Er wordt heel, heel veel geschreven over het Corona virus. Ik probeer weg te blijven van alle speculaties en meningen, echter ik vind wel dat ik iets moet schrijven. Ik probeer een beeld te schetsen van de situatie in Gambia, echter ook dit is gebaseerd op wat ik hoor van de Gambianen die ik spreek en de berichten die ik lees op social media.

Het Corona virus houd de wereld in zijn greep. Het is te bizar, niet te bevatten en niet te begrijpen wat er allemaal gebeurt. De sociale media ontploft, zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel angsten en zoveel onzekerheid.
Zo ook in Gambia. Per maandag 23 maart gaat de grens dicht, er komen nog wat vliegtuigen om de mensen op te halen, maar het lijkt erop dat lang niet iedereen terug naar Nederland kan komen.
De Gambianen zijn bang. Vorige week is de eerste officiële Corona patient vastgesteld. Deze is met een vlucht vanuit Londen naar Gambia gevlogen en heeft zich bij klachten laten controleren op het virus. Dit was dus positief. Hiermee is Corona nu ook officieel in Gambia. Vooralsnog blijft het bij 1 officieel geval, de vraag is of er inmiddels niet meer mensen besmet zijn. Er wordt weinig tot niet getest. Nu de grens dichtgaat en er geen grensoverschrijdend verkeer meer zal zijn, zal duidelijk worden wat de eventuele impact van het virus in Gambia is.

Het is duidelijk dat het virus een zeer serieuze bedreiging voor Gambia is. De gezondheidzorg in Gambia is niet zo ontwikkeld als in de Westerse wereld en de algehele gezondheid van de mensen is niet zo sterk. De economische omstandigheden zijn slecht te noemen, en nu met een vroegtijdige stop van het toeristenseizoen en met de Ramadan voor de deur is de situatie erg zorgelijk. Ik heb begrepen dat de prijzen van voedsel al stijgen en de verwachting is dat dit zal blijven toenemen.

Ik hoor dat mensen paranoia zijn en elkaar en veelal de “toubabs” beschuldigen. Blanke mensen worden gemeden, er wordt geroepen dat ze weg moeten gaan, taxi chauffeurs nemen blanke mensen amper mee of vragen een hoge prijs vanwege het risico dat zij lopen. Voorop gesteld, ik praat niets goed. Natuurlijk weten we allemaal dat Corona geen “witte mensen ziekte” is, maar ik kan het, denk ik, wel plaatsen. De Gambianen weten dat hun gezondheidszorg hen niet adequaat kan helpen als ze ziek worden, zij hebben niet de keuze weg te gaan naar plekken waar de gezondheidszorg beter is, de hygiene maatregelen zijn moeilijker in te passen en zij kunnen niet hamsteren. Social distance is voor veel Gambianen onmogelijk: men woont dicht op elkaar in een compound en woont vaak met meerderen in 1 ruimte. En als je bedenkt dat men gewend is uit dezelfde schaal te eten, verschillende mensen uit 1 glas of beker drinken en gewoontes niet zomaar te veranderen zijn, zeker niet in Gambia, dan kan ik mij de paniek, de machteloosheid en de paranoia van mensen goed voorstellen.

Het afgelopen toeristenseizoen is niet een heel goed seizoen geweest voor Gambia. Het faillissement van Thomas Cook en de politieke onrust vanwege het 3-jarig bewind van Adama Barrow heeft veel toeristen doen besluiten niet naar Gambia te komen. Veel taxichauffeurs/gidsen hebben voor het seizoen geld gestoken in hun auto en hun papieren, met de hoop wat geld te kunnen verdienen gedurende het seizoen. Velen hebben weinig tot geen trips gehad en dus geen inkomsten. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de chauffeurs en gidsen, maar voor al het personeel en zelfstandigen werkzaam in de toeristenindustrie. Veelal zijn hele families afhankelijk van het inkomen dat mensen verdienen, dus dit betekent heel veel voor heel veel mensen. Deze crisis komt aan het einde van dit dus al niet beste seizoen en de vraag is wat het nieuwe seizoen gaat brengen. Niemand heeft het antwoord…..

Ik kan alleen maar hopen dat het sluiten van de grens helpt om het virus tegen te gaan. En dat het virus zich inderdaad niet goed ontwikkelt bij hoge temperaturen. En dat de mensen zich zoveel mogelijk aan de voorschriften houden. En dat de prijzen van voedsel niet de pan uit rijzen. En dat we snel, heel snel weer onze tickets kunnen boeken naar Gambia. Dat zou goed nieuws zijn, niet alleen voor de Gambianen, maar voor hele wereld. Dan hebben we deze crisis achter de rug.

Namens alle mensen in Gambia wens ik iedereen veel gezondheid, kracht en wijsheid toe in deze moeilijke tijd. Veel dank aan iedereen die het afgelopen seizoen trips met gambiaexperience.nl heeft gedaan. Jullie hebben deze mensen allemaal geholpen om hun leven en dat van hun families wat beter te maken. “We all wish for the best”, zegt men in Gambia en daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten. See you soon!