Na de persconferentie waarin gisteren in Nederland het einde van de meeste Corona maatregelen aangekondigd werd, krijg ik vandaag het bericht dat het reisadvies voor Gambia weer op “geel staat”. Nederland heeft besloten dat alle landen weer het reisadvies van vóór Corona krijgen, uiteraard als de veiligheid anders dan Corona kan worden gewaarborgd. Er is geen sprake meer van hoog risico gebieden, mits er geen nieuwe variant van het Corona virus opduikt in een land.
Eindelijk, eindelijk is het daar dan. Ik ben hier samen met stichting Care for Natural en samen met een groepje ondernemers en leden van VSG al heel lang mee bezig. Vanaf oktober 2020 hebben we alle betrokken overheidsinstanties aangeschreven met het verzoek het reisadvies voor Gambia te heroverwegen door kritisch naar de cijfers en de omstandigheden te kijken. We hebben onszelf continu onderbouwd met cijfers en de omstandigheden in Gambia en de overheid gevraagd ook oog te hebben voor de neveneffecten van Corona in Gambia. Wij hebben ons doel niet kunnen bereiken, maar nu is het dan eindelijk daar!

Het toerisme is de afgelopen weken gelukkig al wat op gang gekomen. Corendon vliegt wekelijks en ook Tui gaat vanaf 19 februari weer naar Gambia afreizen. Reizigers moeten nog wel een bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve test laten zien bij aankomst in Gambia en op dit moment geldt voor het terugkeren naar Nederland dat (ook gevaccineerde) reizigers een negatieve test moeten hebben. Laten we hopen dat in ieder geval het laatste ook snel wordt afgeschaft.

Code geel voor Gambia betekent dat meer mensen weer het vertrouwen zullen hebben om naar Gambia te gaan. Code oranje betekende op eigen risico reizen en veel mensen hadden nog het schrikbeeld van maart 2020 toen ruim 200.000 Nederlanders gerepatrieerd moesten worden. Mensen waren ook bang om Corona te krijgen, de overheid vertelde hen immers dat Gambia een hoog-risicogebied voor Corona was. Dit laatste is echt niet het geval geweest, integendeel, en dat zorgde ook dat wij nog gedrevener werden om de overheid aan te spreken op aanpassing van de reisadviezen!
Nu de wereld echt weer open lijkt te gaan, zal het vertrouwen in dat we alles weer veilig kunnen doen gaan toenemen. Het reisadvies helpt hier enorm bij!

Ik ben ontzettend blij en nog gemotiveerder om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Gambia en haar geweldige inwoners! De 1e trips zijn alweer geboekt en ik hoop dat veel mensen na deze saaie grijze Corona winter de zon willen opzoeken en hun vakantie naar Gambia willen boeken!

Tot heel snel in Gambia!