Van veel mensen waaronder Adama heb ik gehoord dat Casamance, Zuid-Senegal, meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Met name de natuur schijnt erg mooi te zijn en daar ben ik uiteraard erg benieuwd naar. En vandaag gaan we Casamance eindelijk bezoeken!

Nadat we wat geld gewisseld hebben (in Senegal is betalen met Dalasi’s echt niet mogelijk) rijden we naar Kartong in het Zuiden van Gambia. Alleen deze rit is al meer dan de moeite waard. Ik heb hier vaker gereden, maar het blijft mooi om langs de kustlijn te rijden en de drukte van het toeristengebied achter ons te laten. We passeren Brufut en Tanji en via Gunjur komen we aan in Kartong. Hier zullen we de grens via het water gaan oversteken.
Dit keer ben ik goed voorbereid: ik heb uiteraard mijn paspoort maar nu ook mijn vaccinatieboekje meegenomen. Als ik terug denk aan de laatste keer dat ik de grens van Senegal over wilde zonder vaccinatieboekje, dan krijg ik alsnog de zenuwen. Dat gebeurt mij dit keer niet!
Het gebeurt sowieso niet, want er wordt niet naar mijn vaccinatieboekje gevraagd. De immigratie officier stempelt mijn paspoort en binnen 2 minuten staan we weer buiten, klaar voor de oversteek.

De overtocht is kort en voor ik het weet staan we in Senegal. Er staan auto’s en motorfietsen om toeristen verder het land mee in te nemen. We drinken een kop thee in een lokaal tentje en Adama regelt een chauffeur en motorfiets voor ons. Met een motorfiets lijkt mij een geweldige ervaring, zo anders dan in een auto!

Al snel heeft Adama een goede deal kunnen maken en vertrekken we. We rijden over zandpaadjes door het bos en kleine dorpjes en ik kijk mijn ogen uit. En hoe leuk is dit op de motorfiets! Vanwege de zandpaden is de snelheid niet meer dan 30 km per uur en de chauffeur heeft deze route vaker gereden. Hij weet precies het spoor te volgen, te remmen wanneer nodig en hij geeft op tijd aan wanneer ik moet bukken omdat we onder takken doorrijden. Ik geniet echt volop, wat is dit leuk!

 casamance-4 casamance-3 casamance-2 casamance-6

Na 45 minuten rijden komen we aan in het kleine dorpje Abéné. De chauffeur stopt bij een klein lokaal restaurantje wat er echt hartstikke leuk uit ziet. De omheining is van riet, de bar van hout en de tafeltjes en bankjes staan uitnodigend in de schaduw van een dikke boom. Deze dikke boom blijkt een samenvoeging van 6 bomen te zijn. Door de eeuwen heen zijn de bomen door elkaar gegroeid tot 1 massief geheel.

casamance-gitaar-en-kindjesAls we het restaurantje binnenkomen worden we welkom geheten door de eigenaar en 1 van zijn vrienden begint spontaan gitaar te spelen. De kinderen in het restaurantje pakken een emmer en spelen samen met de gitarist een liedje mee. Geweldig en het lijkt of ze dit vaker geoefend hebben!
De eigenaar vraagt of we zin hebben in een verse jus d’orange en dat hebben we zeker! Ondanks het vele fruit in Gambia verzaak ik hier nog weleens fruit te eten, dus extra vitamines zijn meer dan welkom.
We spreken met onze chauffeur af dat hij ons rond 15.30 weer ophaalt. Hij gaat terug naar de rivier in de hoop nog andere business te krijgen in de tussentijd.
We lopen wat door het dorpje, bekijken de immens grote boom, en spreken wat met de mensen die ik tegenkom. Het is hier echt mooi en heel rustig. De apen slingeren door de grote boom en de vogels vliegen af en aan. We zijn het al heel snel eens, deze trip moet op de website!
Het is mogelijk om meerdere dagen in Zuid-Senegal te verblijven, maar dit is ook heel goed voor 1 dag te doen. De trip heeft alles: een mooie rit naar Zuid-Gambia, de oversteek over de rivier, de motorfietstocht (of autotocht voor diegenen die liever niet met de motorfiets gaan) door Zuid-Senegal, dit leuke dorpje en dit ontzettend leuke restaurantje. De eigenaar is nog niet heel lang bezig met zijn business en hoopt dat meer toeristen hem weten te vinden. Als we uitleggen dat wij een website hebben en juist de toeristen kennis willen laten maken met de lokale bevolking met als doel het geld in Gambia/Senegal te houden, is hij verrukt en vraagt hij heel voorzichtig of we zijn restaurantje ook op de website willen plaatsen.
Ook hem kan ik verzekeren dat ik hier geen seconde over na hoef te denken: dit past perfect bij ons en de trip zal heel veel mensen aanspreken. Juist ook omdat dit een dagtrip kan zijn en veel mensen maar een week op vakantie komen. Ik en ook Adama zullen de trip actief promoten en zorgen dat de chauffeur onze toeristen bij zijn restaurantje af zet. De gitarist zal zorgen dat hij zijn muziek maakt en de eigenaar kan ook de lunch verzorgen. We schudden de hand en wensen elkaar veel en mooie business toe!

In de tussentijd is de lunch voor de eigenaar en de aanwezige mensen in het restaurant gearriveerd. We worden uitgenodigd mee te eten, nee is echt geen optie. De gitarist speelt zijn muziek, de sfeer is geweldig en de omgeving adembenemend. Na de lunch vraag ik Adama of ik voldoende CFA heb om iedereen te trakteren op een drankje. Het Senegalese geld en de waarde ervan wil er bij mij maar niet in. Ik wil deze mensen bedanken voor de mooie middag die zij ons gegeven hebben en de eigenaar voorzien van wat business. Het blijkt voldoende te zijn en al snel proosten we op een hele goede middag en mooie business met elkaar!

Rond 15.30 uur komt onze chauffeur ons weer ophalen. Na een uitgebreid afscheid en “A bientot!” stappen we weer op de motor terug. De rit is weer geweldig en ik geniet echt met volle teugen. Wat mij betreft rijden we door tot de zon ondergaat en veel te snel zijn we weer terug bij de rivier voor de oversteek. We betalen de chauffeur en stappen op het bootje terug nar Gambia. Bij de immigratie krijg ik de nodige stempels om Gambia weer in te mogen en kunnen we snel vertrekken, terug naar Kololi. We zijn voor vanavond uitgenodigd in het net afgebouwde huis van het echtpaar waarvan ik 2 jaar geleden getuige op hun bruiloft heb mogen zijn. Een mooie afsluiter van een geweldige dag!