serekunda-goedSerekunda market

Serekunda is de grootste stad van Gambia en staat vooral bekend om zijn markt. Op de markt wordt van alles aangeboden, van levensmiddelen, kleding, accessoires, souvenirs tot koelkasten en strijkijzers. De verkopers, de winkeltjes en de kraampjes, het verkeer, de lokale mensen en de toeristen maken Serekunda tot een gezellige en zeer levendige markt. Serekunda behoort tot 1 van de top excursies die je als toerist niet mag missen!

Adama brengt en haalt je van je hotel naar Serekunda en weer terug naar je hotel. Desgewenst begeleid hij je over de markt indien je dat prettiger vindt. De keus is aan jou!

Tip:
De markt is druk en rommelig, zorg voor goed schoeisel en houd je tas goed bij je.
Bezoek aan het eind van je trip Lana’s bar op de hoek van London Road. De locatie is perfect voor een koud drankje en een lokale snack. Het terrasje bied je uitzicht op het drukke verkeer en alle levendigheid op straat.

Duur van de excursie:
Zelf in te vullen

kunta-kinteh-islandJames Island / Kunta Kinte Island

James Island oftewel Kunta Kinte Island is een werelderfgoed locatie, vanwege de geschiedenis van het eiland. Kunta Kinte Island was het verzamelpunt van de slaven die via de rivier de Gambia naar hun vertrekpunt richting Amerika en Europa werden getransporteerd. Het eiland is ondanks erosie goed intact en geeft een zeer goed beeld van wat zich hier meer dan 400 jaar geleden heeft afgespeeld. Een lokale gids geeft de rondleiding en vertelt je alles wat je wilt weten over deze indrukwekkende en historische plek.

Het plaatsje Juffereh is de opstapplaats voor de boottocht naar Kunta Kinte Island. De rit naar Juffereh gaat over land, waardoor je een goede indruk krijgt van de natuur en cultuur. Vanaf Banjul ga je met Adama met de veerboot naar Bassa, een belevenis op zichzelf. In Bassa ga je met een lokale taxi naar Juffereh. De rit is geweldig en geeft je een goede indruk van de natuur en cultuur van Gambia. In Juffereh word je opgewacht door de gids die je per boot meeneemt naar Kunta KInte Island. De gids laat je het eiland zien en vertelt over de historie van het eiland. Bij terugkomst in Juffereh is er ruimte om Albreda en het museum over de slavernij te bezoeken.

Tip:
Neem voldoende zonnebrand crème en water mee en zorg voor anti muggenspray.

Duur van de excursie:
Dagtrip

Vissen op zee en barbeque op het strand

Vissen op zee

Zelf vis vangen op zee en deze ’s avonds op het strand op eten? Dat kan met Sang en zijn broers! Sang is een ervaren visser en weet waar je de beste kans op de catch of the day hebt! Je vertrekt om 7.00 uur ’s ochtends en gaat samen met Sang en zijn broers de zee op om op Barracuda’s te vissen. De tocht is avontuurlijk en het uitzicht is adembenemend. De boot is uitgerust met professionele hengels en visgerei, de kans op een goede vangst is groot! Bij terugkomst op het strand kies je zelf de vis uit en deze wordt dezelfde avond voor je bereid tijdens een barbecue op het strand.

Barbecue op het strand

’s Avonds wordt jouw vers gevangen vis op Gambiaanse traditionele wijze op het strand voor je klaargemaakt. Onder genot van een drankje en live Djembe muziek geniet je van de maaltijd en de prachtige Afrikaanse zonsondergang. Een echte Gambia Experience!

Tip: Neem voldoende water en zonnebrand crème mee

Duur van excursie: aanbevolen tijd voor de vistocht is 2 uur. Langer is uiteraard mogelijk.

makasutu-iiMakasutu Cultural Forest

Makasutu Cultural Forest is een tropisch reservaat, opgericht door 2 Engelsen. Het doel van de oprichting van Makasutu is tweeledig: een ecologisch project en een plek waar mensen kunnen leren over de cultuur en natuur. De gidsen van Makasutu zijn zeer goed opgeleid en kunnen alles vertellen over de flora en fauna en de historie van de natuur.

De excursie begint met een boottocht met een kano over de Gambia rivier. Hier zie je de vogels, de mangroves, de oesters die gedroogd worden en bebossing aan de oever. Vervolgens maak je een wandeltocht door de natuur waar de gids je alles kan vertellen over de beplanting en het gebruik van planten door de lokale bevolking. Aan het einde van de wandeltocht staat een heerlijke lokale lunch voor je klaar. De lunch wordt buiten genuttigd in het gezelschap van de apen (Bavianen).

Tip:
Neem voldoende zonnebrand crème en water mee en zorg voor anti muggenspray.

Duur van de excursie:
Dagtrip

SAMSUNG CAMERA PICTURESKubuneh en the Wide Open Walls

Kubuneh is een plaatsje ten oosten van de airport. Het ligt aan de rivier de Gambia. Kubuneh is de plek om de rust en de natuur van Gambia te ontdekken. Een aantal jaar geleden zijn veel huisjes in dit plaatsje geschilderd tijdens een kunstproject. In Kubuneh ervaar je de cultuur, de mensen en de natuur van het echte Gambia. De rit naar Kubuneh gaat voor een deel over zandpaden door verschillende dorpjes. De kinderen rennen met de auto mee en willen heel graag handjes geven aan de toubabs, de blanken.

In Kubuneh kan je de oestervrouwen ontmoeten en oesters kopen en je kunt met een ezeltaxi de omgeving verkennen. Probeer hier ook eens die heerlijke vrucht van de cashewnoot boom, een echte vitaminebom! Ook de mango`s groeien hier volop en smaken heerlijk.

Wil je een koud drankje en lekker wat eten? Wunderland lodge is een heerlijke plek aan de rivier waar je heerlijk kunt genieten van de Gambiaanse rust en natuur.

Tip:
Neem voldoende zonnebrand crème en water mee en zorg voor anti muggen spray.

Duur van de excursie:
Dagtrip

Georgetown: nijlpaarden en chimpansees spotten en de geschiedenis van de slavernij

Deze 2-daagse trip leid je naar Georgetown, de plek waar Kunta Kinte gevangen werd gehouden. De rit naar Georgetown is indrukwekkend en geeft je een geweldige indruk van de natuur en cultuur van het binnenland. Je vertrekt vroeg in de ochtend zodat je op tijd bij de ferry bent om de overtocht naar Barra te maken. Vanuit Barra gaat de tocht over land verder naar Georgetown. In Georgetown overnacht je in een eenvoudig guesthouse, gelegen aan de rivier The Gambia.

Trips te doen in en rond Georgetown

Stonecirkels of Senegambia

SAMSUNG CAMERA PICTURESOnderweg stop je uiteraard bij de steencirkels van Senegambia: Aan de noordelijke oever van de Gambia rivier tot de Saloumrivier (Senegambia) is een groot aantal steencirkels terug te vinden. De steencirkels wijzen op een vroegere aanwezigheid van een welvarende, goedgeorganiseerde en standvastige cultuur. Steencirkels zijn op verschillende plaatsen in Europa en Azië terug te vinden waarvan het bekendste voorbeeld Stonehenge (Engeland) is.

De steencirkels van Wassu zijn het zeer bekend en staan op de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Een lokale gids leid je rond en vertelt over de historie en de spiritualiteit van de steencirkels. De rondleiding door de gids is echt de moeite waard: hij heeft een fantastische filosofie over hoe de steencirkels zijn opgebouwd.

 

Baboon Island

baboon-goedBaboon Island staat bekend om het chimpansee revalidatie project in Gambia. De chimpansees zijn hier begin 1970 weer teruggebracht en inmiddels leven hier 4 verschillende groepen chimpansees. De gids van deze trip heet Captain Hippo en hij doet zijn naam eer aan omdat hij weet waar de kans op nijlpaarden zien het grootst is.
Je vertrekt met Captain Hippo per motorboot over de rivier The Gambia naar Baboon Island. Onderweg komt de gids van Baboon Island aan boord die je alles vertelt over het ontstaan van Baboon Island en uitleg uit welke activiteiten er ondernomen worden om de chimpansees goed te onderhouden. Aangekomen bij de eilanden zie je op afstand de chimpansees al in de bomen hangen en zitten. Je krijgt ruim de kans de chimpansees te bekijken en mooie foto’s te maken. De boottocht duurt ongeveer 2 uur.

 

 

Slavery house and market

slavery-houseIn Georgetown werden de slaven uit heel Afrika verzameld en verkocht op de slavenmarkt. Het slavenhuis bevindt zich aan de rivier, waar de slaven onder erbarmelijke omstandigheden wachtten op hun lot. Dit lot was verkocht worden en op de boot gezet worden over de rivier naar James Island, waarna zij verder getransporteerd werden naar Amerika of Europa.

500 meter van het slavenhuis staat de Freedom tree: elke slaaf die ontsnapte en deze boom haalde, werd vrijgelaten en de naam werd verwijderd uit de registers. Het is onduidelijk hoeveel slaven hebben kunnen ontsnappen, maar de kans dat dit een groot aantal is, is zeer klein.

Een bezoek aan het slavenhuis, de markt en de Freedom tree is echt de moeite waard. De gids die je rondleid kent geen vast tarief, geef alsjeblieft gul. Men is afhankelijk van de sponsoren om het slavenhuis te onderhouden, er is geen subsidie of hulp vanuit de Gambiaanse regering. Dit erfgoed moet behouden worden, zodat het verhaal van de slavernij nooit verloren gaat.

 

Boottrip met Pa Musa

hippo-goedAls je met Pa Musa op boottrip gaat, dan ben je bijna verzekerd dat je nijlpaarden gaat spotten. Pa heeft heel veel ervaring als bootgids en weet waar de nijlpaarden vaak zitten. Hij zal er alles aan doen om jou de nijlpaarden te laten zien en neemt hier ook echt de tijd voor. Pa heeft weet ook veel van de verschillende vogels die rondom de rivier leven en hij heeft een goed oog voor vogelspotten.
De boottrip is het mooist als je rond schemer terugkomt: de vogels en de apen komen dan massaal tevoorschijn!
Pa Musa haalt je op bij het guesthouse waar je verblijft en brengt je daar weer terug. De boottrip duurt ongeveer 2 uur.

 

 

Duur en tips excursie Georgetown

Tip:
Je gaat het binnenland in waar de temperaturen hoger liggen dan aan de kust. Zorg voor voldoende zonnebrand en water en zorg dat je wat op je hoofd draagt. Vergeet ook hier niet de anti muggen spray.

Duur van de excursie naar Georgetown:
2 dagen

vogelspotten-iiVogels spotten

Gambia kent een grote diversiteit aan vogels en is dan ook een paradijs voor vogelspotters.

Ebou Manneh heeft een grote kennis van de vogels in Gambia. Hij weet de vogels te herkennen en zoekt samen met jou de plekjes op waar de bijzondere vogels zich bevinden. Naast zijn kennis over de vogels in Gambia, heeft hij ook heel veel kennis van de planten en bomen. Een dag met Ebou op pad geeft je een geweldig beeld van de vogels en de natuur van Gambia.

Ebou is momenteel ook een zelfstudie “de schelpen van Gambia” aan het doen. Hij leert alles uit zijn hoofd en wil met deze kennis met de toeristen gaan delen door het aanbieden van strandwandelingen. Ebou is een slimme man en spreekt heel goed Engels. De lokale bevolking noemt Ebou de Scientist, de wetenschapper, dit omdat hij zoveel kennis heeft en zijn kennis ook goed op peil houd.

Heb je interesse in een dagje vogelspotten met Ebou? Neem dan contact op met Adama en hij zorgt voor een geweldige en leerzame tocht met Ebou!

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray

Duur van excursie:
Zelf in te vullen

de-vis-op-de-markt-in-tanji12De vismarkt in Tanji

Tanji ligt aan de kust, hier komen de vissersboten massaal binnen met de vers gevangen vis. Alleen de vissersboten zijn al een lust voor het oog: heel kleurrijk en het binnenhalen van de vis gaat op authentieke manier.

In Tanji is de vismarkt, de plek waar de lokale bevolking zijn vis kan kopen maar ook de plek waarvandaan de vis klaargemaakt wordt voor de export. De vis wordt veelal gedroogd, loop vooral langs de stalletjes waar de vis gedroogd wordt en vraag of je de vis mag proeven.

Een bezoek aan Tanji hoort bij je vakantie in Gambia en geeft je een goed beeld van de levendige vishandel in Gambia.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggen spray. De leukste tijd om te gaan is aan het einde van de middag: dan komen alle vissersboten weer terug. Een kleurig uitzicht en er is veel activiteit op het strand en op de markt. De vismarkt is ook heel goed te combineren met een trip naar Paradise Beach!

Duur van excursie:
Zelf in te delen

pelican-islandPelican Island

Aan de zuidelijke grens met Senegal ligt Pelican Island, Pelikanen eiland. Onnodig te zeggen dat je hier grote populaties pelikanen vindt. Je vertrekt per kano vanaf het vaste land naar het eiland. Op het eiland kan je prachtige wandelingen maken en het leven van de pelikanen bewonderen. Kijk ook vooral naar de grond: het krioelt van de krabbetjes en als je over het land heen kijkt zie je de krabbetjes in grote hoeveelheden bewegen.

Bij terugkomst op het vaste land kan je in de Sunset Beach bar een drankje doen, waar muzikanten klaarstaan om je te trakteren op traditionele Gambiaanse muziek.


Tip:

Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggenspray

Duur van excursie;
Halve dag

ml-foundation-gambia-3Bezoek ML Foundation Gambia – project Brikama

Wil je dit een indruk krijgen van het project van stichting ML Foundation Gambia en zelf zien hoe de bouw van de school vordert? Dat kan!

We vertrekken vanaf jouw vakantieadres naar Brikama waar we het terrein van de school gaan bezoeken. Je wordt ontvangen door dansende en zingende kinderen en onze lokale contactpersoon in Brikama vertelt je waarom deze school zo belangrijk is, hoe de bouw vordert en hoe de kinderen nu les krijgen. Na de bezichtiging staat er heerlijke lokale lunch voor je klaar, gemaakt door de lokale bevolking op traditionele wijze. We eten gezamenlijk waarna we weer terug rijden naar jouw vakantie adres.

Van de kosten van deze trip worden de chauffeur en de kok betaald, het resterende bedrag wordt gestort in de kas van Stichting ML Foundation Gambia ten behoeve van de verdere bouw van de school en de salarisbetaling van de leraren.
Voor meer informatie over dit mooie project en Stichting ML Foundation Gambia: https://mlfoundationgambia.com/

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray. Hoe leuk het ook is om snoepgoed uit te delen aan de kinderen, doe dit niet. De tandzorg in Gambia is slecht en ook vitaminegebrek zorgt voor slechte gebitten, ook bij de kinderen.

Duur van excursie:
Halve dag

SAMSUNG CSCProjecten Stichting Care for Natural

Wilt u kennismaken met de projecten van Stichting Care for Natural in Gambia? Wij laten het u graag zien!

Mariama Kunda
In Maria Kunda bevindt zich het tuinenproject van de stichting en de locatie waar het brandwondencentrum wordt opgericht. De rit alleen al naar Mariamakunda is een belevenis: over smalle zandpaden door kleine dorpjes waar de kinderen zwaaien en mee rennen met de auto om high fives te geven.

Tujereng
Na het bezoek aan Mariama Kunda vertrekken we naar Tujereng, het eco-bos waar wij onder andere onze bijenkas projecten hebben. De rit gaat wederom door het natuurschoon van Gambia. Na een mooie wandeling door het bos naar het strandmeer, vertrekken we naar ons trainingscentrum in Kololi.

Kololi
In het trainingscentrum worden we opgewacht door Claudette, de oprichtster van de stichting. Claudette zal ons vertellen over het belang van werkgelegenheid voor de lokale bevolking en neemt ons mee in de cultuur en gebruiken van de lokale bevolking. In het trainingscentrum zien we ook hoe Claudette samen met haar voornamelijk doofstomme personeel fantastische lokale producten maakt.

Van de kosten van deze trip worden de chauffeur, gids en de kok betaald, het resterende bedrag wordt gestort in het noodfonds van Stichting Care for Natural. Voor meer informatie over stichting Care for Natural: http://www.stichting-carefornatural.org/

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray. Hoe leuk het ook is om snoepgoed uit te delen aan de kinderen, doe dit niet. De tandzorg in Gambia is slecht en ook vitaminegebrek zorgt voor slechte gebitten, ook bij de kinderen.

Duur van excursie:
Halve dag

schoolklasBezoek aan de school Wealigara

Veel toeristen nemen spullen mee uit Europa die zij graag willen uitdelen op een school. Vaak vraagt men de reisleiding welke school zij het beste naartoe kunnen. Alle scholen in Gambia hebben hulp nodig en wij zetten graag deze school in the picture. Wealigara school ligt niet in het toeristische deel van Gambia en krijgt daardoor weinig hulp aangeboden. Een bezoek aan Wealigara is een belevenis op zichzelf: alle kinderen verwelkomen je, geven een handje, er wordt gezongen, en de schoolleiding neemt alle tijd om te vertellen over de school. Adama begeleidt je tijdens het bezoek en vertaalt het Wolof wat de kinderen spreken in het Engels.

Tip:
Hoe leuk het ook is om snoepgoed uit te delen aan de kinderen, doe dit niet. De tandzorg in Gambia is slecht en ook vitaminegebrek zorgt voor slechte gebitten, ook bij de kinderen.

Klik hier voor een vrolijke impressie!

Duur van excursie:
Halve dag

paradise-beach-2Paradise Beach

Op het uiterste zuidelijke punt van Gambia vlakbij de grens met Senegal ligt volgens velen het mooiste strand van Gambia. Op Paradise beach kan je heerlijk in alle rust genieten van het witte zand en de blauwe zee. Er zijn wat strandtentjes en meerdere kleurige vissersboten hebben hier hun ligplaats. Paradise Beach is een heerlijke plek voor een dagje strand, en is ook heel goed te combineren met de vismarkt in Tanji.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee.

fietsen-1Op de fiets Gambia ontdekken bij Lamin bike hire

Al fietsend ervaar je Gambia weer anders dan wanneer je in de auto zit. De kinderen rennen met je mee en je wordt aan alle kanten aangemoedigd. De route kies je zelf en uiteraard kan je je ook laten informeren over de beste fietsroutes. “Lamin bike hire” heeft goede fietsen die je voor 50 Dalasi per uur kan huren.

Waarschuwing: de verkeersregels zoals wij deze kennen, gelden in Gambia niet. Als fietser ben je ondergeschikt op de weg en je hebt geen voorrang. Pas goed op en blijf zoveel mogelijk rechts rijden. Neem bij voorkeur een lokale gids mee, deze kent het verkeer en de routes goed. Adama Njum, lokale gids en taxichauffeur, kan heel goed fietsen en zorgt dat je veilig weer terugkomt.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee

Duur van excursie:
Zelf in te vullen

Kook workshop

Wil je zelf een keer de typisch Gambiaanse gerechten maken en ervaren hoe de lokale bevolking dit klaarmaakt? Dan is deze kookworkshop echt een aanrader!

De kookworkshop wordt gegeven in een compound in Lamin, vlakbij het vliegveld. De rit hier naartoe is al leuk: door het drukke verkeer van Serekunda rijd je richting Lamin Village, vlakbij het vliegveld. Hier zie je weinig toeristen en krijg je een goed beeld van het Gambiaanse straatbeeld. Aangekomen in de compound word je hartelijk ontvangen door de bewoners en dan vooral door de kinderen! Je gaat mee naar de markt waar de inkopen voor de maaltijd worden gedaan. En dan ga je aan de slag! De vrouwen vertellen je wat je moet doen en de kinderen helpen een handje mee als je dat wilt. Koken in Gambia is toch echt anders dan in Europa: de middelen zijn beperkt en er wordt op open vuur gekookt. Een maaltijd binnen een half uur op tafel zetten is hier niet bij en de afwas wordt op de hand gedaan in een teil buiten. De echte Gambiaanse kook beleving dus!

Als het eten klaar is, dan wordt er gezamenlijk gegeten. Na het eten help je met het opruimen en afwassen, terwijl er echte Gambiaanse thee wordt klaargemaakt. Na een kopje thee vertrek je weer richting je vakantieverblijf.

Deze trip is echt een mooie beleving van het dagelijkse leven in een compound in Gambia. Wees alert op het open vuur en houd er rekening mee dat onze hygiene standaarden anders zijn dan in Afrika.

Met deze trip ondersteun je de mensen met een zak rijst waar de hele compound een aantal weken van kan eten.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee.

Duur van de trip:
Van 10.00 tot ongeveer 16.00 uur.

7-daagse rondreis door het binnenland van Gambia

Het binnenland van Gambia ontdekken en alle hoogtepunten van Gambia bezichtigen en ervaren? Wij hebben een 7-daagse trip ontwikkeld waar je de natuur en cultuur van Gambia leert kennen en veel bijzondere en afwisselende trips maakt. Je overnacht in verschillende guesthouses en wordt gereden en begeleid door jouw eigen chauffeur en gids. Je doet verschillende boottochten, maakt wandelingen, bezoekt de lokale bevolking en ervaart de overtocht met de ferry over de rivier The Gambia. Een echt avontuur en een belevenis die je niet wilt missen!

Dag 1:   Abca’s Kreek Lodge

Vanaf het vliegveld of vanaf je hotel word je opgehaald en via Brikama rijden we naar Abca’s Kreek Lodge. Abca’s ligt bij het dorp Kassagne en is een heerlijke plek om te onthaasten van het drukke Europese leven. Er is een goed restaurant waar je lekker kunt lunchen en dineren en er zijn ligbedden bij de rivier om heerlijk een boek te lezen of gewoon lekker bij te komen.

Bij Abca’s zijn verschillende activiteiten te doen. Wij maken in de middag een boottocht door de kreek waar we kennis maken met de mooie natuur en de verschillende vogels die Gambia herbergt. De rust en stilte op de boot maken het onthaasten compleet!

Dag 2:   Kiang West National Parc en Tendaba Camp

We vertrekken vroeg vanuit Abca’s naar Kiang West National Parc, waar we een wandeling maken met een gids. In Kiang West wonen antilopen, apen, hyena’s en vele mooie vogels. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en omdat we vroeg zijn is de kans op mooie dieren spotten het grootst.

Vanuit Kiang West rijden we naar Tendaba Camp. Hier hebben we onze tweede overnachting. Tendaba Camp ligt aan een breed stuk van de rivier The Gambia en het uitzicht is dan ook geweldig. In Tendaba Camp is een restaurant, een klein zwembad en je kunt een mooie wandeling maken langs de rivier. De volgende ochtend maken we hier een prachtige boottocht waar we de rivier oversteken naar Baobolong National Parc. De bird watcher op de boot wijst ons op de vele mooie verschillende vogels en we zien apen en vele mooie bomen en planten langs de kanten van de rivier. De boottocht duurt 2 uur en als we terug zijn in Tendaba Camp staat het ontbijt voor ons klaar.

Dag 3:   Georgetown

Na de boottocht en het ontbijt in Tendaba Camp vertrekken we naar Georgetown. De rit duurt ongeveer 2 uur en we rijden langs kleine dorpjes en de mangroves van de rivier. We maken een korte stop in Soma, waar we de markt bezoeken en er tijd is voor een koud drankje.

Aangekomen in Georgetown rijden we direct door naar het guesthouse waar we die nacht verblijven. Dit guesthouse ligt ook aan de rivier en is gezellig en knus. Rondom de rivier is het een gezellige drukte: de kinderen zwemmen in het water en de vrouwen doen de was.

In Georgetown is veel van de geschiedenis van de slavernij terug te vinden. De voormalige slavenmarkt en het slavenhuis staan aan de rivier en kunnen bezocht worden. Er is een klein parkje waar de Freedom Tree staat: als de slaven wisten te ontkomen aan hun beulen en deze boom wisten te bereiken dan wisten zij dat zij vrij waren.

Aan het eind van de middag maken we een boottocht over de rivier waar de kans groot is dat we nijlpaarden kunnen spotten. Omdat we met schemer terug varen zien we veel apen en veel verschillende vogels. De boottocht duurt ongeveer 2 uur en is weer helemaal anders dan de boottochten die we eerder hebben gedaan!

Dag 4:   Baboon Island

Na het ontbijt in het guesthouse vertrekken we naar Baboon Island. Hiervoor moeten we de rivier oversteken met de ferry. Dit kan even wat tijd kosten, de ferry is niet heel groot en er kunnen niet veel auto’s op. Het wachten op de ferry is niet saai: er is een levendige handel gaande en er zijn veel mensen die het leuk vinden een praatje te maken.

Aan de overkant aangekomen is het ongeveer een half uur rijden naar het guesthouse bij Baboon Island. Ook dit guesthouse ligt aan de rivier en biedt een mooi uitzicht vanaf het terras van het restaurant. De huisjes zijn netjes en eenvoudig ingericht.

We vertrekken in de middag met de boot naar Baboon Island, 1 van de eilanden waar de chimpansees wonen, het Chimpanzee Rehabilitation Camp (CRC). Dit project is eind jaren 80 van de vorige eeuw opgestart met als doel de chimpansees weer terug te brengen naar Gambia. Er leven inmiddels 4 groepen chimpansees en de populatie breid zich gestaag uit. De chimpansees worden bij gevoed en zijn hierdoor goed zichtbaar vanaf de boot. Ze hangen, springen en klimmen in de bomen en voeren ware kunstjes voor ons uit. Onderweg naar de eilanden is ook hier de kans op nijlpaarden spotten groot en natuurlijk zien we weer de verschillende vogels van Gambia.

Dag 5:   Farafenni

De volgende ochtend maken we vroeg een kanotocht door een kreek van de rivier The Gambia. De kreek is smal en omdat we met een kano zijn, zien we veel verschillende vogels en zien en horen we de apen door de bossen slingeren. De nijlpaarden leven ook in deze kreek en we zien de paden die zij aan hebben gelegd vanuit het water het land op. De kanotocht is mooi en weer een heel andere belevenis dan de boottochten die we tot nu toe hebben gemaakt.

Vanaf Baboon Island vertrekken we richting Farafenni, de 2e stad van Gambia. Farafenni ligt heel dicht tegen de grens van Senegal en door de aanwezigheid van een grote ferry heerst hier een levendige en gezellige drukte. We maken een wandeling door de stad en bezoeken de markt van Farafenni waar we inkopen doen voor het avondeten. In een compound bij een lokale familie koken we op traditionele wijze ons avondmaal, wat we vervolgens gezamenlijk opeten bij de familie thuis. We overnachten in een eenvoudig guesthouse in Farafenni.

Dag 6:   James Island oftewel Kunta KInte Island

We vertrekken ’s ochtends vanaf Farafenni naar Juffereh, waar we op de boot stappen naar James Island. James Island is een werelderfgoed locatie, vanwege de geschiedenis van het eiland. James Island was het verzamelpunt van de slaven die via de rivier de Gambia naar hun vertrekpunt richting Amerika en Europa werden getransporteerd. Het eiland is ondanks erosie goed intact en geeft een zeer goed beeld van wat zich hier meer dan 400 jaar geleden heeft afgespeeld. Een lokale gids geeft de rondleiding en vertelt je alles wat je wilt weten over deze indrukwekkende en historische plek.

Als we terugkomen van het eiland, bezoeken we het kleine museum over de slavernij in Juffereh. We overnachten in een guesthouse in Juffereh.

Dag 7:   De oversteek naar Banjul

Vanuit Juffereh rijden we naar Barra, waar we de rivier gaan oversteken naar Banjul. Dit is het drukste oversteekpunt van Gambia en de wachttijd voor de oversteek kan lang zijn. Ook hier is het wachten op de ferry geen straf: de drukte van de vele mensen die staan te wachten, de levendige handel en het uitzicht over de rivier zijn geweldig.

Aangekomen aan de overkant, staan we middenin Banjul, de hoofdstad van Gambia. In Banjul bezoeken we de Albert Market en Arch 22. De Albert Market is een kleurrijke markt waar vooral kleding en kruiden wordt verkocht. Arch 22 is het symbool van de machtsovername van Yahya Jammeh op 22 juli 1994 en vooral de moeite waard om te beklimmen vanwege het geweldige uitzicht over de stad, de rivier en de oceaan.

Vanuit Banjul rijden we terug naar jouw vakantieadres. De trip zit erop! Je hebt de highlights van Gambia gezien en bezocht en een geweldige indruk gekregen van de natuur en de cultuur van Gambia. Een avontuur waar je met veel plezier op terug kan kijken!

Tips:
Het binnenland van Gambia is qua voorzieningen niet vergelijkbaar met de kust. De guesthouses waar je verblijft zijn eenvoudig en netjes. Er is veelal geen warm water en de stroom voorziening is niet altijd optimaal. WiFi is veelal niet beschikbaar. Uit eten betekent eten in een lokaal restaurant waar niet altijd alles op de kaart beschikbaar is en alcohol niet altijd verkrijgbaar is.
Het weer in het binnenland kan warmer en benauwder zijn dan aan de kust, zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Je doet veel boottrips, zorg voor voldoende bescherming tegen de zon. De mensen in het binnenland zijn wat minder gewend aan toeristen, maak niet zomaar ongevraagd foto’s.
De belangrijkste tip: vergeet vooral niet te genieten!

Boboi Lodge

Boboi is een lodge gelegen aan het strand bij Kartong. Bij Boboi ben je verzekerd van 100 % rust, natuur en strand. De lodge ligt boven het strand wat heel goed bereikbaar is met een vaste trap naar beneden. Het uitzicht is geweldig: door de palmbomen heen kijk je op het verlaten strand.

Je kunt een dagje relaxen op het strand van Boboi Lodge, maar nog leuker is het om hier te overnachten. De huisjes zijn keurig en schoon en eenvoudig ingericht. Je hebt een eigen badkamer en toilet en er wordt elke dag schoongemaakt. Een overnachting bij Boboi Lodge kost 1500 GMD (ongeveer € 30 euro), bij verblijf van een week ontvang je 5 % korting. Het verblijf op Boboi Lodge is inclusief ontbijt. Er is een bar en een restaurant met een terras uitkijkend op de zee.

Trips te doen vanuit Boboi Lodge zijn onder andere: Tanji, Pelican Island, Brikama, en Paradise Beach.

Kortom, een heerlijk plekje om een aantal dagen of weken te vertoeven.

AbCa´s Creek Lodge

AbCa´s Creek Lodge  ligt aan een zijtak van de rivier The Gambia in het dorpje Kassagne. Deze lodge ligt in een mooi natuurgebied in het binnenland van Gambia op ongeveer 1 uur en een kwartier rijden vanaf de toeristische kust. Je kunt bij AbCa´s Creek Lodge overnachten en ook een dagje AbCa´s Creek is echt de moeite waard.

AbCa´s Creek Lodge biedt meerdere activiteiten zoals kanoën, fietsen en wandelen. Ook boottrips behoren tot de mogelijkheden. AbCa´s Creek Lodge is echt een aanrader als je het echte Gambia wilt ontdekken. Hier geen WiFi en altijd stromend water en voldoende stroom. AbCa´s biedt een mooie locatie met veel activiteiten voor toeristen met de middelen zoals deze hier beschikbaar zijn. Een geweldige plek in een fantastische omgeving en veel activiteiten om te doen!

avondje-uit-gordAvondje uit

Gambia kent een bruisend uitgaansleven. Toeristen kiezen vaak voor de Senegambia area of de Poco Loco area om te eten, te borrelen en te feesten. Maar er zijn zoveel andere lokale gelegenheden waar je echt meegaat in de lokale feestsfeer. Vaak reggae feestjes, de Gambiaan adoreert Bob Marley en de reggae muziek die hij op de kaart heeft gezet. De gemiddelde toerist zal zich hier misschien niet zo snel begeven, maar het is zo de moeite waard! Adama weet precies wanneer waar wat te doen is. Zo is er elk weekend een reggae party op het strand en elke woensdag een reggae party in een club in Bakau. Een belevenis die je niet wilt missen.

Adama haalt je op bij je hotel en gaat mee naar het feest. Hij laat je jouw eigen gang gaan op het feest en sluit zich niet aan bij jouw gezelschap als je dat niet wilt. Wel houd hij je, zonder dat je dat doorhebt, constant in de gaten en springt hij in als je lastiggevallen wordt. Dit alles doet hij op een zeer prettige en discrete manier, waardoor je niet in oncomfortabele en lastige situaties terecht komt.

Wanneer je klaar bent met feesten of er genoeg van hebt, brengt Adama je weer terug naar je hotel. Dit alles voor een goede prijs, inclusief de rit van en naar het hotel.