gaat zijn voor de jeugd in Gambia en ik wens hem dan ook alle succes en veel business toe!