Na mijn vertrek uit Gambia ben ik vastberaden: het reisadvies voor Gambia moet aangepast worden! Ik heb wederom ervaren hoe vakantie vieren in Gambia Corona proof gevierd kan worden. Er is ruimte, frisse lucht en je leeft voornamelijk buiten. De vele familiebezoeken die ik heb gedaan door heel Gambia, vinden allemaal buiten plaats, waar alle ruimte is voor social distance. Handen schudden is vervangen door de elleboog of een boks en de uitleg dat je afstand wilt houden in verband met Corona wordt door iedereen gerespecteerd.

Gambia kent geen hoge besmettingscijfers zoals we die in Europa hebben leren kennen. Natuurlijk wordt er minder getest, maar ik heb daarentegen geen hoestende en proestende mensen gezien. Ik heb veel mensen gesproken en niemand kent iemand die ernstig ziek is geweest. Natuurlijk, er is Corona in Gambia. Maar er is ook nog steeds Corona in Spanje, Portugal, Zweden en noem de landen maar op waar we deze zomer weer naartoe kunnen reizen.

Het huidige reisadvies “alleen noodzakelijke reizen want Gambia is een hoog risico gebied in verband met Corona” lijkt onjuist. De 14-daagse melding van positieve gevallen per 100.000 inwoners is minder dan 20, het positieve test percentage is 1,1 procent, er is gedurende de gehele pandemie geen grote uitbraak geweest en er is geen sprake van een Corona variant. Dit zijn de factoren waarop het RIVM het advies aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken (verantwoordelijk voor het afgeven van de reisadviezen) baseert. Ik ben er dan ook echt van overtuigd dat Gambia het reisadvies “geel” dient te hebben (Gambia heeft nooit het reisadvies “groen” gehad).

Ik heb mijn ideeën over het reisadvies gedeeld in een Whatsapp groep van een aantal stichtingen en we hebben besloten de handen in een te slaan. We willen een actieve lobby starten bij de Nederlandse overheid en hen overtuigen van het herzien van het reisadvies voor Gambia. We hebben een brief opgesteld waarbij we betrokken Europese instanties aandacht vragen voor het herzien van het reisadvies. Ook willen we een petitie starten om de lobby nog meer te ondersteunen vanuit een groot netwerk. De Gambiaanse overheid willen we vragen de verplichte Corona test te vervangen door het vaccinatiebewijs. Als Gambia het reisadvies geel krijgt en de testverplichting bij binnenkomst in Gambia vervalt, dan kunnen toeristen weer relatief makkelijk hun vakantie naar Gambia boeken. Hoe heerlijk is het om in het najaar of de winter een aantal weken het weer in Nederland te ontvluchten. Na ruim 1,5 jaar Corona crisis en een zomer waarin reizen nog steeds een uitdaging is, is iedereen hier vast hard aan toe!

Wij gaan ervoor en hopen tot snel in Gambia!