15 oktober was het weer zover: het nieuwe toeristenseizoen is officieel gestart. In Gambia is men er meer dan klaar voor. Het regenseizoen loopt nu echt ten einde en men heeft het weer zwaar gehad. Gedurende het regenseizoen is er weinig tot geen inkomen vanuit de toeristen en dit is nu eenmaal 1 van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Het faillissement van Thomas Cook is een grote domper en ook wij hebben helaas wat annuleringen gehad van mensen die met Neckerman af zouden reizen naar Gambia. Maar de Gambianen zijn zoals altijd positief en vertrouwen op een goede afloop. “Sure they will find a solution for the Thomas Cook flights”. Ook de VIP koning op de airport bevestigt dit en verwacht het heel druk te gaan hebben. Ik hoop heel hard mee!

Wij hebben voor de aankomende weken aardig wat trips gepland staan. De helft van oktober is nu volgepland voor Adama en hij heeft de hele maand november op een paar dagen na elke dag trips gereserveerd staan. Echt hartstikke fijn en dat geeft goede moed voor het aankomende seizoen. Sommige trips kan hij niet zelf doen omdat het reisgezelschap te groot is voor zijn auto en deze trips geeft hij aan Adama, zijn buurman. Adama heeft een bus met ruimte voor 7 personen en is een ervaren chauffeur en gids. Hij heeft vaker trips overgenomen bij grotere groepen en de klanten zijn altijd blij met zijn service.
Ook hebben we dit seizoen een 4-wheel safari auto beschikbaar voor grotere groepen en mensen die het leuk vinden met een safari-auto op pad te gaan.

 

Ook Abdou is er klaar voor. Hij heeft deze zomer wat trips van Adama overgenomen en weer mooie referenties gekregen. Abdou is een nette jongen, hij vertelt veel over zijn land tijdens de trip en geeft mensen een goed beeld van het leven van de mensen in Gambia. We hopen Abdou dit seizoen van veel trips te voorzien, dat zou betekenen dat we veel business gaan krijgen!

 

Naast de trips, hebben we natuurlijk nog veel meer te bieden! Tim de kleermaker zit klaar achter zijn naaimachine om alles wat de toeristen maar willen, voor hen op maat te maken. Hij heeft een hartstikke mooie Afrikaanse jurk gemaakt voor de dochter van een goede vriendin van mij, hij heeft kussenslopen gemaakt voor mijn moeder, en alle tassen, dekbedovertrekken en kussenslopen die hij voor mij gemaakt heeft zijn nog steeds mijn favoriet. Hij heeft mij zelfs een filmpje gestuurd waarin hij uitlegt hoe ik de maten moet opnemen zodat hij voordat mensen aankomen al aan de slag kan met de bestellingen.

   tim-jasje 

En denk ook eens aan de kook workshop. Samen met de vrouwen inkopen doen op de markt en vervolgens op traditionele wijze een Afrikaanse maaltijd klaarmaken. Hartstikke leuk en je steunt iedereen in de compound met een zak rijst waar nog een aantal weken van gegeten kan worden.

    

En dan de vele mooie projecten! Het Horse and Donkey Fund bijvoorbeeld. Geweldig werk doen zij en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het werk van Horse and Donkey Fund is zo noodzakelijk, teveel ezels en paarden lopen onder andere door gebrek aan goed materiaal vreselijke wonden op. Lees het blog van Claudette Sarr-Krook eens, en laat je overtuigen van het goede werk van het Gambia Horse and Donkey Fund.

    

Of bezoek de school van ML Foundation Gambia: Lenneke en Modou zijn heel hard op weg om hun droom te verwezenlijk, namelijk de allerarmste kinderen in Brikama te voorzien van goed onderwijs. En hun droom gaat veel verder dan dat. ML Foundation Gambia werkt heel actief samen met de lokale mensen in Brikama. Hierdoor wordt er echt resultaat geboekt en is het resultaat gericht op waar echt de noodzaak en behoefte ligt.

   ml-blog 

Populair dit seizoen is Baboon Island en het River Gambia National Parc. 3 op reis heeft in het voorjaar een rondtrip Gambia-Senegal uitgezonden en daarmee veel Gambia gangers geïnspireerd. De trip is ook echt aan te raden: het geeft zo’n mooi beeld van het binnenland van Gambia, de boottocht naar Baboon Island is geweldig en de combinatie met een bezoek aan Georgetown maakt deze trip compleet. Natuur, cultuur, geschiedenis en rust!
Deze trip is een 2-daagse trip en de overnachting is in guesthouse in Kuntaur of in Georgetown. Zeer de moeite waard is het ook om in Georgetown de boottrip met Pa Musa te maken. Vogels, apen en grote kans op nijlpaarden spotten!

    

Dit zijn zomaar wat trips en projecten die ik uitlicht, er is natuurlijk nog veel meer te doen! Genoeg redenen dus om bij ons invulling te geven aan je vakantie in Gambia.
Ik ga zelf eind oktober weer een weekje naar Gambia en ik wil onder andere mensen ontmoeten die een workshop Djembe en/of Afrikaanse dans kunnen verzorgen. Het aanbod van trips moet toenemen en we willen graag een compleet aanbod kunnen bieden en aan een ieders wensen kunnen voldoen. Ideeën zijn meer dan welkom! Alles om de lokale bevolking in Gambia te helpen door het bieden van werkgelegenheid!