ML Foundation Gambia 

ml-blog-1 ml-foundation-gambia-5 ml-foundation-gambia-3

Na al jarenlang op kleinschalig niveau kinderen in Brikama spelenderwijs voor te bereiden op naar school gaan, hebben Lenneke en Modou Manka in januari 2017 de stichting ML Foundation Gambia opgericht. De missie en visie van Lenneke en Modou is de jongste kinderen in de arme wijk in Brikama toegang te geven tot onderwijs. Dit doen zij door een school neer te zetten die uit kan groeien tot een kwalitatief goede en gecertificeerde instellingen met als extra element Engelse lessen op kwalitatief goed niveau.

In januari 2018 is een deel van deze droom werkelijkheid geworden: Lenneke en Modou hebben als stichting door actieve fundraising een stuk grond kunnen kopen in Brikama waar deze school gebouwd kan worden. Door nog meer geld binnen te halen, is in oktober 2018 de bouw van de school begonnen. Er is begonnen met de muur die het terrein omheind en het noodgebouw is gebouwd. Ondanks dat de school nog niet klaar is, zijn er nu al 45 kinderen die 5 dagen per week begeleid worden door 2 docenten.

Klik hier voor meer informatie over ML Foundation Gambia.

 

Wealigara School 

school-jan-2  schoolklas

Wellingara School is een nursery en primary school in Wellingara, Serekunda. Deze school ligt wat verder van de kust waardoor hier weinig toeristen komen. De school heeft hulp nodig voor onderhoud en bijscholing van de leraren en leraressen. Het afgelopen jaar heeft de school door hulp van toeristen onder andere een nieuwe waterpomp gekregen en zijn de ijzeren deuren opnieuw gelast waardoor deze weer veilig zijn voor de kinderen.
De hoofdleraar staat mensen graag te woord en kan goed uitleggen hoe het onderwijs in Gambia is en hoe het schoolsysteem werkt.
Een bezoek aan de school is echt een belevenis: de kinderen komen je gedag zeggen en geven een handje, er wordt gezongen en gedanst en de schoolleiding vertelt je uitgebreid over de leerlingen en de school.

Impressie van het bezoek aan de school? Klik hier voor een filmpje vol vrolijkheid!

Project locatie Stichting Care for Natural

mk-1 

Stichting Care for Natural is een organisatie die al meer dan vijftien jaar actief is in Gambia. Zij streeft ernaar haar bescheiden bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking. Dit doet zij onder andere door werkgelegenheid te bieden aan lokale, voornamelijk vrouwelijke, werknemers op haar locatie in Kololi, Gambia, waar op duurzame wijze levensmiddelen en cosmetische producten worden vervaardigd. Zij produceren meer dan 57 producten van lokale ingrediënten welke te koop zijn in supermarkten, restaurants, lodges en hotels in het toeristisch gebied.

De winst uit de verkoop van deze producten wordt besteed aan het verbeteren en uitbreiden van de productie én aan charitatieve projecten die lokale gemeenschappen en de habitat van Gambia ondersteunen. In Mariama Kunda bevindt zich een projectlocatie van Stichting Care for Natural. Op deze locatie hebben diverse projecten hun thuisbasis zoals het Aloë Vera brandwonden-behandelcentrum voor kinderen en het tuinenproject waar 24 vrouwen op biologische wijze hun eigen stuk tuin bewerken. Daarnaast is er een gemeenschapsruimte (de Umbrellahut) waar regelmatig educatieve workshops voor en door de lokale bevolking plaatsvinden over onder andere het gebruik van medicinale planten, biologische landbouw, het belang van bijen, veilig koken en persoonlijke gezondheid. Tevens wordt er op de projectlocatie op grote schaal Aloë Vera gekweekt ten behoeve van de brandwondenbehandelingen, worden er inheemse bomen gecultiveerd en staan er bijenkassen, beiden bedoeld voor de productie van gezonde levensmiddelen en voor educatieve doeleinden.
Klik hier voor meer informatie over stichting Care for Natural

 

Gambia Horse and Donkey Trust

De Gambia Horse and Donkey Trust is een kleine liefdadigheidsorganisatie die een aantal verschillende benaderingen hanteert om het land, de werkende dieren en hun eigenaren te helpen. Het heeft tot doel de veterinaire capaciteit te vergroten, het dierenwelzijn te verbeteren en, door beter dierenbeheer, de productiviteit van de werkende paardachtigen te verhogen. GHDT benadert de problemen op veel verschillende manieren. Het heeft twee veterinaire ziekenhuizen en verzorgt ook behandelingen voor de dieren. GHDT verzorgt onderwijs en training voor kinderen op scholen en studenten aan het college en de universiteit en biedt ook opleidingen voor de diereneigenaren. Met uitzondering van de Gambiaanse medewerkers, wordt alle training en administratief werk voor het goede doel uitgevoerd door vrijwilligers. Er is nog veel werk te doen, maar GHDT wordt aangemoedigd door de vooruitgang in de manier waarop de dieren worden behandeld in de gebieden waar GHDT sinds 17 jaar werkt.
Klik hier informatie over het Gambia Horse and Donkey Trust.

Vrijwilligerswerk Project locatie Mariamakunda Stichting Care for Natural


image1

Op zoek naar vrijwilligerswerk in Gambia? Stichting Care for Natural is op zoek naar vrijwilligers voor verschillende werkzaamheden op de project locatie in Mariamakunda. Je woont en werkt in Mariamakunda en je werkt intensief samen met de Gambiaanse bevolking op de verschillende projecten. Voor meer informatie https://www.stichting-carefornatural.org/word-vrijwilliger/#gambia

ResiRest: Eten bij een Gambiaanse familie

resirest

 

Ervaar de Gambiaanse gastvrijheid en de heerlijke Gambiaanse keuken door bij de mensen thuis te eten! Stichting 4Gambia en ResiRest hebben samen een initiatief opgezet voor thuiskoks in Gambia. Als toerist kan je via ResiRest bij een Gambiaanse familie thuis eten. Een super ervaring om het echte Gambia te beleven en voor de thuiskoks een geweldige kans om mensen te ontmoeten en tegelijkertijd hun inkomen te verhogen. Kortom, een unieke ervaring waarbij je tevens een goed doel steunt! Alle informatie over ResiRest en hoe je hieraan deel kan nemen vind je op ResiRest.com.

Zelf doen: spelletjes maken voor de kinderen

spellen-8 spellen-7 spellen-5 spellen-4 spellen-2 spellen-1

Het onderwijs in Gambia is niet van dezelfde kwaliteit als het onderwijs in Europa. De scholen hebben onvoldoende lesmateriaal en onvoldoende leraren en de kinderen kunnen niet altijd hele dagen naar school. Het ontwikkelen van creativiteit en logisch inzicht is zo belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen en er is niet voldoende materiaal beschikbaar om deze creativiteit te ontwikkelen. Simpele spelletjes als kwartet, memorie en kleine puzzeltjes zijn eenvoudig en goedkoop te maken. Alle voorbeelden en figuren om dit te maken zijn te vinden op internet en met een schaar en lamineermachine heb je zelf de leukste spelletjes om uit te delen!