Het is even zoeken en veel bellen met Mariama om haar huis te vinden, maar daar zijn we dan! Mariama staat mij op te wachten met Dawda op haar arm. Zo’n mooi kereltje. Ik heb van Simone diverse foto’s gekregen en dit mannetje verkoopt zichzelf!dawda Simone heeft deze foto gebruikt om haar actie te promoten, heel slim!! Voor € 3,- kocht je bij Simone haar zelfgemaakte koekjes en deze foto kreeg je er gratis bij. Daar zegt toch niemand nee tegen??!

Mariama woont samen met haar man in een nette compound. De tuin staat vol met bloemen die volop in bloei zijn dankzij de regen en de zon. Haar huis is klein, maar netjes en schoon. Mariama werkt als lerares op een school vlakbij haar huis. Ook haar man heeft werk in het onderwijs. Beiden hebben dus een baan en dan nog is het moeilijk om dagelijks in goed levensonderhoud te voorzien. Dawda loopt wat achter in de groeicurve en dat komt voornamelijk door een tekort aan melkproducten. Deze zijn in Gambia verkrijgbaar, maar duur en voor de gemiddelde Gambiaan niet betaalbaar. Het geld dat Simone heeft verdiend met haar koekjes is dan ook bedoeld om yoghurt te kopen voor de kleine Dawda. Al meerdere foto’s heb ik van Simone ontvangen waaronder 1 foto met de kleine, breed lachende Dawda en yoghurt over zijn hele gezicht.

Ik praat wat met Mariama over haar leven. Mariama gaat beginnen met een opleiding zodat zij op hoger niveau les kan geven. Dit betekent voor haar meer kans op werk, het tekort aan leraren in Gambia is hoog. Des te beter opgeleid, des te groter de kans op werk. Ook wil Mariama haar Engels verbeteren, ze begrijpt dat goed Engels spreken en schrijven belangrijk is. Mariama is ook nieuwsgierig naar het leven in Europa en ze hoopt er ooit naartoe te kunnen reizen.

Ik spreek niet vaak mensen in Gambia die een toekomstbeeld hebben zoals Mariama. De mensen leven van dag tot dag, vooruit kijken heeft men niet geleerd. Het heeft ook weinig zin om vooruit te kijken als je niet weet of je vandaag jezelf en je gezin kan onderhouden. Anderzijds betekent dit ook dat er geen vooruitgang zit in het leven van deze mensen. Het lijkt het vicieuze cirkel: je moet plannen en vooruit denken en daar naartoe werken, maar als er niets is om naartoe te werken, dan heeft plannen weinig zin. En plannen hebben en niet weten of deze ooit uitkomen, simpelweg omdat je de kansen niet hebt, is frustrerend. Dan is niet vooruit denken en niet teveel stilstaan bij het leven misschien wel de slimste en beste manier om het overleven elke dag weer aan te kunnen. De uitzichtloosheid wordt mij deze week meer en meer duidelijk. Ik begrijp steeds beter waarom mensen voor de backway naar Europa kiezen. Vreselijke constatering: de keus maken een zeer gevaarlijke reis te ondernemen en dat risico willen nemen omdat Gambia geen uitweg biedt. Terwijl we eigenlijk ook allemaal weten dat de kans op een goed leven in Europa voor een Gambiaan klein is. Een economisch vluchteling staat in Europa niet bovenaan de lijst om op te vangen en een bestaan te bieden. Verdrietig word ik ervan. Ik ben heel blij Mariama ontmoet te hebben: het is fijn te zien dat er iemand toekomstplannen maakt en ook de mogelijkheden heeft om deze te realiseren. dawda-en-mariama

Als ik Mariama de enveloppe overhandig, spat ze bijna uit elkaar van blijdschap. De kleine Dawda was op de grond aan het spelen, maar wordt wel erg nieuwsgierig van de geluiden die hij van zijn moeder hoort. Hij kruipt naar Mariama en samen maken ze de enveloppe open. Simone heeft een leuke kaart geschreven en Mariama leest het voor aan Dawda. Die begrijpt het natuurlijk niet, maar snapt wel dat er iets op de kaart staat wat leuk is. En dat is het ook! Mariama is heel blij met de vriendschap met Simone en echt niet alleen vanwege de inhoud van de enveloppe. Ze chat regelmatig met Simone op WhatsApp en ze vindt het leuk dat ze een vriendin heeft in dat verre Nederland die haar af en toe gezelschap houd. Ik druk haar op het hart dat het wederzijds is en dat Simone ook heel snel weer terug wil komen naar Gambia.

Het is tijd om weer te gaan. We nemen afscheid en ik beloof Mariama contact te houden. Deze week zal niet meer lukken, teveel te doen nog. Maar ik ben hier zeker niet voor het laatst, dus we zien elkaar weer “soon”! Ik wens haar succes met alles en vooral met haar opleiding en stap in de auto. Goede dag weer, veel gehoord, veel indrukken. Tijd voor een biertje op het terras!

De volgende dag ontvang ik van Simone een foto van een grote tray met yoghurt. Mariama is gelijk inkopen gaan doen. Wat goed en zo ontzettend fijn om te horen!