In de nacht van woensdag 7 juli heeft er een krachtige storm (een tyfoon) geraasd over Gambia. De storm met windsnelheden van meer dan 80 kilometer per uur heeft ongelooflijk veel schade aangericht. Er zijn 10 dodelijke slachtoffers gevallen, meer dan 3100 mensen zijn getroffen en ruim 1500 mensen zijn ontheemd. Veel huizen en compounds zijn vernield en veel mensen leven momenteel letterlijk zonder een dak boven hun hoofd. De tyfoon heeft zich niet beperkt tot de kust, in geheel Gambia en met name op de North Bank heeft de storm flink huisgehouden. De timing is nooit goed, maar dit jaar nog treuriger vanwege de al schrijnende situatie in Gambia als gevolg van de coronacrisis. En het regenseizoen is nog maar net begonnen!

Het team van het Rode Kruis in Gambia is direct in actie gekomen. Zij zijn donderdag 8 juli meteen het land in gegaan om de schade en impact te inventariseren. Zij hebben een actie opgezet “Gambia4Gambians” waarmee zij geld willen inzamelen om mensen in heel Gambia, ook in het zwaar getroffen binnenland, te helpen op het gebied van onderdak, hygiëne en voeding.

Ik vind het belangrijk dat dit soort hulpacties gecoördineerd verlopen. Daarom wil ik de actie van het Rode Kruis in Gambia ondersteunen. Ik zal deze actie actief promoten op de bekende sociale media en bij iedereen onder de aandacht brengen. 

De Verenigde Stichtingen Gambia (VSG) heeft de samenwerking met het Rode Kruis in Gambia opgezocht. De VSG stelt hun Nederlandse rekeningnummer beschikbaar voor donaties van mensen in Nederland. Zij zorgen dat alle donaties volledig voldaan worden aan het Rode Kruis in Gambia en deze zullen vervolgens aan VSG rapporteren over de behaalde resultaten. De VSG zorgt vervolgens weer dat hun achterban wordt geïnformeerd.

Helpt u de getroffen Gambiaanse bevolking na deze rampzalige storm? U kunt uw donatie overmaken op rekening van VSG, NL73 INGB 0007 1799 07, onder vermelding van stormschade Gambia.
Op de Facebook pagina van het Rode Kruis in Gambia kunt u de activiteiten van Red Cross Gambia volgen: https://facebook.com/gambiaredcross

Namens de getroffen bevolking in Gambia heel hartelijk dank!