Met de toenemende reisrestricties en de nog altijd geldende code oranje voor Gambia, ziet het land het toeristenseizoen 2020-2021 in duigen vallen. Meer en meer landen in Europa hebben een (gedeeltelijke) lockdown en in Nederland wordt reizen naar het buitenland ten strengste afgeraden tot in ieder geval medio januari.

Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid geweest 2 weken naar Gambia te kunnen vertrekken. Met de opening van de grenzen heb ik direct een ticket geboekt en ben, met negatieve Corona test, met Brussels Airlines afgereisd naar het mooie kleine landje in Afrika. Ik heb zelf ervaren hoe prettig het is nu in Gambia te zijn: voldoende ruimte voor social distance, frisse lucht, de zon en de vrijheid om niet 24/7 met Corona te worden geconfronteerd. Ik heb veel nieuwe energie opgedaan en kan er weer even tegenaan, deze donkere wintermaanden waarin weinig tot geen sociaal contact mogelijk zal zijn. Ik gun dit iedereen en bovenal gun ik het de Gambianen! Er is heel hard gewerkt om het toeristenseizoen veilig van start te kunnen laten gaan: een verplichte negatieve Corona test bij aankomst, voldoende mogelijkheid voor (hand) hygiëne en de hotels en restaurants zijn ingericht op social distance. Het aantal besmettingen is laag in Gambia en in mijn beleving zijn we in Gambia veiliger voor Corona dan in Europa.

In overleg met het bestuur van Stichting Care for Natural, waar ik voorzitter van mag zijn, hebben we besloten alles in het werk te stellen om de Nederlandse overheid te overtuigen het reisadvies voor Gambia te wijzigen naar code geel. De Gambiaanse bevolking heeft meer te lijden van de neveneffecten van de Corona crisis dan van Corona zelf. Het leven dat normaal gesproken al moeilijk en uitzichtloos is, wordt elke dag moeilijker en moeilijker. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van de toeristenseizoen en bij het uitblijven hiervan wordt het toekomstperspectief somberder en somberder. Met alle gevolgen van dien.
Wij willen ons als stichting hard maken om de Nederlandse overheid en bij voorkeur de gehele Europese Unie te overtuigen van de veiligheid van een vakantie in Gambia. We hebben een brief opgesteld die we in de media willen verspreiden en willen versturen naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken en naar diverse instanties die invloed kunnen uitoefenen op het reisadvies van de Nederlandse overheid. Ook hebben we een mooie promotiefilm ontvangen waarin duidelijk wordt dat de situatie in Gambia veilig is. Niets doen is wat ons betreft geen optie!

Wil je helpen met het verspreiden van onze brief en aandacht te vragen in de media? Heel graag! Heb je een netwerk wat ons hiermee kan helpen? We horen het heel graag!

Natuurlijk zijn er mensen die vinden dat we juist niet naar Gambia moeten vertrekken vanwege het risico van het verspreiden van het virus in Gambia. Dat mag, in deze crisis zijn de meningen verdeeld. Wij zijn van mening dat iedereen zijn gezonde verstand moet gebruiken en zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Onze eigen overheid wijst ons ook dagelijks op onze eigen verantwoordelijkheid. Een ieder kan hierin zijn eigen keuzes maken. Wij weten echter dat er veel Gambianen uitkijken naar de heropening van het seizoen en dat er veel ondernemers zijn waar het water aan de lippen staat. In Gambia is er geen vangnet vanuit de overheid zoals we dat in Nederland kennen.
Wij durven deze aandacht te vragen omdat we van mening zijn dat de situatie in Gambia veilig is.

Wij gaan ervoor en hopen dat er veel mensen zijn die ons willen helpen!

Voor de brief en de promotiefilm: https://www.stichting-carefornatural.org/het-toerisme-moet-op-gang-komen/