James Island (Roots of Kinta Kinte Island)

James Island oftewel Kunta Kinte Island is een werelderfgoed locatie, vanwege de geschiedenis van het eiland. Kunta Kinte Island was het verzamelpunt van de slaven die via de rivier de Gambia naar hun vertrekpunt richting Amerika en Europa werden getransporteerd. Het eiland is ondanks erosie goed intact en geeft een zeer goed beeld van wat zich hier meer dan 400 jaar geleden heeft afgespeeld. Een lokale gids geeft de rondleiding en vertelt je alles wat je wilt weten over deze indrukwekkende en historische plek.

Het plaatsje Juffereh is de opstapplaats voor de boottocht naar Kunta Kinte Island. De rit naar Juffereh gaat over land, waardoor je een goede indruk krijgt van de natuur en cultuur. Vanaf Banjul ga je met Adama met de veerboot naar Bassa, een belevenis op zichzelf. In Bassa ga je met een lokale taxi naar Juffereh. De rit is geweldig en geeft je een goede indruk van de natuur en cultuur van Gambia. In Juffereh word je opgewacht door de gids die je per boot meeneemt naar Kunta KInte Island. De gids laat je het eiland zien en vertelt over de historie van het eiland. Bij terugkomst in Juffereh is er ruimte om Albreda en het museum over de slavernij te bezoeken.

Tip:
Neem voldoende zonnebrand crème en water mee en zorg voor anti muggenspray. Het kan fris zijn op de ferry ’s ochtends, zorg dat je een vestje of jasje bij je hebt.

Duur van de excursie:
Dagtrip

serekunda-goedSerekunda market

Serekunda is de grootste stad van Gambia en staat vooral bekend om zijn markt. Op de markt wordt van alles aangeboden, van levensmiddelen, kleding, accessoires, souvenirs tot koelkasten en strijkijzers. De verkopers, de winkeltjes en de kraampjes, het verkeer, de lokale mensen en de toeristen maken Serekunda tot een gezellige en zeer levendige markt. Serekunda behoort tot 1 van de top excursies die je als toerist niet mag missen!

Adama brengt en haalt je van je hotel naar Serekunda en weer terug naar je hotel. Desgewenst begeleid hij je over de markt indien je dat prettiger vindt. De keus is aan jou!

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggenspray.
De markt is druk en rommelig, zorg voor goed schoeisel en houd je tas goed bij je.
Bezoek aan het eind van je trip Lana’s bar op de hoek van London Road. De locatie is perfect voor een koud drankje en een lokale snack. Het terrasje bied je uitzicht op het drukke verkeer en alle levendigheid op straat.

Duur van de excursie:
Zelf in te vullen

SAMSUNG CAMERA PICTURESKubuneh en the Wide Open Walls

Kubuneh is een plaatsje ten oosten van de airport. Kubuneh is de plek om de rust, de cultuur en de natuur van Gambia te ontdekken. Een aantal jaar geleden zijn veel huisjes en boerderijen in onder andere dit plaatsje geschilderd met als doel kleur te geven aan de huisjes en toeristen te trekken naar deze mooie omgeving, het Wide Open Walls Project. In Kubuneh ervaar je de cultuur, de mensen en de natuur van het echte Gambia. De rit naar Kubuneh gaat voor een deel over zandpaden door verschillende dorpjes. De kinderen rennen met de auto mee en willen heel graag handjes geven aan de toubabs, de blanken.

In Kubuneh kan je een boottocht maken en de oestervrouwen ontmoeten. Probeer hier ook eens die heerlijke vrucht van de cashewnoot boom, een echte vitaminebom! Ook de mango`s groeien hier volop en smaken heerlijk.

Wil je een koud drankje en lekker wat eten? Wunderland lodge is een heerlijke plek aan de kreek waar je heerlijk kunt genieten van de Gambiaanse rust en natuur.

Tip:
Neem voldoende zonnebrand crème en water mee en zorg voor anti muggen spray.

Duur van de excursie:
Halve dagtrip

Bakau en Cape Point

Bakau is een vissersplaatsje ten noorden van Kololi. Het dorpje kenmerkt zich door de vrolijke kleuren van de craft market, de mooie stranden en rotsen en de visafslag waar de kleurrijke boten uitvaren voor de vangst van de dag. Je bezoekt de visafslag, de lokale markt en de craft market.
Bij Cape Point, het meest westelijke deel van Gambia, stroomt de rivier The Gambia vanuit de Atlantische Oceaan het land binnen. Hier kan je heerlijk op het strand zitten, een lange strandwandeling maken, lunchen of gewoon lekker een drankje drinken. Bij restaurant Calypso is een kleine krokodillenvijver waar elke dag om 16.00 uur de krokodillen worden gevoerd. Leuk om van dichtbij te zien!

Tip:
Neem voldoende zonnebrand en water mee en zorg voor anti-muggenspray.
Drink na het bezoek aan de craft market een drankje bij Saffle J, een gezellig lokaal restaurantje. Saffle J bevindt zich aan de weg bij de craft market en er is altijd wel iets te zien.
Duur van de excursie:
Halve dag

Rondtrip kust 1 dag

In één dag een indruk krijgen van de Afrikaanse markten, relaxen en lunchen op één van de mooiste stranden van Gambia en de vissersmarkt in Tanji bezoeken! Met de rondtrip bezoek je eerst de Crocodile pool in Bakau, één van de heilige krokodillenvijvers die wordt gebruikt voor vruchtbaarheidsrituelen. Na dit bezoek vertrekken we naar Serekunda market, een grote markt waar je een geweldige indruk krijgt van de Afrikaanse cultuur. Vanuit Serekunda rijden we naar Brikama, waar we de craft market en veemarkt bezoeken.
Na al deze indrukken rijden we naar Paradise Beach, één van de mooiste stranden van Gambia. Hier kan je lekker luieren op een strandbedje of een lange strandwandeling maken en lekker lunchen bij een gezellige beachbar. Na het bezoek aan Paradise beach rijden we naar Tanji, hét vissersdorp wat je niet mag missen tijdens je vakantie in Gambia. Je ziet de kleurrijke boten binnenkomen met de vangst van de dag en je beleeft hoe de vis verhandeld wordt op de markt. Na het bezoek aan Tanji is het tijd om weer terug te keren naar je vakantieadres.

Tip:
Neem voldoende zonnebrand en water mee en zorg voor anti-muggenspray.

Duur van de excursie:
Dagtrip

Farasuto: vogels spotten en geweldige natuur

Farasuto Forest is een mooi natuurgebied in de buurt van Brikama. In Farasuto kan je geweldig vogels spotten en als je geluk hebt tref je bij het meer krokodillen in het wild. De wandeltocht door het bos wordt geleid door bird watcher Ousman Sowe. Ousman heeft alle benodigde certificaten om zichzelf gekwalificeerd bird watcher te noemen. Hij weet de zeldzame vogels zoals uilen en de nachtzwaluwen te vinden en neemt alle tijd en rust zodat je kunt genieten van dit mooie stukje Gambia.
Farasuto is eventueel te combineren met de wandeling door het bos in Pirang.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggen spray. De beste tijd om te gaan is aan vroeg in de ochtend, dan zijn de meeste vogels actief en dus goed te spotten!
Farasuto is ook heel goed te combineren met een bezoek aan Baobab Island.

Duur van excursie:
Halve dagtrip
In combinatie met Baobab Island: dagtrip

Baobab Island

Baobab Island is een klein eilandje in een kreek bij Farasutu. Het eiland doet zijn naam eer aan: de Baobab bomen domineren het eiland en zijn van verre af al te spotten.
Vanaf Baobab Island maak je een boottocht door de prachtige kreek. De kans op krokodillen spotten is groot, en de vogels laten zich van hun beste kant zien. De apen slingeren door de bomen terwijl jij met het bootje voorbij komt varen. Vanuit de kreek vaar je via de rivier The Gambia terug naar het eiland. De rivier is hier breed waar het lijkt of je op zee vaart!
Bij terugkomst op het eiland staat een heerlijke lunch voor je klaar, waarna je met een klein bootje weer teruggebracht wordt naar het vasteland. Hier zie je de oestervrouwen die de vangst van de dag aan het schoonmaken zijn.
Op Baobab Island staan kleine eenvoudige en knusse huisjes waar je tevens kan overnachten. Een aanrader als je rust en natuur zoekt! Na een heerlijke nachtrust staat er ’s ochtends een lekker en uitgebreid ontbijt voor je klaar.
Een bezoek aan Baobab Island is heel goed te combineren met een wandeltocht door Farasuto Forest. Kortom, deze trip biedt alles als je rust en de mooie natuur van Gambia wilt ervaren!
Lees hier het verhaal van Baobab Island.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggen spray.
Deze trip is heel goed te combineren met een wandeling door Farasuto Forest.

Duur van excursie:
Dagtrip of meerdaags met overnachting op Baobab Island.

Pirang: een wandeling door een fantastisch bos

Pirang is een mooi dichtgegroeid bos vlakbij Farasuto Forest. In Pirang kan je mooie wandelingen maken en genieten van de ultieme rust. Je ziet de apen door de bomen slingeren en ook de vogels laten zich hier volop zien. Pirang is eventueel goed te combineren met de trip naar Farasuto Forest.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggen spray. De beste tijd om te gaan is aan vroeg in de ochtend, dan zijn de meeste vogels actief en dus goed te spotten!

Duur van excursie:
Halve dagtrip

Farafenni Sunday Market en Afrikaanse entertainment

Dit is een tweedaagse trip naar Farafenni, een middelgrote stad in het binnenland van Gambia. Farafenni is een stad op de North Bank van de rivier The Gambia en ligt dicht tegen de grens van Senegal. Door de geografische ligging is Farafenni een belangrijke doorvoer- en handelsstad. Het is een gezellig drukke stad, overal staan kleine marktstalletjes en het straatbeeld kenmerkt zich met veel paarden- en ezelkarretjes en kleurrijke mensen.
Farafenni is tevens bekend van de in januari 2019 geopende brug over The Gambia die de North Bank verbindt met de South Bank en de doorgang door Gambia vanuit Senegal een stuk sneller maakt.
Op zondag is er een grote markt in Farafenni, de Lumo genoemd. Overal staan kraampjes en er worden verschillende producten aangeboden. Er hangt een gezellige en typische Afrikaanse rommelige sfeer en het geheel is door alle kraampjes, mensen en producten heel kleurrijk.

We vertrekken vroeg in de ochtend vanuit het kustgebied naar Farafenni. De rit leidt ons door het binnenland van Gambia, we passeren kleine dorpjes, we zien de mooie natuur en af en toe moeten we stoppen voor overstekend vee of overstekende apen.
Aangekomen in Farafenni bezoeken we de Lumo. We zien de vele stalletjes en producten en proeven de typisch Gambiaanse sfeer van de markt. We doen tevens inkopen voor het diner voor die avond wat we samen met de lokale bevolking gaan bereiden.
Na het bezoek aan de markt gaan we met onze inkopen naar een compound in Farafenni waar we op traditionele manier gaan koken. Een echte kookworkshop dus! De maaltijd nuttigen we samen met de familie in de compound. De avond wordt compleet gemaakt met typisch Afrikaans entertainment: Djembe muziek en Afrikaanse dans!
Na een gezellige avond vertrekken we richting een guesthouse in Farafenni waar we de nacht doorbrengen. De volgende ochtend maken we een ezelrit door Farafenni, geleid door lokale ezelrijder Ceesay. Na deze ontdekkingstocht in Farafenni vertrekken we weer terug naar het kustgebied.

Tip:
Je gaat het binnenland in waar de temperaturen hoger liggen dan aan de kust. Zorg voor voldoende zonnebrand en water en zorg dat je wat op je hoofd draagt. Vergeet ook hier niet de anti muggen spray.
Wees alert op het open vuur en houd er rekening mee dat onze hygiene standaarden anders zijn dan in Afrika.

Deze trip is ook heel goed te combineren met de trip naar James Island. Op zaterdag bezoeken we James Island, waarna we naar Farafenni rijden. Zaterdagavond hebben we de kookworkshop en Afrikaanse entertainment, op zondag bezoeken we de Lumo waarna we weer vertrekken naar het kustgebied.

Duur van de excursie naar Farafenni:
2 dagen

Djembe workshop op Paradise Beach

Altijd al eens Djembe willen leren spelen? Bij deze Djembe workshop leer je de beginselen van het Djembe spelen!

Op het mooiste strand van Gambia, Paradise Beach, kan je bij No Bless beachbar deze Djembe workshop doen. Onder begeleiding van de Balafon krijg je van Jack les in het maken van deze typisch Afrikaanse muziek. Met het geruis van de zee en de palmen op de achtergrond en het geweldige uitzicht voor je heb je een hartstikke leuke actieve dag!

Na de Djembe workshop wordt de lunch op het strand geserveerd. In de middag kan je heerlijk aan het strand bijkomen van een actieve ochtend of lekker uitwaaien tijdens een mooie wandeling langs het strand.

Op de terugweg stoppen we in het vissersplaatsje Tanji waar je de kleurrijke boten met de vangst van de dag ziet binnenkomen. Na het bezoek aan Tanji rijden we weer terug naar jouw vakantieadres.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray

Duur van excursie:
Dagtrip

Vissen op zee en barbecue op het strand

Vissen op zee

Zelf vis vangen op zee en deze ’s avonds op het strand op eten? Dat kan met de Yellow Boat van Alex! Alex is een ervaren visser en weet waar je de beste kans op de catch of the day hebt! Je vertrekt om 7.00 uur ’s ochtends en gaat met Alex en zijn crew de zee op om op Barracuda’s te vissen. De tocht is avontuurlijk en het uitzicht is adembenemend. De boot is uitgerust met professionele hengels en visgerei, de kans op een goede vangst is groot! Bij terugkomst op het strand kies je zelf de vis uit en deze wordt dezelfde avond voor je bereid tijdens een barbecue op het strand.

Barbecue op het strand

’s Avonds wordt jouw vers gevangen vis op Gambiaanse traditionele wijze op het strand voor je klaargemaakt. Onder genot van een drankje en live Djembe muziek geniet je van de maaltijd en de prachtige Afrikaanse zonsondergang. Een echte Gambia Experience!

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray

Duur van excursie:
Aanbevolen tijd voor de vistocht is 2 uur. Langer is uiteraard mogelijk.

Darsilami: experience the hidden gem

Darsilami is een klein dorp nabij Brikama en vlakbij de grens tussen Gambia en Zuid-Senegal. In Darsilami bevindt zich Timberland Lodge, een mooie lodge gerund door de Gambiaanse familie Bojang. Vanuit deze lodge wordt de 3-daagse trip “Experience the hidden gem Darsilami” georganiseerd. Deze trip biedt naast de mooie natuur en rust een inkijk in het leven van de Gambiaanse bevolking en het lokale bedrijfsleven. Een geweldige belevenis waarmee je direct de lokale ondernemer steunt!

Dag 1: Een boottocht van Kartong naar Sifou. Ontdek de prachtige natuur langs de rivier en de mooie vogels die hier leven. Vanaf Sifou maken we een wandeling naar Darsilami langs de rivier. Tijdens de wandeling krijgen we uitleg over de verschillende vogels en de werkwijze van de Gambiaanse bevolking in hun verschillende bedrijven.
’s Avonds kunnen we genieten van een live Djembe band en Afrikaanse dans.

Dag 2: Een tour door Darsilami waar we verschillende Gambiaanse bedrijven bezoeken: een bijenfarm, een smederij en de werkplaats waar de grote kookpotten die door de Gambiaanse bevolking worden gebruikt, worden gemaakt. We krijgen bij de verschillende bedrijven uitleg over de werkzaamheden en de dagelijkse uitdagingen waar altijd weer een passende oplossing voor gevonden wordt.
Bij terugkomst in Timberland Lodge gaan we zelf aan de slag in een kook workshop waarin we op traditionele wijze een echte Gambiaanse maaltijd gaan bereiden.

Dag 3: We gaan kajakken op de rivier. De rivier is relatief rustig waardoor we alle ruimte hebben om tijdens het kajakken te genieten van de mooie natuur en de rust. Na deze inspanning staat het ontbijt voor ons klaar, waarmee de 3-daagse trip afsluiten.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray

Duur van excursie:
3 dagen – 2 overnachtingen

Uiteraard is het mogelijk meerdere nachten te verblijven in Timberland Lodge!

Gambia Horse and Donkey Trust

De Gambia Horse and Donkey Trust is een kleine liefdadigheidsorganisatie die een aantal verschillende benaderingen hanteert om het land, de werkende dieren en hun eigenaren te helpen. GHDT heeft tot doel de veterinaire capaciteit te vergroten, het dierenwelzijn te verbeteren en, door beter dierenbeheer, de productiviteit van de werkende paardachtigen te verhogen. Het heeft twee veterinaire ziekenhuizen en verzorgt ook behandelingen voor de dieren. GHDT verzorgt onderwijs en training voor kinderen op scholen en studenten aan het college en de universiteit en biedt ook opleidingen voor de diereneigenaren.
Een bezoek aan het Gambia Horse and Donkey Trust is echt een mooie ervaring. Je krijgt een rondleiding en uitleg over het doel en werkwijze van het GHDT. Uiteraard ontmoet je de patiënten en er is een bezoekerscentrum. Je ziet er ervaart met eigen ogen het mooie en goede werk van het GHDT.

Goed om te weten: de vrijwilligers en het personeel van het GHDT spreken alleen Engels.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray.

Duur van excursie:
Halve dagtrip

Makasutu Cultural Forest

Makasutu Cultural Forest is een tropisch reservaat, opgericht door 2 Engelsen. Het doel van de oprichting van Makasutu is tweeledig: een ecologisch project en een plek waar mensen kunnen leren over de cultuur en natuur. De gidsen van Makasutu zijn zeer goed opgeleid en kunnen alles vertellen over de flora en fauna en de historie van de natuur.

De excursie begint met een boottocht met een kano over de Gambia rivier. Hier zie je de vogels, de mangroves, de oesters die gedroogd worden en bebossing aan de oever. Vervolgens maak je een wandeltocht door de natuur waar de gids je alles kan vertellen over de beplanting en het gebruik van planten door de lokale bevolking. Tijdens de wandeling zie je tevens hoe de palmolie geproduceerd en geoogst wordt.
Aan het einde van de wandeltocht staat een heerlijke lokale lunch voor je klaar. De lunch wordt buiten genuttigd in het gezelschap van de apen (Bavianen).

Tip:
Neem voldoende zonnebrand crème en water mee en zorg voor anti muggenspray.

Duur van de excursie:
Dagtrip

River Gambia National Parc – Baboon Island – Georgetown: nijlpaarden, chimpansees en vogels spotten en de geschiedenis van de slavernij

Deze 2-daagse trip leid je naar het River Gambia National Parc en Georgetown, de plek waar Kunta Kinte gevangen werd gehouden. De rit naar het National Parc en Georgetown is indrukwekkend en geeft je een geweldige indruk van de natuur en cultuur van het binnenland. Onderweg kan je dorpjes en de lokale markten bezoeken. Je overnacht in een guesthouse in Kuntaur of in een guesthouse in Georgetown, beiden gelegen aan de rivier The Gambia.

Trips te doen in en rond The River Gambia National Parc en Georgetown

Stonecirkels of Senegambia

SAMSUNG CAMERA PICTURESOnderweg stop je uiteraard bij de steencirkels van Senegambia: Aan de noordelijke oever van de Gambia rivier tot de Saloumrivier (Senegambia) is een groot aantal steencirkels terug te vinden. De steencirkels wijzen op een vroegere aanwezigheid van een welvarende, goedgeorganiseerde en standvastige cultuur. Steencirkels zijn op verschillende plaatsen in Europa en Azië terug te vinden waarvan het bekendste voorbeeld Stonehenge (Engeland) is.

De steencirkels van Wassu zijn het zeer bekend en staan op de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Een lokale gids leid je rond en vertelt over de historie en de spiritualiteit van de steencirkels. De rondleiding door de gids is echt de moeite waard: hij heeft een fantastische filosofie over hoe de steencirkels zijn opgebouwd.

Baboon Island

baboon-goedBaboon Island staat bekend om het chimpansee revalidatie project in Gambia. De chimpansees zijn hier begin 1970 weer teruggebracht en inmiddels leven hier 4 verschillende groepen chimpansees. De gids van deze trip heet Captain Hippo en hij doet zijn naam eer aan omdat hij weet waar de kans op nijlpaarden zien het grootst is.
Je vertrekt met Captain Hippo per motorboot over de rivier The Gambia naar Baboon Island. Onderweg komt de gids van Baboon Island aan boord die je alles vertelt over het ontstaan van Baboon Island en uitleg uit welke activiteiten er ondernomen worden om de chimpansees goed te onderhouden. Aangekomen bij de eilanden zie je op afstand de chimpansees al in de bomen hangen en zitten. Je krijgt ruim de kans de chimpansees te bekijken en mooie foto’s te maken. De boottocht duurt ongeveer 2 uur.

Slavery house and market

slavery-houseIn Georgetown werden de slaven uit heel Afrika verzameld en verkocht op de slavenmarkt. Het slavenhuis bevindt zich aan de rivier, waar de slaven onder erbarmelijke omstandigheden wachtten op hun lot. Dit lot was verkocht worden en op de boot gezet worden over de rivier naar James Island, waarna zij verder getransporteerd werden naar Amerika of Europa.

500 meter van het slavenhuis staat de Freedom tree: elke slaaf die ontsnapte en deze boom haalde, werd vrijgelaten en de naam werd verwijderd uit de registers. Het is onduidelijk hoeveel slaven hebben kunnen ontsnappen, maar de kans dat dit een groot aantal is, is zeer klein.

Een bezoek aan het slavenhuis, de markt en de Freedom tree is echt de moeite waard. De gids die je rondleid kent geen vast tarief, geef alsjeblieft gul. Men is afhankelijk van de sponsoren om het slavenhuis te onderhouden, er is geen subsidie of hulp vanuit de Gambiaanse regering. Dit erfgoed moet behouden worden, zodat het verhaal van de slavernij nooit verloren gaat.

Boottrip met Pa Musa

hippo-goedAls je met Pa Musa op boottrip gaat, dan ben je bijna verzekerd dat je nijlpaarden gaat spotten. Pa heeft heel veel ervaring als bootgids en weet waar de nijlpaarden vaak zitten. Hij zal er alles aan doen om jou de nijlpaarden te laten zien en neemt hier ook echt de tijd voor. Pa heeft weet ook veel van de verschillende vogels die rondom de rivier leven en hij heeft een goed oog voor vogelspotten.
De boottrip is het mooist als je rond schemer terugkomt: de vogels en de apen komen dan massaal tevoorschijn!
Pa Musa haalt je op bij het guesthouse waar je verblijft en brengt je daar weer terug. De boottrip duurt ongeveer 2 uur.

Duur en tips excursie Georgetown

Tip:
Je gaat het binnenland in waar de temperaturen hoger liggen dan aan de kust. Zorg voor voldoende zonnebrand en water en zorg dat je wat op je hoofd draagt. Vergeet ook hier niet de anti muggen spray.

Duur van de excursie naar Georgetown:
2 dagen

De prachtige natuur van Casamance – Zuid-Senegal

Casamance is het gebied in Zuid-Senegal, ingeklemd tussen Gambia en Guinée-Bissau en kenmerkt zich door mooie natuur, rust en knusse dorpjes. Vanaf Kartong in het Zuiden van Gambia vaar je de rivier en tevens de grens met Senegal over. Aan de overkant van de rivier staan auto’s of motoren klaar die je over zandpaden naar Abéné brengen, een klein dorpje in een prachtige omgeving. Aangekomen in Abéné brengt de chauffeur je naar Bantang Word, een klein lokaal restaurantje. Er wordt muziek gemaakt, je kan een heerlijk koud drankje drinken en lekker lunchen. De omgeving is prachtig en leent zich voor een mooie wandeling door het dorp. Vanuit Abéné kan je ook een bezoek aan het strand brengen.
Op het door jou gewenste tijdstip word je weer opgehaald door de chauffeur en rijd je door de mooie natuur weer terug naar de rivier om de overstap terug te maken naar Kartong in Gambia.
Uiteraard kan je er ook voor kiezen meerdere dagen in Casamance te verblijven.
Lees hier het verhaal over de trip naar Casamance.

Tips:
Neem voldoende zonnebrand en water mee en zorg voor anti-muggen spray.

Duur van de trip:
Dagtrip of meerdaags met overnachting in een guesthouse.

pelican-island1Pelican Island

Aan de zuidelijke grens met Senegal ligt Pelican Island, Pelikanen eiland. Onnodig te zeggen dat je hier grote populaties pelikanen vindt. Je vertrekt per kano vanaf het vaste land naar het eiland. Op het eiland kan je prachtige wandelingen maken en het leven van de pelikanen bewonderen. Kijk ook vooral naar de grond: het krioelt van de krabbetjes en als je over het land heen kijkt zie je de krabbetjes in grote hoeveelheden bewegen.

Bij terugkomst op het vaste land kan je in de Sunset Beach bar een drankje doen, waar muzikanten klaarstaan om je te trakteren op traditionele Gambiaanse muziek.


Tip:

Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggenspray

Duur van excursie;
Halve dag

tanjiDe vismarkt in Tanji

Tanji ligt aan de kust, hier komen de vissersboten massaal binnen met de vers gevangen vis. Alleen de vissersboten zijn al een lust voor het oog: heel kleurrijk en het binnenhalen van de vis gaat op authentieke manier.

In Tanji is de vismarkt, de plek waar de lokale bevolking zijn vis kan kopen maar ook de plek waarvandaan de vis klaargemaakt wordt voor de export. De vis wordt veelal gedroogd, loop vooral langs de stalletjes waar de vis gedroogd wordt en vraag of je de vis mag proeven.

Een bezoek aan Tanji hoort bij je vakantie in Gambia en geeft je een goed beeld van de levendige vishandel in Gambia.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggen spray. De leukste tijd om te gaan is aan het einde van de middag: dan komen alle vissersboten weer terug. Een kleurig uitzicht en er is veel activiteit op het strand en op de markt. De vismarkt is ook heel goed te combineren met een trip naar Paradise Beach!

Duur van excursie:
Zelf in te delen

parkieten1 Vogels spotten

Gambia kent een grote diversiteit aan vogels en is dan ook een paradijs voor vogelspotters. Er zijn veel plekken waar je de Birds of The Gambia goed kunt spotten. Trips als Farasuto Forest, Makasutu Cultural Forest en Brufut lenen zich uitstekend voor vogels spotten. Maar ook de kust en de mangroves in Kotu zijn fantastische plekken om de Birds of The Gambia te spotten. Voorproefje van de diverse vogels in Gambia, klik hier voor een impressie!

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggenspray.

Paradise Beach

Op het uiterste zuidelijke punt van Gambia vlakbij de grens met Senegal ligt volgens velen het mooiste strand van Gambia. Op Paradise beach kan je heerlijk in alle rust genieten van het witte zand en de blauwe zee. Er zijn wat strandtentjes en meerdere kleurige vissersboten hebben hier hun ligplaats. Paradise Beach is een heerlijke plek voor een dagje strand, en is ook heel goed te combineren met de vismarkt in Tanji.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray.

Brufut – Paradise Beach – Tanji

Deze dagtrip biedt alles: natuur, ontspanning en (lokaal) lunchen op het strand, en de sfeer van de vismarkt in Tanji!

’s Ochtends vertrek je vroeg vanaf je vakantieadres naar Brufut waar je een mooie wandeling maakt door het bos en langs het strand. Je ziet de zon opkomen en de natuur ontwaken. De vogels zingen het hards en de krekels proberen de vogels te overstemmen. Op het strand zie je de pelikanen ontwaken en in het bos maken de apen hun 1e ochtendronde door de bomen. Beter wakker worden bestaat niet!
Na deze heerlijke wandeling vertrek je naar Paradise beach, het mooiste strand van Gambia. De rit gaat langs dorpjes richting het Zuiden van Gambia en via het oranje zandpad kom je aan in Sanyang, Paradise Beach. Op Paradise beach kan je heerlijk relaxen, lunchen en een lange strandwandeling maken. Je kan heerlijk afkoelen in de hier vaak rustige zee.
Als je lekker rozig bent van een middag relaxen, vertrek je richting Tanji. Tanji is het vissersdorp dat je niet mag missen! Aan het eind van de middag komen de kleurrijke vissersboten terug met de vangst van de dag welke direct verhandeld wordt op de levendige vismarkt in Tanji. Op de markt wordt ook de vis gedroogd, loop vooral langs de stalletjes en proef!
Na het bezoek aan Tanji is het tijd om weer terug te gaan naar je vakantieadres. Een inspannende en ontspannende dag!

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggen spray.

Duur van excursie:
Dagtrip

SAMSUNG CSCProjecten Stichting Care for Natural

Wilt u kennismaken met de projecten van Stichting Care for Natural in Gambia? Wij laten het u graag zien!

Mariama Kunda
In Maria Kunda bevindt zich het tuinenproject van de stichting, de inheemse boomkwekerij, de Aloe Vera plantage, het Food security project en het is de locatie waar het brandwondencentrum is gevestigd. De rit alleen al naar Mariamakunda is een belevenis: over smalle zandpaden door kleine dorpjes waar de kinderen zwaaien en mee rennen met de auto om high fives te geven. In Mariama Kunda zal onze project coordinator een rondleiding geven en uitleg geven over de projecten en de noodzaak van de projecten.

Trainingscentrum Kololi
In het trainingscentrum worden we opgewacht door Claudette, de oprichtster van de stichting. Claudette zal ons vertellen over het belang van werkgelegenheid voor de lokale bevolking en neemt ons mee in de cultuur en gebruiken van de lokale bevolking. In het trainingscentrum zien we ook hoe Claudette samen met haar personeel fantastische lokale producten maakt.

Van de kosten van deze trip worden de chauffeur en gids betaald, het resterende bedrag wordt gestort in het noodfonds van Stichting Care for Natural. Voor meer informatie over stichting Care for Natural: http://www.stichting-carefornatural.org/

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray. Hoe leuk het ook is om snoepgoed uit te delen aan de kinderen, doe dit niet. De tandzorg in Gambia is slecht en ook vitaminegebrek zorgt voor slechte gebitten, ook bij de kinderen.

Duur van excursie:
Halve dag

schoolklasBezoek aan de school Wealigara

Veel toeristen nemen spullen mee uit Europa die zij graag willen uitdelen op een school. Vaak vraagt men de reisleiding welke school zij het beste naartoe kunnen. Alle scholen in Gambia hebben hulp nodig en wij zetten graag deze school in the picture. Wealigara school ligt niet in het toeristische deel van Gambia en krijgt daardoor weinig hulp aangeboden. Een bezoek aan Wealigara is een belevenis op zichzelf: alle kinderen verwelkomen je, geven een handje, er wordt gezongen, en de schoolleiding neemt alle tijd om te vertellen over de school. Adama begeleidt je tijdens het bezoek en vertaalt het Wolof wat de kinderen spreken in het Engels.

Tip:
Hoe leuk het ook is om snoepgoed uit te delen aan de kinderen, doe dit niet. De tandzorg in Gambia is slecht en ook vitaminegebrek zorgt voor slechte gebitten, ook bij de kinderen.

Klik hier voor een vrolijke impressie!

Duur van excursie:
Halve dag

ml-foundation-gambia-3Bezoek ML Foundation Gambia – project Brikama

Wil je dit een indruk krijgen van het project van stichting ML Foundation Gambia en zelf zien hoe de bouw van de school vordert? Dat kan!

We vertrekken vanaf jouw vakantieadres naar Brikama waar we het terrein van de school gaan bezoeken. Je wordt ontvangen door dansende en zingende kinderen en onze lokale contactpersoon in Brikama vertelt je waarom deze school zo belangrijk is, hoe de bouw vordert en hoe de kinderen nu les krijgen. Na de bezichtiging staat er heerlijke lokale lunch voor je klaar, gemaakt door de lokale bevolking op traditionele wijze. We eten gezamenlijk waarna we weer terug rijden naar jouw vakantie adres.

Van de kosten van deze trip worden de chauffeur en de kok betaald, het resterende bedrag wordt gestort in de kas van Stichting ML Foundation Gambia ten behoeve van de verdere bouw van de school en de salarisbetaling van de leraren.
Voor meer informatie over dit mooie project en Stichting ML Foundation Gambia: https://mlfoundationgambia.com/

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray. Hoe leuk het ook is om snoepgoed uit te delen aan de kinderen, doe dit niet. De tandzorg in Gambia is slecht en ook vitaminegebrek zorgt voor slechte gebitten, ook bij de kinderen.

Duur van excursie:
Halve dag

Bijol Island
Voor de kust bij Tanji liggen 2 onbewoonde eilandjes, Bijol Islands. Het eiland is bescherm gebied en hier leven vooral vogels en leggen de zeeschildpadden hun eieren in het regenseizoen. De boottocht naar het eiland gaat over zee en is al een echte belevenis. Samen met een birdwatcher die veel kennis heeft van het eiland en de omgeving maak je een korte wandeling over het eiland. Met laagtij is het zelfs mogelijk door te lopen naar het andere kleine eiland. De birdwatcher legt uit welke vogels je ziet, hoe dit eiland voorheen was en wat de klimaatverandering betekent voor het eiland.

Deze trip is ook goed te combineren met een wandeling door Tanji Bird Reserve.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray.

Duur van excursie:
In combinatie met Tanji Bird Reserve – halve dagtrip

Kook workshop

Wil je zelf een keer de typisch Gambiaanse gerechten maken en ervaren hoe de lokale bevolking dit klaarmaakt? Dan is deze kookworkshop echt een aanrader!

De kookworkshop wordt gegeven in een compound in Lamin, vlakbij het vliegveld. De rit hier naartoe is al leuk: door het drukke verkeer van Serekunda rijd je richting Lamin Village, vlakbij het vliegveld. Hier zie je weinig toeristen en krijg je een goed beeld van het Gambiaanse straatbeeld. Aangekomen in de compound word je hartelijk ontvangen door de bewoners en dan vooral door de kinderen! Je gaat mee naar de markt waar de inkopen voor de maaltijd worden gedaan. En dan ga je aan de slag! De vrouwen vertellen je wat je moet doen en de kinderen helpen een handje mee als je dat wilt. Koken in Gambia is toch echt anders dan in Europa: de middelen zijn beperkt en er wordt op open vuur gekookt. Een maaltijd binnen een half uur op tafel zetten is hier niet bij en de afwas wordt op de hand gedaan in een teil buiten. De echte Gambiaanse kook beleving dus!

Als het eten klaar is, dan wordt er gezamenlijk gegeten. Na het eten help je met het opruimen en afwassen, terwijl er echte Gambiaanse thee wordt klaargemaakt. Na een kopje thee vertrek je weer richting je vakantieverblijf.

Deze trip is echt een mooie beleving van het dagelijkse leven in een compound in Gambia. Wees alert op het open vuur en houd er rekening mee dat onze hygiene standaarden anders zijn dan in Afrika.

Met deze trip ondersteun je de mensen met een zak rijst waar de hele compound een aantal weken van kan eten.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray.
Wees alert op het open vuur en houd er rekening mee dat onze hygiene standaarden anders zijn dan in Afrika.

Duur van de trip:
Van 10.00 tot ongeveer 16.00 uur.

Kanoën door de kreek bij Tanji

Wil je een dagje actief bezig zijn en heb je geen last van watervrees? In Tanji kan je heerlijk kanoën over een mooie kreek door geweldige natuur.
Je wordt naar Tanji gebracht met de auto waar je in de kano stapt om op pad te gaan. De tocht gaat door een smalle kreek en je ziet verschillende vogels en de mooie natuur langs de kreek. Je vaart naar een onbewoond eilandje waar je samen met de gids een wandeling maakt en kan genieten van de rust en de stilte. Als je de kanotocht in de ochtend maakt, wordt op het eiland een ontbijt voor je geserveerd.
Na de wandeling vaar je weer rustig terug in je kano naar de opstapplaats. Echt een aanrader voor liefhebbers van actie, natuur en rust!

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray.

Duur van de trip:
De totale kanotocht duurt ongeveer 2,5 uur.

Nationaal park Niokala Koba (Senegal)

Niokola Koba is een nationaal Park in Senegal, ten oosten van Gambia. Dit nationaal park omvat meer dan 900.000 hectare waarmee dit park het grootste aaneengesloten natuurreservaat van West-Afrika is. Het landschap is heel gevarieerd: groene bossen rondom de rivier The Gambia, droge savannes, meren en moerassen. In Niokola Koba leven onder andere antilopen, apen, krokodillen, nijlpaarden, leeuwen, zwijnen en veel verschillende vogels. Niokola Koba is in 1981 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst en verschillende NGO’s werken samen met de bevolking in de omliggende dorpjes aan het beheer en behoud van het park.

Vanuit het kustgebied van Gambia vertrekken we naar Basse, een redelijk grote stad in het oosten van Gambia. Hier verblijven we een nacht in een guesthouse, waarna we de volgende ochtend vertrekken naar Wassadoudou, Senegal. Wassadougou ligt naast het nationaal park Niokola Koba en hier verblijven we in een guesthouse. Het guesthouse is prachtig gelegen aan de rivier The Gambia en bied een oase van rust. De apen zijn de enige die de rust kunnen verstoren met hun geslinger door de bomen en hun luide gesprekken met elkaar.
De volgende ochtend worden we vroeg opgehaald door de safari-auto waarmee we, onder begeleiding van een gids, het park zullen bezoeken. De safari duurt de hele dag en we zien een verscheidenheid aan antilopen, zwijnen, krokodillen, vogels, en wilde zwijnen. Als we veel geluk hebben, kunnen we bij de rivier de nijlpaarden spotten en de leeuwen zien drinken. De lunch nuttigen we in een kampement aan de rivier, tussen de vele apen.
Aan het eind van de middag is de safari door het park ten einde en rijden we weer richting ons guesthouse in Wassadougou, waar we nog 1 nacht in alle rust doorbrengen.

De volgende dag vertrekken we vroeg terug naar Gambia en zijn we begin van de avond weer terug aan de kust van Gambia.

Let op: bij de grensovergang naar Senegal moet je middels jouw vaccinatieboekje kunnen aantonen dat je ingeënt bent tegen de Gele koorts.

Tip: Het binnenland van Gambia is qua voorzieningen niet vergelijkbaar met de kust. Er is veelal geen warm water en de stroom voorziening is niet altijd optimaal. WiFi is veelal niet beschikbaar. Uit eten betekent eten in een lokaal restaurant waar niet altijd alles op de kaart beschikbaar is en alcohol niet altijd verkrijgbaar is.
Het weer in het binnenland kan warmer en benauwder zijn dan aan de kust, zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Van januari tot maart kan het ’s avonds afkoelen, zorg voor een vestje en een lange broek.
Vergeet ook zeker de anti-muggenspray niet. De mensen in het binnenland zijn wat minder gewend aan toeristen, maak niet zomaar ongevraagd foto’s.

Duur van de trip:
4-daagse trip

7-daagse trip Zuid en Oost-Senegal: Casamance – Parc National de Niokola Koba – Dindéfélo Community National Reserve

Deze trip is voor de echte avonturiers en natuurliefhebbers! Ontdek de prachtige natuur van Casamance in Senegal, het uitgestreken Parc Nationale de Niokola Koba en de watervallen in Dindéfélo!

Programma:

Dag 1: vanaf je vakantieadres rijden we via de grensovergang bij Seleti naar Senegal. Ons eerste doel is Ziguinchor, de grootste stad in de regio Casamance, genoemd naar de rivier de Casamance. Het landschap is gevarieerd: van bossen tot waterrijke gebieden tot middelgrote steden en kleine dorpjes gelegen langs de weg. In de omgeving van Ziguinchor hebben we onze eerste overnachting.

Dag 2: vanaf Ziguinchor vervolgen we onze weg door Casamance naar Zuidoost Senegal. De rit leidt ons door verschillende dorpen en door de prachtige natuur van Casamance. Naarmate we meer richting het oosten rijden, wordt het landschap droger en zien we de natuur veranderen. Via de grotere steden Velingarra en Tambacounda komen we vervolgens aan in Wassadou waar we vanavond overnachten. Het guesthouse in Wassadou is een net en eenvoudig guesthouse en prachtig gelegen in het bos aan de rivier The Gambia. Er wonen veel apen die zich ook graag op het terras van het guesthouse laten zien. Vanuit je hangmat of vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op de rivier en kan je de apen met elkaar zien dollen en spelen.

Dag 3: we ontbijten vroeg om op tijd te kunnen vertrekken voor de safari in Niokola Koba, een nationaal Park in Senegal. Dit nationaal park omvat meer dan 900.000 hectare waarmee dit park het grootste aaneengesloten natuurreservaat van West-Afrika is. Het landschap is heel gevarieerd: groene bossen rondom de rivier The Gambia, droge savannes, meren en moerassen. In Niokola Koba leven onder andere antilopen, apen, krokodillen, nijlpaarden, leeuwen, zwijnen en veel verschillende vogels. Niokola Koba is in 1981 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst en verschillende NGO’s werken samen met de bevolking uit de omliggende dorpjes aan het beheer en behoud van het park.
Met een ervaren gids gaan we in een open truck het park in. De safari duurt de hele dag en we lunchen in het park tussen de apen en de zwijnen.
Na de safari rijden we terug naar het guesthouse in Wassadou waar een heerlijk diner op ons wacht.
Na het diner is er ruimte om te relaxen en te genieten van de geluiden van de natuur en de sterrenhemel zoals je die alleen in Afrika kan zien.

Dag 4: ’s ochtends vroeg vertrekken we richting Dindéfélo, een natuurreservaat op de grens van Senegal en Guinee. De weg gaat door het National Parc de Niokola Koba en het landschap verandert van vlak naar bergachtig. Vanaf de stad Kedougou beginnen we aan onze tocht naar het reservaat in de bergen, Dindéfélo.
Dindéfélo is een natuurreservaat gelegen aan de rand van de bergketen Fouta Jallon, nabij de grens van Zuid-Senegal en Guinee, en vlakbij de stad Kedougou.
Door het klimaat en de bergen is het gebied rondom Dindéfélo gunstig voor verschillende types bos en savanne. Het landschap is spectaculair! Het meest bekend zijn de Cascades de Dindéfélo, de watervallen van Dindéfélo. Het gebied herbergt ook de West Afrikaanse chimpansee. Vanwege de ernstige bedreiging van uitsterving van de chimpansee heeft het Jane Goodall Institute hier een programma ter bescherming van de chimpansee opgezet.
Hierdoor is tevens een vorm van ecotoerisme ontstaan wat ook ten goede komt van de lokale community.
In Dindéfélo leven de stammen nog volgens de eeuwenoude tradities. Er is een beperkte infrastructuur en men is veelal afhankelijk van de natuurlijke bronnen. Het ecotoerisme helpt de lokale community niet alleen op financieel gebied, maar vooral ook in het behouden van de natuur en de tradities.

De weg naar Dindéfélo leidt langs kleine communities waar mensen veelal van landbouw en de natuur leven. Over de weg met het typische Afrikaanse rode zand rijd je met de gids naar boven. De staat van de weg is slecht en het duurt dan ook minimaal 2 uur voordat je Dindéfélo bereikt. Dit is een absolute belevenis waar je gedurende de hele rit beloond wordt met prachtige natuur en geweldige uitzichten. Aangekomen in Dindéfélo word je ontvangen door de beheerders van het reservaat die je uitleggen hoe het reservaat tot stand is gekomen en wat er te beleven en te zien is. Je vindt hier de traditionele dorpjes waar (voornamelijk) de Fula stam leeft.

We maken een wandeling naar de watervallen waar je kunt genieten van het heerlijke, zuivere en koude water. Na de wandeling is er ruimte om even bij te komen en te genieten van de natuur en de mensen die hier leven.
Na de terugtocht naar beneden rijden we naar Kedougou waar we de nacht zullen doorbrengen in een guesthouse.

Dag 5: vroeg in de ochtend verlaten we Kedougou om weer terug te keren richting Gambia. Via Tambacounda rijden we naar Basse, het uiterste puntje van Gambia. Hier hebben we een stop om bij te komen van de lange reis waarna we vervolgens doorrijden naar Georgetown. In Georgetown verblijven we in een guesthouse gelegen aan de rivier The Gambia. Ook hier is de sterrenhemel adembenemend!

Dag 6: vanuit Georgetown vertrekken we naar Tendaba Camp, gelegen halverwege Gambia. Tendaba Camp ligt in het National Parc Kiang West, aan de rivier The Gambia. In Kiang West wonen verschillende diersoorten zoals antilopes, apen, hyena’s, krokodillen en verschillende vogels. Met een safari auto en een gids maken we een jungle tocht door het park. De gids kent de plekjes waar de dieren zich verschuilen en doet zijn uiterste best om je de echte Kiang West beleving te bieden.
Na terugkomst van de jungle tocht dineren we in Tendaba Camp waar we vervolgens de laatste nacht van onze trip doorbrengen.

Dag 7: We beginnen de dag met een boottocht over de rivier. We steken de rivier over naar Baobolong Wetland Reserve en varen hier de kreek in. ‘s Ochtends vroeg zijn hier veel verschillende vogels te spotten en ook bestaat de kans dat we de krokodillen op de zandbanken zien liggen.
Bij terugkomst in Tendaba Camp staat het ontbijt klaar. Na het ontbijt is het tijd om terug te gaan naar je vakantieadres en kan je in de auto nog genieten van de natuur en de dorpjes langs de weg terug naar de kust.

Tip: Het binnenland van Gambia en Senegal is qua voorzieningen niet vergelijkbaar met de kust. Er is veelal geen warm water en de stroom voorziening is niet altijd optimaal. WiFi is veelal niet beschikbaar. Uit eten betekent eten in een lokaal restaurant waar niet altijd alles op de kaart beschikbaar is en alcohol niet altijd verkrijgbaar is.
Het weer in het binnenland kan warmer en benauwder zijn dan aan de kust, zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Van januari tot maart kan het ’s avonds afkoelen, zorg voor een vestje en een lange broek.
Vergeet ook zeker de anti-muggenspray niet. De mensen in het binnenland zijn wat minder gewend aan toeristen, maak niet zomaar ongevraagd foto’s.

Duur van de trip: 7 dagen

Fathala Wildlide reserve

Fathala Wildlife Reserve is een nationaal park net over de grens in Senegal. Hier kan je wildlife spotten zoals giraffes, antilopen, apen en buffels. Je gaat met een 4 x 4 safari auto het park in en ervaart hoe het wild life hier leeft.

Je wordt ’s ochtends vroeg opgehaald bij jouw vakantieadres om op tijd bij de ferry in Banjul aan te komen. Je maakt de oversteek met de ferry naar Barra, waar een 4 x 4 safari auto voor je klaar staat die je naar Fathala brengt. In Fathala maak je een rondrit door het park en indien gewenst zijn er meerdere activiteiten die je kunt doen. Er is ruimte voor een overheerlijke lunch en een verkoelend drankje.
Na het bezoek aan Fathala rijd je in de 4 x 4 safari auto terug naar Barra waar je de oversteek maakt over The Gambia terug naar Banjul. Vanuit Banjul word je weer teruggebracht naar jouw vakantieadres.

Let op: Fathala Wildlife Reserve ligt in Senegal. Naast je paspoort dien je middels je vaccinatieboekje aan te kunnen tonen ingeënt te zijn voor de gele koorts.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand crème mee en zorg voor anti-muggenspray. Het kan fris zijn op de ferry ’s ochtends, zorg dat je een vestje of jasje bij je hebt.

Duur van de trip:
Dagtrip

7-daagse rondreis door het binnenland van Gambia

Het binnenland van Gambia ontdekken en alle hoogtepunten van Gambia bezichtigen en ervaren? Wij hebben een 7-daagse trip ontwikkeld waar je de natuur en cultuur van Gambia leert kennen en veel bijzondere en afwisselende trips maakt. Je overnacht in verschillende guesthouses en wordt gereden en begeleid door jouw eigen chauffeur en gids. Je doet verschillende boottochten, maakt wandelingen, bezoekt de lokale bevolking en ervaart de overtocht met de ferry over de rivier The Gambia. Een echt avontuur en een belevenis die je niet wilt missen!

Dag 1:   Baobab Island

Vanaf het vliegveld of vanaf je hotel word je opgehaald en via Brikama rijden we naar Baobab Island. Baobab ligt in een kreek bij Farasuto Forest en is een heerlijke plek om te onthaasten van het drukke Europese leven. Er is een restaurant waar je lekker kunt lunchen en dineren en er zijn lekkere stoelen bij de kreek om heerlijk een boek te lezen of gewoon lekker bij te komen.

Op Baobab Island zijn verschillende activiteiten te doen. Wij maken in de middag een boottocht door de kreek waar we kennis maken met de mooie natuur en de verschillende vogels die Gambia herbergt. De rust en stilte op de boot maken het onthaasten compleet!

Dag 2:   Kiang West National Parc en Tendaba Camp

We vertrekken vroeg vanaf Baobab Island naar Kiang West National Parc, waar we een wandeling maken door het park maken met een gids. In Kiang West wonen antilopen, apen, hyena’s en vele mooie vogels. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en omdat we vroeg zijn is de kans op mooie dieren spotten het grootst.

Vanuit Kiang West rijden we naar Tendaba Camp. Hier hebben we onze tweede overnachting. Tendaba Camp ligt aan een breed stuk van de rivier The Gambia en het uitzicht is dan ook geweldig. In Tendaba Camp is een restaurant, een klein zwembad en je kunt een mooie wandeling maken langs de rivier. De volgende ochtend maken we hier een prachtige boottocht waar we de rivier oversteken naar Baobolong National Parc. De bird watcher op de boot wijst ons op de vele mooie verschillende vogels en we zien apen en vele mooie bomen en planten langs de kanten van de rivier. De boottocht duurt 2 uur en als we terug zijn in Tendaba Camp staat het ontbijt voor ons klaar.

Dag 3:   Georgetown

Na de boottocht en het ontbijt in Tendaba Camp vertrekken we naar Georgetown. De rit duurt ongeveer 2 uur en we rijden langs kleine dorpjes en de mangroves van de rivier. We maken een korte stop in Soma, waar we de markt bezoeken en er tijd is voor een koud drankje.

Aangekomen in Georgetown rijden we direct door naar het guesthouse waar we die nacht verblijven. Dit guesthouse ligt ook aan de rivier en is gezellig en knus. Rondom de rivier is het een gezellige drukte: de kinderen zwemmen in het water en de vrouwen doen de was.

In Georgetown is veel van de geschiedenis van de slavernij terug te vinden. De voormalige slavenmarkt en het slavenhuis staan aan de rivier en kunnen bezocht worden. Er is een klein parkje waar de Freedom Tree staat: als de slaven wisten te ontkomen aan hun beulen en deze boom wisten te bereiken dan wisten zij dat zij vrij waren.

Aan het eind van de middag maken we een boottocht over de rivier waar de kans groot is dat we nijlpaarden kunnen spotten. Omdat we met schemer terug varen zien we veel apen en veel verschillende vogels. De boottocht duurt ongeveer 2 uur en is weer helemaal anders dan de boottochten die we eerder hebben gedaan!

Dag 4:   Baboon Island

Na het ontbijt in het guesthouse vertrekken we naar Baboon Island. Hiervoor moeten we de rivier oversteken met de ferry. Dit kan even wat tijd kosten, de ferry is niet heel groot en er kunnen niet veel auto’s op. Het wachten op de ferry is niet saai: er is een levendige handel gaande en er zijn veel mensen die het leuk vinden een praatje te maken.

Aan de overkant aangekomen is het ongeveer een half uur rijden naar het guesthouse in Kuntaur bij Baboon Island. Ook dit guesthouse ligt aan de rivier en biedt een mooi uitzicht vanaf het terras van het restaurant. De huisjes zijn netjes en eenvoudig ingericht.

We vertrekken in de middag met de boot naar Baboon Island, 1 van de eilanden waar de chimpansees wonen, het Chimpanzee Rehabilitation Camp (CRC). Dit project is eind jaren 80 van de vorige eeuw opgestart met als doel de chimpansees weer terug te brengen naar Gambia. Er leven inmiddels 4 groepen chimpansees en de populatie breid zich gestaag uit. De chimpansees worden bij gevoed en zijn hierdoor goed zichtbaar vanaf de boot. Ze hangen, springen en klimmen in de bomen en voeren ware kunstjes voor ons uit. Onderweg naar de eilanden is ook hier de kans op nijlpaarden spotten groot en natuurlijk zien we weer de verschillende vogels van Gambia.

Dag 5:   Farafenni

De volgende ochtend maken we vroeg een kanotocht door een kreek van de rivier The Gambia. De kreek is smal en omdat we met een kano zijn, zien we veel verschillende vogels en zien en horen we de apen door de bossen slingeren. De nijlpaarden leven ook in deze kreek en we zien de paden die zij aan hebben gelegd vanuit het water het land op. De kanotocht is mooi en weer een heel andere belevenis dan de boottochten die we tot nu toe hebben gemaakt.

Vanaf Baboon Island vertrekken we richting Farafenni, de 2e stad van Gambia. Farafenni ligt heel dicht tegen de grens van Senegal en door de aanwezigheid van een grote ferry heerst hier een levendige en gezellige drukte. We maken een wandeling door de stad en bezoeken de markt van Farafenni waar we inkopen doen voor het avondeten. In een compound bij een lokale familie koken we op traditionele wijze ons avondmaal, wat we vervolgens gezamenlijk opeten bij de familie thuis. We overnachten in een eenvoudig guesthouse in Farafenni.

Dag 6:   James Island oftewel Kunta Kinte Island oftewel Roots

We vertrekken ’s ochtends vanaf Farafenni naar Juffereh, waar we op de boot stappen naar James Island. James Island is een werelderfgoed locatie, vanwege de geschiedenis van het eiland. James Island was het verzamelpunt van de slaven die via de rivier de Gambia naar hun vertrekpunt richting Amerika en Europa werden getransporteerd. Het eiland is ondanks erosie goed intact en geeft een zeer goed beeld van wat zich hier meer dan 400 jaar geleden heeft afgespeeld. Een lokale gids geeft de rondleiding en vertelt je alles wat je wilt weten over deze indrukwekkende en historische plek.

Als we terugkomen van het eiland, bezoeken we het kleine museum over de slavernij in Juffereh. We overnachten in een guesthouse in Juffereh.

Dag 7:   De oversteek naar Banjul

Vanuit Juffereh rijden we naar Barra, waar we de rivier gaan oversteken naar Banjul. Dit is het drukste oversteekpunt van Gambia en de wachttijd voor de oversteek kan lang zijn. Ook hier is het wachten op de ferry geen straf: de drukte van de vele mensen die staan te wachten, de levendige handel en het uitzicht over de rivier zijn geweldig.

Aangekomen aan de overkant, staan we middenin Banjul, de hoofdstad van Gambia. In Banjul bezoeken we de Albert Market en Arch 22. De Albert Market is een kleurrijke markt waar vooral kleding en kruiden wordt verkocht. Arch 22 is het symbool van de machtsovername van Yahya Jammeh op 22 juli 1994 en vooral de moeite waard om te beklimmen vanwege het geweldige uitzicht over de stad, de rivier en de oceaan.

Vanuit Banjul rijden we terug naar jouw vakantieadres. De trip zit erop! Je hebt de highlights van Gambia gezien en bezocht en een geweldige indruk gekregen van de natuur en de cultuur van Gambia. Een avontuur waar je met veel plezier op terug kan kijken!

Tips:
Het binnenland van Gambia is qua voorzieningen niet vergelijkbaar met de kust. De guesthouses waar je verblijft zijn eenvoudig en netjes. Er is veelal geen warm water en de stroom voorziening is niet altijd optimaal. WiFi is veelal niet beschikbaar. Uit eten betekent eten in een lokaal restaurant waar niet altijd alles op de kaart beschikbaar is en alcohol niet altijd verkrijgbaar is.
Het weer in het binnenland kan warmer en benauwder zijn dan aan de kust, zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Je doet veel boottrips, zorg voor voldoende bescherming tegen de zon. Vergeet ook zeker de anti-muggenspray niet. De mensen in het binnenland zijn wat minder gewend aan toeristen, maak niet zomaar ongevraagd foto’s.
De belangrijkste tip: vergeet vooral niet te genieten!

Dakar en Gorée Island

Deze trip brengt je naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Bij een bezoek aan Dakar hoort de trip naar Gorée Island, 1 van de slavenbasissen van West-Afrika ten tijde van de slavernij. Gorée Island is een heel goed onderhouden eiland en als je van geschiedenis, de natuur, en kunst houd dan mag je dit niet missen!

Vanaf jouw vakantieadres vertrekken we naar Banjul om de oversteek te maken naar Barra. Vanaf Barra rijden we naar de grens met Senegal, waarna we door het binnenland van Senegal via grote steden Koalack en Saly in Dakar aankomen. We ontdekken de levendige stad Dakar en proeven de sfeer van deze grote stad. We maken een wandeling door de stad, langs het presidentieel paleis en door gezellige drukke marktjes. Er is volop ruimte voor een terrasje of een etentje in een (lokaal) restaurant.

De volgende dag vertrekken we per ferry naar Gorée Island. Op het eiland maken we een wandeling over het eiland en bezoeken we het slavenhuis, het monument en de kunstmarkt. De uitzichten op het eiland zijn geweldig: de skyline van Dakar, het eiland zelf en de oceaan met prachtige vergezichten. Er zijn leuke en gezellige restaurantjes waar je een verkoelend drankje kunt drinken of lekker kunt lunchen.
Na het bezoek aan het eiland gaan we met de ferry terug naar Dakar, waarna we weer teruggaan naar Gambia. We rijden via Koalack weer terug en dit keer rijden we via de nieuwe brug in Farafenni terug naar de kust in Gambia.

Let op: bij de grensovergang naar Senegal moet je middels jouw vaccinatieboekje kunnen aantonen dat je ingeënt bent tegen de Gele koorts.
Bij de ferry naar Gorée Island moet je jezelf kunnen identificeren met je paspoort.

Tip:
Neem voldoende water en zonnebrand mee en zorg voor anti-muggenspray.

Duur van de trip:
2 dagen

Verblijf op de project locatie van Stichting Care for Natural – Mariamakunda

Vlak bij het toeristengebied, een klein stukje landinwaarts, ligt bij Mariamakunda, in een oase van rust en groen, de projectlocatie van Stichting Care for Natural. Hier werken we aan het  Food & Securityproject en behandelen we in ons brandwondencentrum – met succes – jonge kinderen met pure Aloe Vera. Verder vind je hier het tuinenproject voor vrouwen en onze imkerij waar bijen worden gehouden voor de honing en voor het behoud van de natuur.
In de Umbrellahut op de projectlocatie geven we workshops over o.a. voedselveiligheid, hygiëne, bandwondenpreventie en family planning.
Hawa en Abdoulaye Keita en hun gezin wonen op de projectlocatie en zij behandelen de brandwondpatiëntjes en zorgen voor het onderhoud. Kebba Sanyang is als projectcoördinator verantwoordelijk voor het dagelijkse management.
Op deze unieke locatie hebben wij twee appartementen waar toeristen zich kunnen onderdompelen in het Gambiaanse leven en hun kleurrijke cultuur. Tijdens je verblijf kan je genieten van de rust en de natuur en kun je – als je dat wil – meehelpen met de verschillende klussen zoals werkzaamheden op het land en/of in het brandwondencentrum. Ervaar hoe stil en donker de Afrikaanse nacht is, beleef de sterrenhemel zoals dat alleen in Afrika kan en wordt wakker van de vogels en krekels in de ochtend.
Vanwege de centrale ligging is Mariamakunda ook een ideale plek om verschillende trips te ondernemen. Bezoek bijvoorbeeld de vissersmarkt in Tanji of maak een mooie boottocht naar Pelican Island in Zuid-Gambia.
Kortom, een verblijf in Mariamakunda bied je de unieke kans om van de Gambiaanse cultuur te proeven, tot rust te komen en te genieten van de prachtige natuur!

De kamers:
Twee eenpersoonskamers zijn gesitueerd in de Umbrellahut. Een kamer met een inpandige douche en toilet en één met toilet en douche tegenover de kamer in een aparte ruimte. Beide kamers hebben een privéterras. Daarnaast is er een gezamenlijk terras en een gezamenlijke keuken.

Verblijf in een compound bij een Gambiaanse familie – Sowe Kunda Homestay

Midden in het dorp Wellingara, Brikama, bevindt zich Sowe Kunda Homestay. Bij de familie Sowe op de compound is het mogelijk om mee te kijken en deel te nemen aan het dagelijkse leven van een Gambiaanse familie en het dorpsleven. Je verblijft in je eigen appartementje, bestaande uit een woon- en een slaapkamer met 2-persoonsbed en een eigen badkamer met toilet en douche.
Zoals het in Gambia gaat zal er vaak elektriciteit zijn, maar niet altijd. Dit geldt ook voor water. Als je van luxe houdt, dan is dit niet “the place to be”, maar diegenen die prima overweg kunnen met alleen de basis voorzieningen kunnen hier goed terecht. De overnachting wordt aangeboden inclusief ontbijt. Voor een meerprijs kan je ook voor de lunch en het avondeten bij de familie terecht. Als je trips wilt ondernemen, kan de gastheer van de familie je overal naartoe begeleiden.

Sowe Kunda Homestay ligt op 30 minuten rijden van de prachtige stranden van Sanyang en op loopafstand van de levendige en kleurrijke markt in Brikama en verschillende restaurantjes.

Een verblijf bij Sowe Kunda biedt een unieke ervaring die je eigenlijk niet kan missen tijdens je vakantie in Gambia!

Boboi Lodge

Boboi is een lodge gelegen aan het strand bij Kartong. Bij Boboi ben je verzekerd van 100 % rust, natuur en strand. De lodge ligt boven het strand wat heel goed bereikbaar is met een vaste trap naar beneden. Het uitzicht is geweldig: door de palmbomen heen kijk je op het verlaten strand.

Je kunt een dagje relaxen op het strand van Boboi Lodge, maar nog leuker is het om hier te overnachten. De huisjes zijn keurig en schoon en eenvoudig ingericht. Je hebt een eigen badkamer en toilet en er wordt elke dag schoongemaakt. Een overnachting bij Boboi Lodge kost 1500 GMD (ongeveer € 30 euro), bij verblijf van een week ontvang je 5 % korting. Het verblijf op Boboi Lodge is inclusief ontbijt. Er is een bar en een restaurant met een terras uitkijkend op de zee.

Trips te doen vanuit Boboi Lodge zijn onder andere: Tanji, Pelican Island, Brikama, en Paradise Beach.

Kortom, een heerlijk plekje om een aantal dagen of weken te vertoeven.

Timberland Lodge

Timberland lodge ligt in het kleine dorpje Darsilami, in de buurt van Brikama en dichtbij de grens met Senegal. Als bezoeker zal je je hier direct thuis voelen door de hartelijkheid van de familie Bojang.

Meneer Bojang is het hoofd van de familie en ook van het dorp, hij zal je welkom heten met een plaatselijk welkomstdrankje. Mevrouw Bojang en een aantal van haar dochters zorgen dagelijks voor heerlijke typische Afrikaanse maaltijden (soms een mix met Europees eten). Een aantal mensen zijn taxi chauffeur en brengen gasten waarheen ze maar willen en ook al het onderhoud en schoonmaken wordt gedaan door familieleden. Zo hebben meer lokale mensen profijt van Timberland Lodge!

’s Avonds kunnen er leuke activiteiten georganiseerd worden zoals Afrikaans koken of een traditionele Afrikaanse avond met muziek en dans. De oerkracht die vanuit de Djembe spelers en dansers gaat is ongelofelijk. Timberland lodge is een plek waar je heerlijk kan relaxen in de tropische tuin waar je de hele dag kan genieten van vogels die af en aan vliegen.
Vanuit Timberland kunnen diverse trips gedaan worden, zoals de lokale kunstmarkt, de craft en catlle market in Brikama, vissen of een boottocht om de apen en vogels te spotten.

De familie Bojang heet je van harte welkom en hoe mooi is het om met jou bijdrage aan de lodge en een familie in hun kracht te zetten. Ze kunnen op deze manier zelf voorzien in hun eigen onderhoud en kinderen laten studeren zonder afhankelijk te zijn van ontwikkelingshulp! Voor meer informatie, check ook: www.facebook.com/timberlandlodgedarsilma.

Kairoh Garden

Kairoh Garden is een guesthouse gelegen aan de rivier The Gambia, in Kuntaur. Kuntaur is een klein dorpje gelegen in het binnenland van Gambia. Vanaf Kairoh Garden kan je mooie trips maken, waaronder de boottocht naar het beroemde Baboon Island. Ook kan je een mooie kanotocht maken, de weekmarkt (de Lumo) bezoeken of genieten van een wandeling of ezeltocht door de rijstvelden..
Dit guesthouse leent zich uitstekend voor verblijf tijdens de 2-daagse trip naar The River Gambia National Parc en Georgetown of de 7-daagsetrip door het binnenland van Gambia.
Kairoh Garden is een heerlijke rustige plek met nette kamers voorzien van goed sanitair en goede bedden. Er is een restaurant waar eenvoudige Afrikaanse maaltijden worden geserveerd. ’s Ochtends kan je heerlijk ontbijten aan de rivier.

Stala Ecolodge

In Zuid-Gambia, tegen de grens van Senegal en net onder het dorpje Kartong, ligt Stala Ecolodge. De lodge ligt aan de rivier, en nabij het strand. In Stala Ecolodge vind je de rust en de prachtige natuur van Zuid-Gambia. Hier kan je onder andere de boottocht maken naar Pelican Island, de rivier oversteken naar de mooie en rustige streek Casamance in Senegal, een lange strandwandeling maken of gewoon heerlijk genieten van de rust, het uitzicht en de gastvrijheid van de mensen in de lodge.
De kamers zijn eenvoudig en netjes en voorzien van bed, toilet en douche. Een verblijf in Stala Ecolodge is een echte aanrader voor diegenen die willen genieten van de rust, Gambiaanse gastvrijheid en de prachtige natuur.

Abca’s Kreek Lodge

AbCa´s Creek Lodge ligt aan een zijtak van de rivier The Gambia in het dorpje Kassagne. Deze lodge ligt in een mooi natuurgebied in het binnenland van Gambia op ongeveer 1 uur en een kwartier rijden vanaf de toeristische kust. Je kunt bij AbCa´s Creek Lodge overnachten en ook een dagje AbCa´s Creek is echt de moeite waard.

AbCa´s Creek Lodge biedt meerdere activiteiten zoals kanoën, fietsen en wandelen. Ook boottrips behoren tot de mogelijkheden. AbCa´s Creek Lodge is echt een aanrader als je het echte Gambia wilt ontdekken. Hier geen WiFi en altijd stromend water en voldoende stroom. AbCa´s biedt een mooie locatie met veel activiteiten voor toeristen met de middelen zoals deze hier beschikbaar zijn. Een geweldige plek in een fantastische omgeving en veel activiteiten om te doen!

avondje-uit-gordAvondje uit

Gambia kent een bruisend uitgaansleven. Toeristen kiezen vaak voor de Senegambia area of de Poco Loco area om te eten, te borrelen en te feesten. Maar er zijn zoveel andere lokale gelegenheden waar je echt meegaat in de lokale feestsfeer. Vaak reggae feestjes, de Gambiaan adoreert Bob Marley en de reggae muziek die hij op de kaart heeft gezet. De gemiddelde toerist zal zich hier misschien niet zo snel begeven, maar het is zo de moeite waard! Adama weet precies wanneer waar wat te doen is. Zo is er elk weekend een reggae party op het strand en elke woensdag een reggae party in een club in Bakau. Een belevenis die je niet wilt missen.

Onze gids haalt je op bij je hotel en gaat mee naar het feest. Hij laat je jouw eigen gang gaan op het feest en sluit zich niet aan bij jouw gezelschap als je dat niet wilt. Wel houd hij je, zonder dat je dat doorhebt, constant in de gaten en springt hij in als je lastiggevallen wordt. Dit alles doet hij op een zeer prettige en discrete manier, waardoor je niet in oncomfortabele en lastige situaties terecht komt.

Wanneer je klaar bent met feesten of er genoeg van hebt, brengt Adama je weer terug naar je hotel. Dit alles voor een goede prijs, inclusief de rit van en naar het hotel.