Lang, heel lang ben ik al zoekende naar wat er gaat gebeuren met het toeristenseizoen in Gambia. Toen we in maart in onze “intelligente lockdown” gingen in Nederland en vanuit Gambia de repatriëringsvluchten opgestart werden, was ik nog in de veronderstelling dat we mogelijk in mei of juni weer terug konden keren naar Gambia. Op dat moment vond ik dat eigenlijk al bijna onoverkoombaar: 2 of 3 maanden wachten voor we weer kunnen vliegen naar dit mooie kleine land in Afrika? Hoe naïef was ik, en met mij vele anderen.
Nu is eind september en eigenlijk weten we het nog steeds niet.

Gambia heeft inmiddels aangekondigd dat als het seizoen opengaat, de toeristen bij aankomst in Gambia een negatieve Corona test moeten overhandigen, niet ouder dan 72 uur voor aankomst. De vraag is welke maatschappijen weer zullen gaan vliegen naar Gambia. Op dit moment vliegt Brussels Airlines wekelijks op Banjul en dit zal uitgebreid worden naar 2 keer per week.
Corendon heeft aangegeven dit winterseizoen niet te gaan vliegen op Gambia, o.a. vanwege het onduidelijke beleid van de Gambiaanse overheid m.b.t. de Corona regels. Ik heb begrepen dat Corendon dit standpunt nog overweegt, maar dat dit ook voor een heel groot deel afhankelijk is van het reisadvies van de Nederlandse overheid.
Tui heeft de vluchten en vakantie tot en met 31 oktober geannuleerd. Of zij hierna gaan vliegen is waarschijnlijk ook afhankelijk van het reisadvies van de Nederlandse overheid. Als Gambia code oranje behoud, dan zal mogelijk ook Tui niet gaan vliegen. Daarbij komt dat toeristen die naar een land vertrekken met code oranje veelal niet verzekerd zijn voor de medische kosten en repatriëring ten gevolge van Corona, wat toeristen kan onthouden van het boeken van een reis naar Gambia.

De meningen zijn verdeeld over het virus en de dreiging hiervan. Het feit is wel dat de huidige situatie en de lockdown Gambia veel verder in de problemen helpt. Dat wil zeggen, dat is mijn mening en ik hoor het dagelijks. De bevolking heeft het normaliter al moeilijk om elke dag te overleven, deze lockdown maakt het leven alleen nog maar moeilijker.
Moet het toeristenseizoen geopend worden? Ik denk het wel. Ik heb de stellige mening dat de neveneffecten van Corona nu en op de lange termijn erger zullen zijn dan Corona, zeker in Gambia. Vooropgesteld: ik neem het virus serieus, het virus is er en we moeten voorzichtig zijn. We moeten allemaal ons gezonde verstand gebruiken en vooral goed voor onszelf zorgen. Angst, slechte voeding en een ongezonde levensstijl zijn niet goed voor onze weerstand en helpen zeker niet in de strijd tegen Corona. Dat geldt hier in Europa, en dat geldt hetzelfde voor Gambia.

Ik heb meerdere artikelen gelezen van wetenschappers die zich verwonderen over de ontwikkeling van Corona in Afrika. Het continent heeft tot nu toe het minst aantal besmettingen en doden ten gevolge van Corona. En dit terwijl er gevreesd werd voor Afrika: de armoede, de slechte gezondheidszorg, het niet kunnen hanteren van social distance, allemaal factoren waar Corona wel onder vaart. In de praktijk blijkt het anders te zijn. Het vermoeden is onder andere dat de weerstand tegen virussen van de gemiddelde Afrikaan beter is doordat Afrika veel virussen heeft moeten doorstaan de afgelopen eeuwen en decennia. Ook is de gemiddelde leeftijd in Afrika laag wat betekent dat het virus zich over het algemeen uit in milde klachten. Daarbij komt dat veel landen in Afrika snel hebben gehandeld en overgegaan zijn tot een lockdown, waardoor het virus relatief weinig ruimte heeft gehad om te verspreiden. Of dit de redenen zijn van het uitblijven van een hele grootschalige uitbraak in Afrika is nog niet 100 % bewezen, echter het klinkt zeer aannemelijk.

Sommige mensen zullen het niet met mij eens zijn en vinden dat het onverantwoord is om naar Gambia af te reizen. Dat begrijp ik en respecteer ik. De situatie kan van verschillende kanten bekeken worden en dit is mijn kant, op basis van wat ik hoor en lees over de situatie in Gambia.
Een ieder is vrij in zijn of haar mening en in de keus al dan niet naar Gambia te gaan dit jaar. Voor de mensen in Gambia kan ik alleen maar hopen dat hun situatie snel verbetert en er weer wat uitzicht op betere tijden komt!