En het is weer zover: mijn vliegtuig naar Gambia vertrekt om 15.15 uur Nederlandse tijd. Ik heb een relatief lange reis voor de boeg aangezien TUI niet rechtstreeks vliegt maar een tussenlanding heeft op Kaap Verdië . Slimme constructie: in de middag vertrekken vanuit Amsterdam met toeristen voor zowel Kaap Verdië als Gambia en dezelfde dag nog terug naar Amsterdam met de terugkerende toeristen uit Kaap Verdië en Gambia. Punt is wel dat je bij aankomst in Gambia het idee hebt een wereldreis achter de rug te hebben. De gebruikelijke 6 uur vliegen is nu 9 uur vliegen. Maar zeker geen reden tot klagen!

Mijn doel van deze week is de cultuur weer beter te proberen te begrijpen en te ontdekken hoe ik op de goede manier kan helpen. Ik heb in de tussentijd zoveel gelezen over alle initiatieven en projecten die opgestart worden in Gambia, en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Ik lees gelukkig veel successen maar helaas ook veel teleurstellingen. Hoe komt dit toch, deze teleurstellingen? Is het onvoldoende kennis hebben van de cultuur, willen we te snel resultaat zien, handelen wij teveel uit onze Europese inslag? Ik heb niet de illusie hier deze week het antwoord op te krijgen, maar wil wel zoveel mogelijk mensen spreken om zoveel mogelijk een beeld te vormen.

Uiteindelijk is mijn droom te kunnen bijdragen in het bieden van werk in Gambia. Werk is zo belangrijk in het leven: niet alleen heeft een mens een inkomen nodig, werk zorgt ook voor eigenwaarde, meetellen in de maatschappij en persoonlijke ontwikkeling. Dat geldt in Europa en dat geldt ook in Afrika. Met gambiaexperience.nl probeer ik Gambianen een platform te bieden waarop zij hun diensten kunnen aanbieden aan de toerist. De website biedt tips en trips over Gambia en ik blog over mijn ervaringen tijdens mijn vakanties in Gambia. Ik hoop op deze manier verkeer naar de website te krijgen zodat mensen ervoor gaan kiezen hun trips met gambiaexperience.nl gaan doen. Dat betekent werk voor de Gambianen en dat is heel erg nodig. Dit is mijn druppel op de gloeiende plaat, en ik ben verschrikkelijk gemotiveerd om dit tot een succes te maken. Zodoende ook mijn drang om deze week weer een beetje beter te begrijpen hoe “het systeem” in Gambia werkt.

Ik wil deze week gaan schrijven over de gesprekken die ik voer, de bezoeken die ga ik doen aan families en vrienden, en de indrukken die ik op ga doen. Maar ook zal ik schrijven over mijn ervaringen als toerist in Gambia. En uiteraard zal ik schrijven over mij bezoek aan Jip om de voortgang van het trainingscentrum voor brandwonden te bespreken. Ik probeer mijn ervaringen te koppelen aan alles wat ik gelezen en gehoord heb gedurende de afgelopen anderhalf jaar dat ik in Gambia kom. Mijn ervaringen en mijn kijk en indrukken op Gambia zijn mijn waarheid, het wil niet zeggen dat ik het juist heb. Ik probeer voor mijzelf en voor de lezers een beeld te scheppen van de cultuur en situatie waar dit kleine landje zich in bevindt zodat de toerist begrijpt waarom dingen gaan zoals ze gaan. En ik hoop met mijn verhalen dat diegenen die hulp wil bieden geïnspireerd worden en de juiste keuzes maken in het bieden van hulp.

Kortom, weer veel te doen en weer veel zin in!!