Vakantie in Gambia

In Gambia kan je heerlijk aan het strand liggen en genieten van de zon. Maar ook is er in dit kleine land zoveel te doen! De allerleukste manier om het land te leren kennen is dit te doen met een lokale gids. De grootste voordelen van een lokale gids is dat deze je veel kan vertellen over de cultuur, hij je de mooiste plekjes laat zien die niet per definitie in de toeristengidsen staan en je alle tijd geeft om optimaal te genieten van de trip. En dat tegen tarieven die in veel gevallen 50 % lager liggen dan de tarieven van de touroperators.

Met Gambia Experience bieden wij voor ieder wat wils: strand, zon, cultuur, steden, feestjes, rondreizen, lokale markten, bezoeken aan goede doelen, kortom wat de toerist maar wil in zijn of haar vakantie. U steunt hiermee direct de lokale bevolking!

Over Gambia
The Gambia, oftewel Gambia is het kleinste land van Afrika en ligt geheel ingesloten tussen de Atlantische Oceaan en Senegal. De relatief korte reistijd (6 uur vanuit Nederland), het minimale tijdsverschil (1 uur in de winter, 2 uur in de zomer) en de zongarantie die het land kan bieden, maken dat Gambia meer en meer een populaire bestemming wordt. Vooral in de winter als het in Nederland koud en guur is, is een weekje Gambia zo geboekt tegen relatief lage prijzen.

De economische en politieke situatie in Gambia is stabiel. Het is een islamitisch land en een voorbeeld voor veel westerse en islamitische landen hoe 2 geloven samen kunnen leven, in vrede en respect. Het mooiste voorbeeld is dat zowel de Christelijke als de Islamitische feestdagen worden gevierd.
Gambia wordt de Smiling Coast genoemd. Het land dankt deze mooie bijnaam aan de altijd lachende Gambianen. Waar je ook loopt, de smiles komen je tegemoet!

Niet voor niets wordt Gambia de poort naar Afrika genoemd: een vakantie in Gambia geeft je een goed beeld van Afrika en de cultuur. Met Gambia Experience ontdek je het echte Gambia en vier je de vakantie van je leven!

Economische situatie en gevolgen voor het toerisme in Gambia
Gambia is met een gemiddeld inkomen van € 40,- per maand 1 van de armste landen van de wereld. Ruim 66 % van de Gambianen leeft onder de armoedegrens. Het leven in Gambia is zwaar voor de Gambianen. Het opkomende toerisme helpt in de kustgebieden. Veel mannen trekken vanuit het binnenland in het vakantieseizoen naar de kust. Dit is dan ook gelijk de reden waarom je zoveel op straat wordt aangesproken voor “business”: er is teveel aanbod van taxi’s, er is teveel aanbod van gidsen, er is teveel aanbod van wisselkantoren, en ga maar door. Dit maakt het land aantrekkelijk voor toeristen en tegelijkertijd heel onaantrekkelijk voor toeristen. Immers, niet iedereen vindt het prettig steeds aangesproken te worden.

Naast bovenstaand staat Gambia de laatste jaren bekend als sexparadijs voor voornamelijk Europese vrouwen. De mannen die als gids, taxidriver, etc. werken, hebben het zwaar en kunnen niet naar feestjes, uit eten, of gezellig ergens wat drinken. De Europese vrouw is aantrekkelijk voor de mannen, en niet alleen omdat deze vrouwen de rijke toeristen zijn. De Europese vrouw kan ook de toegang naar Europa bieden voor de Gambiaan die zijn geluk in Europa wil zoeken. Dit heeft het land de bijnaam sexparadijs gegeven, wat helaas niet positief bijdraagt aan het imago van dit mooie landje. Gambia Experience wil de toerist laten zien dat Gambia veel meer is dan dit!

Tips voor Gambia

Zon
Gambia ligt dichtbij de evenaar wat de zon sterker maakt dan in Nederland. Zorg dat je altijd goed ingesmeerd bent en dat je zonnebrand meeneemt bij elke excursie die je maakt.

Tijdsverschil
In Gambia is het in de winter 1 uur vroeger en in de zomer 2 uur vroeger. Gambia ligt dichtbij de evenaar wat betekent dat het relatief vroeg donker is, rond 19.15. ’s Ochtends is het rond 6.00 uur weer licht.

Aankomst op het vliegveld
Banjul International Airport is verre van vergelijkbaar met Schiphol. Er zijn geen slurven die je toegang geven van het vliegtuig naar aankomsthal. Bij aankomst van het vliegtuig kom je direct in aanraking met de zon en de warmte die Gambia kent. Met een bus word je vervoerd naar de aankomsthal. Zorg dat je je zonnebril bij de hand hebt in het vliegtuig.

Sinds medio 2020 betaal je bij aankomst en vertrek $ 20,- voor de Airport Development Fee, deze kan betaald worden in Euro’s of Gambiaanse Dalasi. In de aankomsthal word je paspoort gestempeld en worden je vingerafdrukken genomen.
Als je door de douane bent, kan je bij de bagageband jouw bagage terugvinden. Vervolgens wordt je bagage nog een keer gecontroleerd waarna je in de aankomstenhal terecht komt.

Bij de bagageband en buiten de airport staan mensen die je graag willen helpen met je koffer dragen. Wil je dit niet, geef rustig aan dat je jouw koffer zelf kan dragen. Laat je jouw koffer dragen, geef degene die je geholpen hebt een kleine fooi. Deze fooi kan in euro’s worden gegeven. Omdat de fooien vaak in euromunten worden gegeven zal je ook benaderd worden om munten om te wisselen naar briefgeld. Voel je niet bezwaard als je niet kunt of wilt wisselen, dit is geen probleem.

Fooien
De mensen werkzaam in de bediening, schoonmaak of als gids hebben vaak een laag salaris en zijn afhankelijk van fooien om tot een redelijk inkomen te komen. Het geven van een fooi wordt erg gewaardeerd. Er is geen echte richtlijn voor het geven van een fooi. Denk hierin vooral redelijk in verhouding met het bedrag dat je moet afrekenen.

Valuta en geld wisselen
In Gambia betaal je met de Gambiaanse Dalasi (GMD). De koers van de Dalasi wisselt heel snel en is dus niet stabiel. Vraag bij het geld wisselen goed wat de koers van de dag is. Vanwege de vele wisselkantoren is er onderlinge concurrentie wat betekent dat ook geld wisselen onderhandelbaar is. Onze gidsen kunnen je hiermee helpen en kent de wisselkantoren waar je een goede koers krijgt. Bij grote bedragen kunnen zij voor je onderhandelen.

Pinnen
In Gambia is het mogelijk om met een reguliere bankpas en met credit card geld te pinnen. Dit is echter relatief duur: je kunt maximaal 4000 Dalasi opnemen en de kosten per transactie zijn gemiddeld 150 Dalasi. Zorg dat je betaalpas op werelddekking staat. Het beste advies is Euro’s mee te nemen en in Gambia om te wisselen naar Dalasi. Het is niet mogelijk om in Nederland Euro’s te wisselen naar Dalasi.

Kluisjes
Veel hotels in Gambia bieden je kluisjes, soms tegen betaling. Zoals in elk hotel of appartement in de wereld, is het ook in Gambia slim om gebruik te maken van de kluisjes in je hotelkamer.

Eten en drinken
Eten en drinken in Gambia is relatief goedkoop. In de toeristische gebieden rondom Senegambia hebben de meeste restaurants zowel een Europese als Gambiaanse kaart. Je kunt ook kiezen voor een lokaal restaurant: het is goed eten voor weinig geld. Houd er rekening mee dat in veel lokale restaurants geen alcohol wordt geschonken.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Voor 25 Dalasi (0,50 eurocent) koop je in de lokale supermarkt een fles water van 1,5 liter en ook bij de restaurants en strandtenten koop je relatief goedkoop een fles koud water.

WiFi en internet
De internetverbindingen in Gambia zijn niet van dezelfde kwaliteit als in Europa. Veel hotels en restaurants beschikken over WiFi, de betrouwbaarheid en snelheid is echter niet 100 %. Als je veel gebruik maakt van het internet, dan kan je in Gambia een simkaart kopen en deze opwaarderen met megabytes. Ook dan is het internet nog niet 100 % betrouwbaar en snel, maar het werkt beter dan de gemiddelde WiFi.

Verblijf in guesthouses
De guesthouses in het binnenland zijn vaak eenvoudig en bieden geen luxe. De kamers zijn over het algemeen voorzien van een bed, toilet en (koude) douche. Het ontbijt is voldoende en eenvoudig.

Stroomvoorziening en stopcontacten
De stroomvoorziening in Gambia is niet voldoende om alle mensen altijd te voorzien van stroom. Dit betekent dat de stroom regelmatig kan uitvallen. De meeste hotels hebben een generator, het kan soms even duren voordat deze iedereen weer van stroom kan voorzien. Geen stroom betekent ook geen straatverlichting, dus het is handig om een zaklamp bij je te dragen. Leg voor de zekerheid ook wat kaarsen op je hotelkamer zodat je bij een lange storing toch licht hebt.

De stopcontacten in Gambia zijn Brits, 3 pinnen, dus je hebt een wereldstekker nodig. Vergeet het stop contact niet aan te zetten: naast het stopcontact zit een aan/uit knop.

Veiligheid en criminaliteit
Gambia is geen crimineel land, echter er zijn wel zakkenrollers actief. Zorg dat je niet teveel geld bij je hebt en houd je tas en portemonnee goed in de gaten. Loop ’s avonds niet in het donker langs de wegen: het verkeer houd niet goed rekening met eventuele voetgangers. Doe geen dingen die je in een grote stad in Europa ook niet doet en zorg voor de gezonde alertheid zoals je die altijd hebt als je op vakantie bent.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen? Zorg voor een medicijnenpaspoort, zodat je kunt verklaren dat de medicijnen in je bagage voor eigen gebruik nodig zijn.

Visum
Voor Gambia is bij een verblijf korter dan 28 dagen geen visum nodig. Uiteraard wel een geldig paspoort, een identiteitsbewijs is niet voldoende. Je paspoort dient bij aankomst in Gambia nog minimaal een half jaar geldig te zijn. Verblijf je langer dan 28 dagen in Gambia? Dan dien je bij de Immigratie op de airport een stempel in je paspoort te laten zetten.

Inentingen
Voor Gambia zijn geen verplichte inentingen. Het is raadzaam jezelf te laten inenten voor DTP, Hepatitus B en Gele koorts. De inenting voor Gele koorts is bij vervoer over land naar Senegal verplicht en bij de grens moet je dit kunnen aantonen middels je gele boekje. Informeer bij de GGD naar de beste voorzorgmaatregelen.

Corona
Sinds november 2022 is er geen Corona vaccinatie- of testverplichting meer van kracht. Dit geldt voor zowel Gambia als Senegal.

Malaria
In Gambia komt de malariamug voor. De meningen over het al dan niet gebruiken van malariapillen zijn zeer verdeeld. Volg je eigen mening hierover. Het is raadzaam malariapillen te slikken voor, tijdens en na je verblijf in Gambia. Neem naast malariapillen ook vooral anti muggenspray mee met een hoog DEET gehalte.
Vaak wordt gezegd dat er geen malariamuggen zijn in het droge seizoen. Dit is niet waar: de malariamuggen zijn er altijd! In het regenseizoen is de kans groter, echter dat betekent niet dat je in het droge seizoen geen malaria kan krijgen. Ook aan de kust!

Kinderen in Gambia
Overal in Gambia worden lolly’s verkocht voor de kinderen. De kinderen vinden de lolly’s een geweldige traktatie en wij toeristen vinden het leuk om de lolly’s te geven. Echter, het vitaminegebrek en de slechte tandzorg in Gambia zorgen ervoor dat de mensen een slecht gebit hebben. Het uitdelen van lolly’s draagt niet bij aan de verbetering van de gebitten van de kinderen.

Wil je wat uitdelen aan de kinderen? Zorg dan voor potloden of tekenblokken (ook in Gambia te koop voor lage prijs) of koop een bus Baobap poeder. Het laatste is gemengd met water een geweldige vitamine bom voor de kinderen.

Goederen meenemen voor de bevolking
Veel toeristen doen graag iets voor de lokale bevolking door spullen mee te nemen vanuit Europa. Hartstikke goed en je doet er goed werk mee. Bedenk wel goed wat je meeneemt: heel veel spullen zoals pennen, schriften, en potloden zijn in Gambia ook te koop en vaak goedkoper. Het belangrijkste is nog dat als je deze spullen in Gambia koopt je ook gelijk de lokale ondernemer in Gambia helpt.

Drugs
Het gebruik van drugs is ten strengste verboden in Gambia. Ondanks dit strenge verbod zal je ervaren dat er veel softdrugs (weed) wordt gebruikt. Men schroomt niet je dit aan te bieden door je te vragen of je “Bob Marley” wilt roken. Doe het niet, de politie accepteert geen drugsgebruik door Europeanen en de straffen zijn niet min.

Alcohol
Gambia is een islamitisch land. Dit heeft geen invloed op de verkoop van alcohol. Alcohol kan gekocht worden in de supermarkt en de restaurants en bars in de toeristische regio schenken alcohol. De lokale restaurants schenken vaak geen alcohol en ook in het binnenland wordt niet altijd alcohol verkocht.

Afdingen
De Gambiaanse verkoper zal je met alles eerst een veel te hoge prijs geven voor zijn waar. In onze ogen een prima prijs, echter deze prijs is niet altijd marktconform. Het advies is om altijd afdingen. Niet omdat je zelf de goedkoopste prijs wilt, maar om de markt en zijn prijzen zuiver te houden.

Het aanbieden van handel
Gambia is een arm land en veel Gambianen hebben geen inkomen. Zij proberen uit het toerisme een inkomen te halen door het aanbieden van taxiritjes, excursies, maar ook door de verkoop van fruit en pinda’s. Waar je als toerist loopt, je zal altijd handel aangeboden krijgen. Vriendelijk glimlachen, doorlopen en “no thank you” zeggen is vaak duidelijk genoeg.

Ook op het strand word je handel aangeboden. Ook hier geldt vriendelijk glimlachen en “no thank you” zeggen. Vaak probeert men door middel van een praatje aanknopen je toch de handel te verkopen. Geef rustig aan dat je geen behoefte hebt en graag van de rust op het strand wilt genieten.

Hustlers en bumpsters
Op de sociale media wordt veel gewaarschuwd voor de hustlers en de bumpsters: mensen die proberen met toeristen in contact te komen voor (financiële) hulp. Vriendelijk lachen en rustig doorlopen is het beste advies.
Hoe vervelend je dit ook mag vinden, probeer je te verplaatsen in hoe het is als je dagelijkse uitdaging overleven is en je een familie hebt waar je voor moet zorgen.

Bamboo cream
Op het strand wordt je onder andere bamboo cream aangeboden (voor de verkoop uiteraard). Onder het mom dat je hier een mooie “cappuccino” kleur van krijgt, probeert men dit aan je te verkopen. Het is heerlijk spul, dus koop het vooral, maar gebruik het niet als zonnebrand. Volgens de verkoper krijg je hier dus een mooi kleurtje van, maar er zit geen beschermingsfactor in, dus je verbrand levend! Het is wel heerlijk om te gebruiken als after sun.

Jouw eigen gids
In Gambia is het gebruikelijk dat je tijdens excursies jouw gids mee laat eten en drinken. Onze gidsen kennen veel lokale eettentjes waar je goed kunt eten en drinken tegen en lage prijs. De meeste Gambianen geven de voorkeur aan lokaal eten en verwachten echt niet dat je ze meeneemt naar de toeristische restaurants waar het eten vaak minder lekker is en duurder is dan bij een lokaal restaurant.

Foto’s maken
Veel Gambianen vinden het hartstikke leuk om met je op de foto te gaan of om te poseren voor een foto. Maak je zomaar foto’s van mensen in de straat, dan kan het zijn dat men hier niet van gediend is. Houd hier rekening mee.
Zet ook niet zomaar foto’s van mensen op social media. In Europa vinden we het ook niet prettig als jouw foto zonder toestemming op de social media staat.

Kleding
Gambia is een grotendeels islamitisch land. In de toeristische gebieden zijn geen kledingvoorschriften waar je rekening mee moet houden. Handel met respect: topless zonnen bijvoorbeeld is niet verboden, echter niet gepast, evenals met ontbloot bovenlichaam of in je badkleding over straat lopen.

Taxi`s in Gambia
Gambia kent groen-gele taxi`s en groene taxi`s. De groen-gele taxi`s worden vooral gebruikt door de lokale bevolking omdat de tarieven zeer laag zijn. De groene taxi`s zijn wat duurder en worden vooral door de toeristen gebruikt. De chauffeurs van de groene taxi`s zijn in bezit van de juiste papieren, zijn verzekerd en hebben een rijbewijs. Onze gidsen rijden in een groene taxi en zijn in het bezit van alle benodigde papieren.

Gebruik van de ferry
Voor een aantal trips is het noodzakelijk de rivier The Gambia over te steken. De taxi-drivers en gidsen kiezen er vaak voor om niet met hun eigen auto met de ferry over te steken, maar om aan de overkant ander vervoer te regelen. Dit scheelt heel lang wachten in de haven. Houd er rekening mee dat de ferry druk is.
De ferry heeft geen vaste vertrek- en aankomsttijden. De wachttijden kunnen lang zijn.

Fietsen in Gambia
Veel toeristen vinden het leuk om Gambia per fiets te ontdekken. Je kunt voor een relatief laag bedrag fietsen huren in Gambia. Houd wel goed rekening met het verkeer. De automobilist in Gambia houd weinig rekening met fietsers: fietsers betalen geen belasting dus hebben geen voorrang en de fietser moet zich aanpassen. Regels zoals wij die in Europa kennen, gelden in Gambia niet, dat wil zeggen er wordt niet altijd naar gehandeld.

Autorijden in Gambia
Zelf auto rijden in Gambia is mogelijk, houd er goed rekening dat het verkeer in Gambia heel anders is dan in Nederland. Regels zoals wij deze kennen, gelden niet allemaal in Gambia of er wordt niet naar gehandeld. Houd ook rekening met overstekende honden, koeien, geiten, etc. In het donker rijden is niet aan te raden: de straatverlichting laat regelmatig te wensen over en de mensen en dieren op straat zie je pas op het laatste moment. Een internationaal rijbewijs is in Gambia niet verplicht maar wel aan te raden bij je te dragen.

Regenseizoen in Gambia
Van juni tot september is het regenseizoen in Gambia. Dat betekent niet dat het de hele dag regent. Er kunnen dagen zijn dat het helemaal niet regent, er kunnen dagen zijn dat het de hele dag bewolkt is met af en toe en bui en er kunnen dagen zijn dat de zon de hele dag schijnt. Gedurende het regenseizoen kan je nog steeds prima vakantie vieren in Gambia. Houd er wel rekening mee dat niet alles geopend is in het regenseizoen: er zijn strandtenten en restaurants gesloten of alleen in het weekend geopend.