Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik de hele maand januari in Gambia mag doorbrengen. Heerlijk om echt de tijd te hebben en de winter (en lockdown!) in Nederland te ontvluchten. Tijd om nu eindelijk de trip naar Dindéfélo in Senegal te maken!
Adama heeft mij over Dindéfélo verteld en ik was direct enthousiast om deze trip te gaan maken. Dindéfélo is een natuurreservaat gelegen aan de rand van de bergketen Fouta Jallon, nabij de grens van Zuid-Senegal en Guinee, en vlakbij de stad Kedougou.
Door het klimaat en de bergen is het gebied rondom Dindéfélo gunstig voor verschillende types bos en savanne. Het landschap is spectaculair! Het meest bekend zijn de Cascades de Dindéfélo, de watervallen van Dindéfélo. Het gebied herbergt ook de West Afrikaanse chimpansee. Vanwege de ernstige bedreiging van uitsterving van de chimpansee heeft het Jane Goodall Institute hier een programma ter bescherming van de chimpansee opgezet.
Hierdoor is tevens een vorm van ecotoerisme ontstaan wat ook ten goede komt van de lokale community.

In Dindéfélo leven de stammen nog volgens de eeuwenoude tradities. Er is een beperkte infrastructuur en men is veelal afhankelijk van de natuurlijke bronnen. Het ecotoerisme helpt de lokale community niet alleen op financieel gebied, maar vooral ook in het behouden van de natuur en de tradities.
Kortom, heel veel redenen om deze trip te gaan maken!