Deze week heeft de minister van Toerisme in Gambia aangekondigd dat de verplichte PCR test bij aankomst in Gambia per 1 oktober vervalt voor gevaccineerde passagiers. Dit is echt goed nieuws voor Gambia: dit kan het toeristenseizoen weer op gang brengen en mogelijk de tour operators overtuigen de vluchten naar Gambia weer te hervatten. Een PCR test met reiscertificaat kost in Nederland al gauw rond de € 100,- en dit kan toeristen weerhouden een reis naar Gambia te boeken. Met het vervallen van de test verplichting lijkt het seizoen weer meer open te gaan.

Ook lijkt er een beweging te ontstaan in het kunnen verzekeren van Corona gerelateerde problemen (zoals Corona krijgen in het buitenland of een vakantie moeten annuleren bij een positieve Corona test) binnen de verschillende reisverzekeringen: o.a. Alliantz en de ANWB hebben aangekondigd dat hun reisverzekering ook dekking voor Corona gaat bieden voor reizen naar gebieden met een oranje en rood reisadvies. Voorheen was dit alleen mogelijk bij reizen naar landen met een groen of geel reisadvies, wat betekent dat voor landen met een oranje of rood reisadvies de reis voor Corona gerelateerde problemen geheel op eigen risico van de toerist was . Dit lijkt dus positief te gaan veranderen, wat goed nieuws is voor reizigers die dit risico niet durven te nemen.

Kortom, er lijkt weer wat licht aan het eind van de tunnel te komen voor het toeristenseizoen in Gambia. En dat is hard nodig. Corona heeft veel sporen achtergelaten in dit land waar ruim 50 % van de bevolking direct en indirect afhankelijk is van toerisme. Daarbij komt dat de prijzen van basisvoorzieningen zoals voedsel o.a. door de wereldwijde toenemende vraag naar transport erg zijn gestegen het afgelopen jaar. Prijsstijgingen van 50 % of hoger zijn heel normaal geworden. De sociale voorzieningen zijn in Gambia verre van het niveau zoals we dat in Europa kennen en geen werk betekent geen inkomen. Er komt ook weinig geld het land binnen en er is weinig vraag naar de Gambiaanse Dalasi, wat betekent dat de Dalasi steeds minder waard wordt.

Met deze positieve berichten kunnen we alleen maar hard hopen dat de tour operators Gambia snel weer als vakantiebestemming opnemen én dat Nederland en de rest van Europa het reisadvies voor Gambia aan gaat passen naar “geel” in plaats van het huidige “groen”. Op basis van de huidige cijfers en feiten waar het RIVM en Buitenlandse Zaken het reisadvies op baseren, lijkt het onjuist om de huidige status “hoog-risico gebied” te handhaven voor Gambia. De 14-daagse melding van positieve gevallen per 100.000 inwoners is minder dan 20, het positieve test percentage is 1,5 procent en er is gedurende de gehele pandemie geen grote uitbraak geweest, noch is er sprake van een Corona variant (bron situation reports Gambian Ministry of Health en ECDC). Natuurlijk wordt er minder getest, maar dan nog zijn deze cijfers verre van vergelijkbaar met de cijfers zoals we die in Europa hebben gekend.

Samen met een aantal ondernemers in Gambia en de Verenigde Stichtingen Gambia, VSG, hebben we een brief opgesteld gericht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. We vragen hen aandacht voor de schrijnende situatie in Gambia en verzoeken het ministerie, op basis van de cijfers en feiten, het reisadvies te heroverwegen. We hebben dit voornemen eerder gehad, echter de timing was destijds niet juist. Nu de wereld toch echt weer open lijkt te gaan, verwachten en hopen we dat het ministerie onze brief serieus neemt. Een geel reisadvies geeft toeristen nog meer vertrouwen dat Gambia een veilige vakantiebestemming is.

Dus laat het toeristenseizoen maar van start gaan! Hoe heerlijk zal het zijn om weer toeristen op het strand te zien, de hotels en guesthouses open te zien en de taxichauffeurs en gidsen weer met toeristen door heel Gambia te zien rijden en te weten dat de ondernemers en medewerkers in de toeristenindustrie weer geld kunnen verdienen om hun familie te onderhouden. Wij zijn er klaar voor! Tot snel in Gambia!