Vandaag is het zondag en dus tijd om de zwarte markt in Farafenni te bezoeken. Adama heeft mij hierover verteld en hij heeft een nieuwe trip bedacht: op zondag naar de zwarte markt, inkopen doen voor het diner en indrukken op doen van deze markt. In de compound van Adama’s moeder gezamenlijk koken en ’s avonds Afrikaanse entertainment in de vorm van Djembe en Afrikaanse dans. Hartstikke leuke trip! Eventueel kan de trip gecombineerd worden met een bezoek aan James Island oftwel Roots. De heenweg een bezoek aan Roots, dan door naar Farafenni voor de Afrikaanse kookworkshop, muziek en dans en de volgende dag een bezoek aan de zwarte markt. Voor ieder wat wils!

Adama’s moeder wil mee naar de Lumo, zoals de zwarte markt wordt genoemd. Ze moet eerst nog even naar de markt in Farafenni om pinda’s en bamboo cream te kopen voor mij en mijn ouders, maar dan is ze er klaar voor. Als ik bij Adama’s moeder ben geweest, vertrek ik altijd met pinda’s en zout, en wordt mij op het hart gedrukt een deel daarvan aan mijn ouders te geven. Ik en ook mijn ouders hebben in de tussentijd een wintervoorraad aan zout en pinda’s in huis, ontzettend lief is dit! De bamboo cream is ook echt heerlijk, in Gambia wordt dit voor bijna elk mankement aan het lichaam gebruikt en onder het mom “baat het niet dan schaadt het niet”, doe ik in Nederland hetzelfde. Als ik klaag over pijn in mijn rug of een muisarm, dan krijg ik altijd het advies “put some bamboo cream before taking a shower” en eerlijk is eerlijk, het helpt echt!

We vertrekken naar de zwarte markt, deze ligt net buiten Farafenni. Adama parkeert zijn auto en we helpen Adama’s moeder uit de auto. Ze is de jongste niet meer en niet gewend om in een auto te zitten. “Can I take pictures?” vraag ik Adama en hij neemt mijn telefoon over om foto’s te maken. Deze markt wordt niet veel bezocht door toeristen en foto’s nemen is men hier niet gewend en wordt niet altijd gewaardeerd.
De markt is kleurrijk en luidruchtig, iedereen probeert zijn marktwaar aan te prijzen met muziek, luide stemmen of een bandspeler die telkens dezelfde boodschap uitspreekt. Er wordt werkelijk van alles verkocht: vis, vlees, groente, schoenen, schoonmaakspullen, kleding, cd’s, dvd’s, je kan het zo gek niet bedenken of het is hier te koop. Als enige toubab ben ik een attractie en men probeert mij alles wat er is te verkopen. Adama houd mij nauwlettend in de gaten, hij vindt het leuk mij mee te nemen, maar is o zo alert op alles wat er om mij heen gebeurt.
Adama’s moeder zoekt iets om te kopen, maar kan het niet vinden. Ik vraag wat ze zoekt, maar krijg een antwoord waaruit ik niet kan opmaken wat ze precies zoekt. “Mom just like to walk on the market looking for things”, zegt Adama en ik kan alleen maar antwoorden dat moeders overal hetzelfde zijn.
We lopen de hele markt rond en ik ben weer overtuigd: een hartstikke leuke trip is dit! De markt, inkopen doen, zelf traditioneel koken en ’s avonds Afrikaanse muziek in een compound. Het kan toch niet anders dan dat toeristen dit leuk vinden om te gaan doen! The real Gambian experience!

Vanuit de markt rijden we naar Tim’s workshop. Ik ben benieuwd hoe ver hij is, maar zeker is dat hij de deadline van 00.00 uur vannacht niet heeft gehaald. Dat is op zich geen probleem, ik heb tijd, maar wederom niet volgens afspraak.
Als we aankomen bij Tim’s workshop, dan is hij druk bezig met mijn kleding. Ik heb besloten niets te zeggen, ik zie aan alles wat hij doet dat hem wel duidelijk is dat ik niet tevreden ben. “What time you leave for Kombo?” Ik vertel hem dat we om 14.00 uur vertrekken. “Ok than I see you before 14.00 o’clock”. Wederom denk ik: ik ben benieuwd.
De workshop waar Tim werkt is leuk: er zijn meerdere kleermakers aan het werk, de muziek schalt uit de boxen en iedereen is druk met verschillende patronen en vormen.
Grr, die Tim, ik wil echt goed begrijpen dat Europa Afrika niet is en vice versa, maar hij zal toch echt een keer moeten snappen dat wij toubabs waarde hechten aan afspraken en tijd. Ook deze toubab, die echt in de tussentijd echt wel snapt en weet hoe het hier werkt en de verwachtingen niet heel hoog heeft staan!