Gisteren heeft de overheid in Gambia middels een persbericht de huidige Corona maatregelen voor aankomst in Gambia aangescherpt. Onderstaand een samenvatting van de nieuwe maatregelen ingaand per 11 december 2021. Voor alles geldt dat naast onderstaand goed te lezen, het slim is om ook contact op te nemen met de reisorganisatie/vliegtuigmaatschappij. LET OP: het digitale Corona bewijs is niet voldoende, belangrijk deze te printen en mee te nemen.

Hoplelijk tot snel in Gambia!

De volgende categorieën bestaan:

Categorie I: Volledig gevaccineerde Passagiers
Passagiers die volledig zijn ingeënt, hebben geen PCR-test nodig om Gambia binnen te komen. Dergelijke reizigers worden geadviseerd over zelf gecontroleerde isolatie en maken gebruik van de testcentra voor RDT-tests voor het geval ze tekenen en symptomen van COVID-19 opmerken of 1025 kunnen bellen voor onderzoek. Als dergelijke personen echter tekenen of symptomen hebben die lijken op die van COVID-19, moeten ze op de luchthaven een snelle diagnostische test voor COVID-19 ondergaan.

Categorie II: Niet of gedeeltelijk gevaccineerde personen
Al deze personen hebben een negatief PCR-testrapport nodig dat binnen 72 uur geldig is om het land binnen te komen. Passagiers uit landen die als hotspot voor de Delta Variant worden beschouwd, ondergaan bovendien bij aankomst een Rapid Diagnostic Test op de luchthaven. Dit laatste geldt dus ook voor de gevaccineerde passagiers afkomstig uit onderstaande landen. Lijst van dergelijke landen zal periodiek worden bijgewerkt.
Lijst van landen:
Verenigd Koninkrijk
Nederland
VS
Italië
Denemarken
België
Duitsland
Japan
Turkije
Ierland
Frankrijk
Australië
India
Mexico
Zweden
Portugal
Canada
Zuid-Afrika
Zwitserland
Finland
Spanje
Slovenië

Categorie III: Passagiers uit landen die als hotspot voor de Omicron-variant worden beschouwd
Passagiers uit deze landen hebben een negatief PCR-testrapport nodig en ondergaan daarnaast een PCR-test bij aankomst op de luchthaven. De lijst van dergelijke landen zal periodiek worden bijgewerkt. De lijst met Omicron-variant Hotspot-landen:
Zuid-Afrika
Botswana
Eswatini
Lesotho
Malawi
Mozambique
Namibië
Zimbabwe
Angola
Zambia

Het publiek wordt geïnformeerd dat alle vertrekkende passagiers zich moeten houden aan de COVID-19-testvereisten voor de landen van bestemming na bevestiging door de Port Health Officers of vertegenwoordigers van de luchtvaartmaatschappij, zoals gepubliceerd. Het ministerie vraagt ​​daarom de voortdurende steun en medewerking van het publiek bij zijn inspanningen om COVID-19 in het land in te dammen.