Reviews

GAMBIA EXPERIENCE WORDT GOED BEOORDEELD DOOR HAAR KLANTEN

Heb je ervaring met Gambia Experience? Laat dan een reactie achter.

54 Reacties

 1. Caroline

  Wij, 3 volwassen amateur vogelspotters, hebben genoten van 2,5 week Gambia. Vooraf contact opgenomen met Maaike. Zij en haar team hebben een geweldige rondreis uitgestippeld. We hebben ruim 100 verschillende vogelsoorten, nijlpaarden, 4 soorten apen en nog veel meer andere dieren gezien. Het belangrijke stuk geschiedenis van Kunta Kinteh Island hadden we ook niet willen missen en de kookworkshop was erg leuk. Mede dankzij onze chauffeur Bob en onze birdwatcher Karim is het een onvergetelijke ervaring geweest. Maaike nogmaals bedankt voor het regelen. Het was een onvergetelijke Gambia Experience!!

  Antwoord
 2. Sandra ten hoope

  Was voor ons de eerste keer Gambia we vonden het best spannend.
  We kregen een tip om eens op deze site te kijken en contact op te nemen met Maaike
  Daar hebben we geen spijt van
  3 prachtige excursies gedaan en super geregeld!
  We hadden een lieve gids Lamin en hij is een goeie chauffeur ( wat best fijn is in alle hectiek soms ) we voelde ons ook veilig bij en met hem .
  Wij vonden het erg prettig om vooraf al wat te plannen samen met Maaike
  Ook last minute nog een excursie geboekt en dat was ook geen probleem
  Je word goed op de hoogte gehouden van alles erg fijn !!
  Zal dit zeker iedereen aanraden .
  Maar wat een land …. We komen zeker terug ❤️
  Nogmaals Bedankt Maaike en Lamin

  Antwoord
 3. Erna

  We hadden een 18 daagse vakantie naar Senegal en Gambia geboekt. Niks vooruit geboekt, we wilden graag onze eigen tour maken. Via een vriend kwamen we in contact met Maaike. Het concept sprak ons direct aan: eerlijk loon en alles direct naar de betrokkenen.
  Vooraf gaf ze nog een aantal handige tips, onder andere neem voldoende cash geld mee. En wij raden aan ook voldoende 5, 10 en 20 euro biljetten mee te nemen. Daar kun je ook makkelijk mee betalen.
  Ze heeft voor ons een vierdaagse tour uitgestippeld. Een mix tussen natuur en cultuur. We wilden ook graag het gewone leven in Gambia ontmoeten. Alles is mogelijk. Wij hadden gids Adama en gids in opleiding (vooraf toestemming voor gegeven) Modou mee. Bijzonder ervaren, veel connecties, goed zien wat we nodig hadden zonder het gevoel te krijgen dat we in de gaten gehouden werden. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Aanpassingen in het programma waren geen probleem, er komt altijd een oplossing. Dat bleek ook toen we op 1 dag wel bijzonder veel veel pech hadden met het vervoer. Door zijn connecties, creativiteit, doorzettingsvermogen en veerkracht kwam er altijd weer een oplossing voor het ontstane probleem. Het programma moest door de autopech behoorlijk omgegooid (ook omdat de ferry defect was in onze week), en daardoor hebben we bijzondere ontmoetingen met locals gehad, wat ons zeer geraakt heeft. De gastvrijheid van de Gambianen die eten wilden aanbieden, terwijl ze zelf niet zoveel hebben, is ontroerend. Uit nood een deeltje van de route met een lokale bus gedaan. Ook dat was een beleving.
  Via Adama konden we extra geld geven aan locale gidsen zonder dat dat moest worden afgedragen aan bazen of tussenpersonen.
  We hebben ons ieder moment veilig gevoeld door de zorg van de Adama en Modou, en dat is fijn en belangrijk in een voor ons onbekend land.
  Het meer dan een tour, omdat hun doel is om het ons zoveel mogelijk naar de zin te maken, en niet zozeer een programma afdraaien. Ze hebben snel door wat je graag wilt en nodig hebt en haken daar op in.
  We hebben een bijzondere reis gehad, waar zij een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd. Dank jullie wel!

  Antwoord
 4. Jeannette van Iersel

  We hebben een geweldige week Gambia achter de rug. We hebben een 2 daagse excursie en 2 dagtochten geboekt via Maaike. Alles perfect geregeld. Heldere communicatie van te voren en ter plekke. Onze gids Bob, een zeer ervaren en prettige chauffeur heeft ervoor gezorgd dat we een mooie indruk hebben gekregen. Naast het programma nam Bob ons spontaal mee naar een babyshower. Een onvergetelijke ervaring. We kunnen iedereen aanraden om een programma samen te stellen met Maaike van Gambia Experience en niet alleen op een bedje bij het hotel te gaan liggen. Het levert echt een belevenis op.

  Antwoord
 5. Remco

  Als je naar Gambia gaat en een excursie wilt gaan doen; dan zeker via Maaike boeken. Ten eerste komt het geld dan echt bij de locals terecht en daarnaast is het ook nog eens een stuk betaalbaarder! Een win-win situatie!
  Wij zijn met zijn vieren (volwassene en 3 pubers) 2 dagen mee geweest met Bob, een hele leuke vriendelijke en relaxte gids.
  Wij zijn het binnenland ingegaan (Baboon Island) en hebben daar ook overnacht. Voor ons was deze excursie het hoogtepunt van de vakantie. Zo zie je het echte leven in Gambia! Zijn met de Ferry van Banjul naar Barra gegaan (leuke ervaring!) en vanuit daar naar Baboon Island. Overnachten daar en de boottocht om nijlpaarden te spotten is echt heel erg gaaf. Overnachten daar ook heel leuk; een heel relaxt hotel aan de rivier. Onderweg zie je heel veel van het echte leven. Neem zeker genoeg dingen mee voor de bevolking. Ze zijn blij met alles en hebben heel weinig. Kleding, speelgoed, ballen, dingen voor school; ze zijn overal ontzettend blij mee!

  Antwoord
 6. Karin en Jos

  De eerste keer Afrika vonden wij best spannend. Een vriendin had Gambia getipt als ‘beste startpunt voor Afrika’. Gezien de enorme armoede in Gambia adviseerde zij ook enkel vlucht en verblijf boeken bij een Europese touroperator, de rest lokaal. Op zoek naar tips over geld / pinnen kwamen wij de site van Maaike tegen. Het concept van regelen in Nederland en betalen in Gambia sprak ons meteen aan. Een paar emails later hadden we 3 excursies geregeld. Dat gaf ons een hoop rust eigenlijk. Eenmaal in Gambia leerden we een ander Nederlands stel kennen die nog niks geregeld hadden. Na ons verhaal waren zij diezelfde middag nog in contact met Maaike en hadden ze ook al meerdere excursies geregeld. Onze vaste gids Lamin beviel ons erg goed. Hij gaf ons alle ruimte voor een eigen invulling en hielp daar waar nodig, met afdingen bijvoorbeeld 🙂 Een aantal excursies hebben we gezamenlijk met het andere Nederlandse stel en hun vaste gids (Omar) gedaan. Onder andere de tweedaagse trip naar Kuntaur. Daarbij hebben we zelfs met de gidsen geregeld dat we bij Omar thuis op bezoek gingen in plaats van het Gambiaanse ‘Stonehenge’ te bezoeken. Echt de moeite waard om het echte Gambiaanse leven te zien. Met zijn drieën / zessen hebben we veel gezien. We hebben ter plaatse zelfs nog een vierde excursie bijgeboekt. Nijlpaarden, krokodillen, chimpansees, het slavernij museum, de ferry, diverse markten, de mangrove… Teveel om op te noemen. Maar vooral hebben we voor ons gevoel echt kennis gemaakt met Gambia en de Gambianen. Vooral tijdens de kookworkshop bij Lamin thuis. Gekookt samen met de vrouw van zijn beste vriend, Ami. Gespeeld met haar dochtertje Rabi. Samen gegeten van twee grote schalen. ‘He only brings his friends’ zei Ami. Zo voelde het ook. Ook toen we gingen eten met zijn zessen als afscheid. Dankzij Maaike, Lamin en Omar hebben wij een onvergetelijke reis achter de rug. Wie weet gaan we het nog een keer doen. Maar dan boeken we ook de accommodatie bij Maaike:-)

  Antwoord
 7. Anne en Michel

  12-daagse rondreis door Gambia februari 2024
  Op zoek naar een rondreis in Gambia, treffen we toevallig de website van Gambia Experience van Maaike. Het concept van onbezoldigd te werken en alles rechtstreeks aan de lokale bevolking te betalen, deed ons geen seconde twijfelen om met Maaike verder te gaan. De contacten waren vlot en samen hebben we een rondreis van 12 dagen gepland.
  We werden verwelkomd door chauffeur/gids Bob die stond te wachten op de luchthaven van Banjul. Een erg vriendelijke man met veel ervaring en kennis. We voelden ons onmiddellijk “thuis” met hem. Steeds had hij voldoende water voor ons in zijn koelbox, die hij regelmatig aanvulde met vers ijs.
  Allereerst wilden we SIM-kaart kopen, zodat we Bob altijd konden contacteren met WhatsApp. Meteen was al duidelijk dat hij direct in actie schoot om ons te helpen.
  Wanneer er een probleem opdook zocht hij meteen een oplossing. Bob kent zeer veel mensen en weet die in te schakelen wanneer nodig.
  Bob onderhield ook steeds contact met Maaike. We hebben Maaike ook 2x ontmoet ( zeer aangename dame ).
  We hebben erg veel gezien van cultuur en levensgewoontes van de bevolking alsook van de prachtige natuur.
  We hebben dorpjes en een school bezocht en we hadden kleding en schoolgerief bij om uit te delen. De mensen zijn warm en dankbaar.
  De rondleiding op het project Care for Natural was indrukwekkend, geweldig werk dat ze daar verrichten!
  We deden alles slowly, slowly ( zoals Bob altijd zei ) en we voelden ons Bro’s en Sisters.
  Wauw, wat een vakantie !

  Antwoord
 8. Fred en Tinka

  Wij hebben een 4 daagse rondtoer gedaan met onze gids. Wij hebben een fantastische reis gehad en veel gezien van het land en de cultuur. Wat een ander leven daar in Gambia. Fantastisch vonden we het.
  De 1e dag zijn we bij Baobab eiland geweest en een mooie rondvaart gedaan. Wat een mooie plek daar, een prachtig vogel paradijs en wat een rust. De 2e dag zijn we naar River National Parc geweest en chimpansees en nijlpaarden in het wild gezien. En wederom een hele mooie overnachting aan de rivier.
  De 3e dag zijn we naar het James (slaven) eiland geweest en de historie van deze verschrikkelijk gebeurtenissen gezien. De laatste dag zijn de naar Fathala Wild Reserve in Senegal geweest. Een mooie Safari gedaan en veel dieren gezien, giraffen, buffels, zebra’s, antilopen.
  Wij kijken terug op een fantastische reis en complimenten aan de gids en Maaike die dit allemaal georganiseerd voor ons heeft.

  Antwoord
 9. Remke Walraven

  Net terug van een prachtige reis samen met mijn dochter van 27 jr. Als vogelaar met gids op stap, vele vogels kunnen spotten.
  De bevolking is zo aardig en behulpzaam, ondanks de armoede die ook zichtbaar is.
  We werden wegwijs gemaakt door Abdou die ik zeker aan wil bevelen; hij is een intelligente, vriendelijke en humoristische man en een goede chauffeur (wat erg fijn is in het verkeer van Gambia).
  Zoals beschreven in de andere reviews, Maaike is zeer betrokken en laagdrempelig benaderbaar!!
  Voor ons was het samen op stap zijn zeer waardevol en niet in een resort waar je omringd wordt door allemaal landgenoten.
  Ieder zijn keus natuurlijk maar voor ons was dit een onvergetelijke reis.

  Antwoord
 10. Simone Kol

  Begin januari als alleen reizende vrouw een mooie trip gemaakt met chauffeur Bob. Op tijd vertrokken vanuit Kololi want er stond ons een lange reisdag te wachten naar Niokolo-Koba parc in Senegal. Bob had voor voldoende water en een snack gezorgd. Onderweg genoeg te zien en de tijd vloog voorbij. De locatie midden in de natuur aan de rivier was mooi! Het eten was van iets mindere kwaliteit ( misschien omdat er niet al te veel gasten waren) einde middag een boottocht gemaakt , mooi met het ondergaande zonnetje, kleurrijke vogels en geluiden van vele apen en nijlpaarden. De volgende dag met 4wheeldrive de safari gedaan. Iets minder dieren gezien dan verwacht maar mogelijk kwam dit ook door de warmte…
  De volgende dag naar Kuntaur gereden, hier was ik al een keer eerder geweest maar blijft een heerlijke plek. Einde middag met captain hippo boot trip gedaan. Nijlpaarden gezien en genoten van de chimps die goed zichtbaar waren omdat ze net eten hadden gehad. Overnacht bij Kairoh Garden en de volgende dag weer richting Kololi gereden.
  Het was een leuke afwisselende trip! Bob is een fijne rustige man, en we hebben gezellige gesprekken gehad!

  Dank Maaike voor het regelen van deze trip!

  Antwoord
 11. Saskia Van ostheim

  Wat was het een geweldige tijd in The Gambia!
  Op internet de site van Maaike tegengekomen en contact gezocht..Maaike heeft voor ons een gids (Baba) geregeld en trips uitgezocht, hierbij heeft ze rekening gehouden met onze 3 kindjes van 3, 5 en 8 jaar oud! Wat hebben we veel gezien van Gambia ( voor ons gevoel nog lang niet genoeg) en wat een belevenis! Wat een andere wereld maar ondanks de armoede wat een lieve en vrolijke mensen.zoveel lieve mensen ontmoet! Wij hadden een woning via airbnb geboekt wat ook geweldig was! We konden Baba altijd bellen om ons op te halen voor een dag strand/supermarkt te gaan.
  Baba heeft ons het echte leven van Gambia laten zien en vertelde veel over zijn land!
  Ook zijn we naar stichting care for natural geweest waar Maaike voorzitter van is wat een prachtig en goed werk leveren ze daar en de Aloë vera plantage en alles eromheen was indrukwekkend! Zelf ook zalven,thee en baobab poeder die in kololi gemaakt worden gekocht! Deze trip ging Maaike zelf ook met ons mee. Zo leuk om Maaike ontmoet te hebben en daardoor ook weer meer over Gambia te weten te komen.
  De eerste dagen dachten we hier komen we niet meer,maar naarmate de week vorderde dachten we wauw het is hier heel fijn..we hebben ook veel voor de mensen daar kunnen doen. We hadden kleding meegenomen,voor Baba een nieuw Matras en voor zijn moeder en zusje die we mochten ontmoeten hebben we zakken rijst etc gekocht. Fijn om wat voor de mensen daar te doen!
  Al met al gaan we zeker weer terug!
  Bedankt nogmaals Maaike voor alles!

  Heel veel liefs.. Saskia. Kick. Jules, Ivey en Marley!!!

  Antwoord
 12. Tari

  Inmiddels zijn wij al weer bijna 2 weken terug van een heerlijke 2-weekse vakantie in Gambia. Een groot deel van onze planning hebben we gemaakt met behulp van Maaike. Dit was helemaal top. Ze reageert snel en draagt ideeën aan. Een vaste gids voor alle dagen is heel fijn. Onze gids was Lamin. Een relaxte chauffeur, neemt overal de tijd voor en zal je nooit laten haasten. Zoals al eerder over hem beschreven is doet hij op de juiste momenten een stap terug. Ook vertelt hij veel en geeft je tips. Een volgende keer zullen we hem zeker weer contacteren!

  Wij hebben veel excursies via Maaike geboekt. De rondtour van 1 dag naar de Crocodile Pool, Serakunda markt, Brikama, Paradise Beach en Tanji is een fijne tour. Een lange dag maar je ziet veel en de plekken zijn echt de moeite waard.
  Wij hebben 2 nachten overnacht in Boboi Lodge en 1 nacht in Abca’s Creek. Beide aanraders. Boboi geeft je zee en strand in een wat primitievere setting (maar nog steeds prima en schoon en heerlijk eten dus echt een aanrader) wat juist sfeer geeft. Bij Abca’s zit je tussen de natuur (en de aapjes) en is het net wat meer aangekleed. Bij Boboi echt de mooiste zonsondergang van mijn leven (tot nu toe) gezien.
  Verder zijn we ook naar James Island geweest en hebben we de 2-daagse tour naar River Gambia National Parc gedaan. Beide erg de moeite waard. De historie boeit, zeker om het van de lokale mensen zelf te horen. En in het National Parc hadden wij het geluk meerdere nijlpaarden te zien (en dan dus echt op 5 meter afstand!) en apen en chimpansees. Een lange autorit heen- en terug maar wel de moeite waard.

  Veel gedaan en veel gezien van dit bijzonder land. En het is zeker een aanrader om excursies via deze website te boeken!

  Antwoord
 13. Michel

  Wij verbleven van 18 november tot 9 december 2023 in Avalon Lodges in Kololi; Wij gaven de volledige organisatie van luchthaventransfers en al onze excursies (8) in handen van Maaike. Wellicht niet de goedkoopste oplossing, maar kwaliteit komt altijd met een prijs! Wij waren dan ook voor de volle 100% tevreden !
  Een volledig verslag van al onze uitstappen zal vanaf begin januari te volgen zijn via youtube.com/channel/UCwLZipRaUD7FDmEkIFSYREg (voorlopig staat er enkel een video van Avalon Lodge op)
  Conclusie: doe gerust zoals wij, geef jullie vertrouwen aan Maaike en jullie gaan beslist een topvakantie tegemoet!

  Antwoord
 14. Dennis van der vlies

  Net terug uit Gambia, een leuke tour naar Georgetown gehad,top geregeld door Maaike,reageerd snel op je mails en weet leuke tips te geven,de tour naar Georgetown hebben we samen met Bob gedaan,aardige kerel en weet de mooie plekjes van Gambia aan te wijzen,al met al top vakantie gehad,mede door Gambia Experience en onze chauffeur Bob.

  Antwoord
 15. Marco en Margriet

  Zondag 5 november vertrokken mijn vrouw en ik (55 en 56 jaar) voor een vakantie van 13 dagen naar het Sunbeach Hotel & Resort bij Cape Point in Old Bakau.
  Een aantal weken voordat we vertrokken kwamen wij deze site (gambiaexperience.nl) tegen en hebben we contact gezocht met Maaike.
  We vroegen Maaike om tips en suggesties en dezelfde dag kregen we een uitgebreide mail met daarin een aantal tips en excursies die tot de mogelijkheden behoorden.
  Het idee van een persoonlijke gids sprak ons erg aan en Maaike heeft een paar excursies voor ons geregeld.
  De eerste excursie was een rondtrip langs de kust en de tweede was een tweedaagse trip naar de River Gambia National Parc.

  Onze chauffeur/gids tijdens deze trips was Lamin Sowe, door de lokale mensen “rastaman” genoemd. Lamin is een erg vriendelijke chauffeur van een “groene taxi”. Hij heeft ons veel uitgelegd tijdens onze trips en was een fijne gesprekspartner tijdens de ritten. Met hem bij ons hebben we ons nergens onveilig gevoeld. Overal nam hij de tijd voor en we voelden ons nooit opgejaagd. Ook bleef hij op de achtergrond als hij dacht dat dat nodig was, bijvoorbeeld bij het afdingen op de markt.

  Rondtrip langs de kust:
  Deze dagtrip begon bij de Katchically Crocodile Pool, deze beschikt volgens de overlevering over genezende krachten: als een vrouw zich wast met het water uit de poel en onder voorwaarde dat ze met niemand anders slaapt, dan zal ze binnen een jaar een kind baren.
  Bij de poel is ook een museum verdeeld over meerdere ronde Afrikaanse hutten waarin je een indruk krijgt van de geschiedenis van het volk tijdens en na de koloniale tijd.

  De volgende “halte” was de Serekunda Market. Als je houdt van drukke markten waarin je de sfeer van het land proeft (en zeker ook ruikt), dan is dit de plek waar je geweest moet zijn. Voor ons westerlingen lijkt het op complete chaos met honderden marktkraampjes waar echt alles te koop is: vis, vlees, kleding, sieraden, meubels, kippen, enz. Je begeeft je tussen de lokale bevolking, waarvan de vrouwen zich kleden in kleurrijke gewaden, die je in alle vriendelijkheid van alles willen laten kopen.

  Vervolgens gingen we naar de Brikama Craft Market. Daar heb je meer dan 50 shops/werkplaatsen waar voornamelijk houten voorwerpen, voorwerpen van kalebas en beschilderde doeken gemaakt worden. De voorwerpen die daar gemaakt worden vind je ook terug op de vele kleine marktkraampjes die je overal langs de kant van de weg tegenkomt.
  Na de craft market was de Cattle Market aan de beurt. Het marktterrein was een grote kale vlakte met verspreid over het terrein allemaal oude vrachtauto/tractorbanden. Rondom de banden stonden allemaal koeien en geiten die het hooi opaten die in de banden was neergelegd. De eigenaars waren bezig met elkaar handel te drijven. Ook was daar een slachthuis, maar die was gelukkig niet open toen wij daar waren.

  Tijd om te eten, dus op naar Paradise Beach waar we onder het genot van een lekkere lunch konden genieten van het strand en de oceaan.

  De laatste halte was Tanji, een vissersdorp waarbij vergeleken de chaos van de Serekunda Market goed georganiseerd leek. Op het water tal van kleine vissersbootjes, op het strand honderden lokale mensen en daartussen pendelden jongeren die de vissen van de bootjes haalden en naar de bedrijfjes op het strand brachten waar de vissen verder verwerkt werden. Op het moment dat wij daar liepen werd het vloed, dit overviel ons een beetje zodat we daar met natte schoenen rondliepen. Dat mocht de pret niet drukken, want dit hadden we niet willen missen.
  Al met al een geweldig drukke dag waarin je op meerdere manieren kennismaakt met de vriendelijke lokale bevolking en je een goede indruk krijgt van de sfeer in Gambia.

  River Gambia National Parc:
  Wat ons aan deze tweedaagse trip vooraf het meeste aansprak was het bezoeken van Baboon Island.
  De trip begon ‘s ochtends om negen uur en voerde ons door het zuidelijke deel van Gambia richting het oosten tot aan Soma, vanwaar we noordelijk reden over de SeneGambia Bridge richting Senegal. Bij de grensstad Farafenni sloegen wij rechtsaf, in oostelijke richting langs de noordkant van de rivier.

  Bij Wassu aangekomen bezochten we de Stone Circles of Gambia, een serie rechtopstaande stenen die in cirkels opgesteld stonden en die, volgens de plaatselijke gids, daar zo’n 1500 jaar geleden als graf monumenten neergezet waren. Deze cirkels bevinden zich niet alleen in Gambia maar ook in Senegal.

  Na deze bezichtiging zijn we langs vele rijstvelden doorgereden naar Kairoh Garden in Kuntaur, een guesthouse aan de rivier dicht bij Baboon Island.
  Kairoh betekent “vredig” in het Madinka en dat was het zeker. De rust van de omgeving, het geluid van de insecten en de vogels en op de achtergrond de stemmen van spelende kinderen bij de rivier.

  Tijd om met Captain Hippo naar Baboon Island te gaan. Onder verplichte begeleiding van een parkwachter voeren we in een klein bootje de rivier op in zuidelijke richting waar zich zes eilanden bevinden. Een van deze eilanden heet Baboon Island alwaar de bavianen en chimpansees leven. Ook vind je in het water rondom het eiland nijlpaarden.
  Het duurde maar even of we zagen de eerste chimpansees al in de bomen aan het water. Deze worden dagelijks gevoerd met vers fruit en toevallig kwam deze “voederboot” net langs toen wij daar ook waren.
  Wij voeren, met een onderlinge afstand van zo’n 300 meter, achter deze boot aan waardoor wij de chimpansees zagen terwijl ze nog aan het eten waren. De oudste chimpansee op dit eiland is ongeveer 53 jaar. Zij liet zich gewillig door ons fotograferen. Tijdens deze tocht kwamen we ook nog een groep apen tegen waarnaar het eiland vernoemd is. Deze bavianen zaten in een groep bijeen en keken net zo belangstellend naar ons als wij naar hen.
  We verlieten de bavianen en gingen op zoek naar de nijlpaarden, Captain Hippo wist waar ze waren en had ze ook zo gevonden: een moeder met haar kind. Ze lieten zich amper zien en hadden zich onder water verscholen tussen de takken en wortels van de over het water hangende bomen. Captain Hippo heeft nog wel geprobeerd ze tevoorschijn te laten komen maar verder dan een halve kop boven water kwamen ze niet. Het is wat het is en de dieren laten zich (gelukkig) niet dwingen dus was het tijd om terug te gaan naar Kairoh Garden.
  Daar hebben we een eenvoudige maar prima maaltijd gehad waarna we moe van de lange dag naar onze kamer zijn gegaan om te gaan slapen.

  De volgende ochtend hebben we rustig kunnen ontbijten met uitzicht op de rivier en zijn daarna vertrokken naar Lamin Koto om van daaruit met een klein bootje over te steken naar Janjanbureh (dit dorp heette tijdens de Engelse overheersing Georgetown). Je kon ook oversteken met een pont, alleen steekt deze pas over als er een auto over wil steken.

  In Georgetown hebben we de plek bezocht waar slaven, onder onmenselijke omstandigheden, gevangen werden gehouden in afwachting van transport naar Kunta Kinteh Island om van daaruit als slaven naar Amerika verscheept te worden.
  Ook hebben we hier het Freedom Tree Monument bezocht, waar een oudere man ons al trommelend op een indrukwekkende manier uitlegde wat de geschiedenis van de slavernij en de betekenis van de Freedom Tree was.

  Uiteindelijk moesten we weer terug naar de overkant van de rivier om te beginnen aan de terugweg naar ons hotel. Dit was een rit van ongeveer 5 uur waarin we een beetje uit konden rusten van alle indrukken die we opgedaan hebben.

  Al met al hebben we indrukwekkende excursies gemaakt onder begeleiding van een uitstekende chauffeur/gids. Het doen van deze excursies op deze manier is erg goed bevallen, vooral omdat het op een iets intiemere en persoonlijke manier georganiseerd is (vergeleken met de door de reisorganisaties georganiseerde busexcursies).

  De Gambiaanse bevolking is over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Soms werd het maken van foto’s mij niet in dank afgenomen, zodra ik dit merkte stopte ik daar onmiddellijk mee.
  Verder hebben we kunnen genieten van het mooie weer en de enorme verschillen met Nederland.
  Al met al een onvergetelijke ervaring!

  Antwoord
 16. Wilco Tito

  Augustus 2023 Familie Tito

  Midden in het regenseizoen, en dus eigenlijk midden in onze zomervakantie deels in de maanden augustus en september hebben mijn vrouw en twee zoons (31 en 22 jaar oud) Gambia bezocht voor de eerste keer. We wilden heel wat anders na vrijwel alle landen binnen Europa te hebben verkend met de auto tent en later op campings en in hotels gedurende 35 jaar. En anders was het!

  Waarom Gambia? We wilden buiten Europa op vakantie en op onze zoektocht naar informatie kwamen wij op de website terecht van Maaike. De informatie welke wij konden lezen wekte nog meer onze interesse. The Smiling Coast of Afrika, Engelstalig en ook wel de poort naar Afrika genoemd voor degene die met dit continent kennis willen maken. Een intro die staat als een huis vonden wij.

  Contact leggen en onderhouden om vragen te stellen en advies te vragen aan Maaike verliep hierna eenvoudiger als wij hadden gehoopt. Hoe eenvoudig het zou blijken om de lokale talenten zelf te ontmoeten en de projecten en initiatieven te bezoeken kunnen wij nu alleen nog maar bevestigen na onze reis. Een geweldige vakantie zou het ons uiteindelijk opleveren met nieuwe vrienden.

  Het trekken door een land zit ons in het bloed. Geloof het of niet, wie durft ondergaat een warm bad van vriendelijkheid en gastvrijheid op elke plaats, locatie en zelfs bij de mensen thuis. Vroeg of laat, onveilig hebben wij ons geen moment gevoeld tijdens onze bezoeken aan Banjul, Bakau, Senegal, Tanji Serekunda, Brikama, Kunta Kinte eiland en andere steden en afgezonderde dorpen.

  Natuurlijk hebben wij met onze vaste chauffeur Abdou ook de mooiste natuurlocaties bezocht, gevaren op de Gambia rivier en binnen mangroves, nijlpaarden gespot, zebra’s gezien, ervaren hoe groot giraffes echt zijn van dichtbij. Met een gids van Maaike en een traditionele Gambiaanse vissersboot oog in oog gestaan met chimpansees en zijn soortgenoten en natuurlijk vele kleurrijke vogels gespot.

  Bijzonder veel indruk maakte ook een bezoek bij Stichting Care for Natural en in het bijzonder de resultaten die men behaald met Aloë Vera in het brandwondencentrum. De intentie om met heel weinig zoveel te kunnen betekenen als stichting voor slachtoffers van brandwonden bij mens en dier en voor de community in het algemeen als het gaat om werk, dagelijks eten, opleiden en kennis delen.

  The Gambia Horse en Donkey Trust staat voor zoveel meer dan alleen hulp bieden aan dieren. Het spreekwoord beter voorkomen dan genezen doet recht aan de enorme inzet die medewerkers hier doen. Naast opvang en behandeling ligt de focus te richten op preventie, educatie, training, scholing en begeleiding van mensen. De resultaten van beide stichtingen zijn verbluffend.

  Alle dagen waren voor ons een feest op zich. Het strand, het zwembad na afloop zorgde niet alleen voor verkoeling maar nog meer van even realiseren wat we daadwerkelijk allemaal hadden gezien en meegemaakt onderweg. Het regenseizoen viel ons alles mee. Ik had ook dit niet willen missen overigens en het zal ons zeker niet weerhouden om nog eens terug te gaan in deze periode.

  Maaike, enorm bedankt voor wat je ons hebt aangeboden, alle hulp en de gemaakte boekingen voorafgaand waarvan het geld zo zichtbaar voor ons ook volledig terecht kwam bij de lokale mensen en hun gezin. Dat was geweldig om te ervaren en ook mee te maken van zo dichtbij. Wij zijn elke dag nog blij dat wij Gambia hebben bezocht en willen eigenlijk dagelijks opnieuw na onze terugkomst terug via deze Poort naar Afrika!

  Antwoord
 17. Arjan en Sandra

  Vanochtend vroeg terug gekomen van onze vakantie naar Gambia. Het was onze eerste kennismaking met het land en zeker niet de laatste. Bij toeval kwamen we via een mondelinge aanbeveling op deze site en hebben aansluitend contact gelegd met Maaike. Dit was een beste beslissing. Zij gaf ons alle nodige informatie en legde contact met Buba/Bob de Builder, de ook door mijn kennis aanbevolen gids. Alle informatie werd duidelijk gegeven en samen hebben we een intensief reisprogramma opgesteld.

  In onze negen dagen daar hebben we met Buba naar verschillende uithoeken van het land geweest. Ook hebben we een safari gedaan in Senegal. Hij was continue beschikbaar en begeleide ons op excursies. Hierbij altijd met een grote smile op zijn gezicht en bereid om al onze vragen te beantwoorden. Zonder hem zou onze trip niet hetzelfde zijn geweest.

  Uiteraard stonden de Serekunda markt, de visafslag van Tanji, Bakau, het Bijilo Monkey Park (erg leuk, vroeg gaan om de grote meute toeristen voor te zijn), Kunta Kinteh Island, een 4-uur durende kanotrip in de Mangroves bij Tanji (aanrader) op het programma. Daarnaast hebben we het Fathala natuurreservaat in Senegal en een tweedaagse trip naar het River Gambia natural Parc gedaan. Wij hebben Chimpansees en andere apsoorten gezien. Daarnaast een neushoorn, nijlpaarden, giraffes, zebra’s, krokodillen, varanen, slangen, waterbuffels, antilopen en een veelvoud aan verschillende, kleurrijke vogels. Tussendoor hebben we zelfs tijd gehad om aan het strand te relaxen en te genieten van het mooie weer.

  Luchtvochtigheid was nog wel erg hoog (begin oktober, eind regenseizoen), waardoor transpiratie kleppen vol open stonden en flesjes water niet aan te slepen. Daarentegen waren er nog maar weinig toeristen waardoor we vaak met weinig of geen andere bezoekers ergens aan het kijken waren.

  Verder hebben we kennis gemaakt met de zeer vriendelijk bevolking. Schrijnend was wel de armoede die we zagen, reden om royaler te tippen dan we normaal doen.

  Al met al een prachtig avontuur en een hele grote aanrader!

  Antwoord
 18. Familie Vandepitte

  Een paar maanden voor vertrek naar Gambia kwamen we, onze familie bestaande uit 6 personen, toevallig terecht op de website van gambiaexperience.nl. We namen per mail contact met Maaike waarop we direct antwoord kregen dat zij ons wou helpen om onze uitstappen te regelen. Sinds het eerste contact tot terugkomst van je reis blijft Maaike contact met je houden. Ze regelt alles tot in de puntjes, geeft je een overzicht hoeveel elke rit zal kosten, wat er moet betaald worden aan ingang, etc. Zij is een dame uit de duizend en geeft je alle info die je wenst. Geen enkele vraag was te veel of bleef onbeantwoord.

  Wij waren 9 dagen in Gambia en gingen 9 dagen op stap met Bob (Buba). Bob is een heel vriendelijke man die je in de drukte van het verkeer overal naartoe brengt. Hij rijdt ook voorzichtig en is altijd stipt aanwezig op het afgesproken uur. Wil je nog even water kopen in de supermarkt dan hoef je het maar te vragen en hij stopt wel even. 9 dagen waren wij als familie voor Bob, we deden dan ook alles samen. ’s Middags namen we ook samen onze lunch en deelden onze drank. Bob gaf ons tijdens het rijden ook de nodige uitleg van wat er te zien was, kocht de tickets, telefoneerde op voorhand naar de plaatsen die we gingen bezoeken dat we bijna aankwamen. We hoefden nooit te wachten, alles verliep heel goed. Elke avond wisselden we via WhatApp foto’s uit.

  Wij deden volgende uitstappen:
  City tour met Serrekunda, Brikama, Paradise Beach en Tanji. Bij die uitstap wordt je direct ondergedompeld in het echte Gambiaanse, dagelijkse leven.

  James island. Eens goed om van dichtbij te horen, stil te staan bij, en mee te maken hoe indertijd de slaven behandeld werden. Op die tocht was ook iedereen heel behulpzaam om ons te helpen in en uit te stappen uit de jeep en de boot en ook toen we op de boot plots een korte maar hevige regenbui hadden. Hou hier rekening mee dat je best donkere, gekleurde kleren aandoet want je huid en je kleren zijn rood van het stof van de aarde terwijl je in een open jeep richting James Island rijdt.

  Boabab Island. Mooie eiland waar er je ook een heerlijke lunch aangeboden wordt.

  Bakau: monkey park, crocodile pool, craft market, Calypso bar. Heel zeker de moeite om te doen en mag niet ontbreken in je programma.

  Cano trip Tanji mangroves. De mooiste en leukste uitstap volgens ons met aansluitend Tanji bird reserve om vogels te spotten.

  Cooking workshop leuk om te doen bij de familie van Bob. Te starten op de markt om inkopen te doen en dan samen, thuis, met hen te koken. Geweldig om te zien hoe snel het geld er over en weer gaat op de markt, hoe er onderhandeld wordt over de prijs van het eten en dan op een primitieve manier buiten te koken.

  Banjul met bezoek aan een ziekenhuis. Het ziekenhuis bezoeken was een ervaring op zich. Je houdt het niet voor mogelijk hoe het er daar aan toe gaat. Vooral met steun van China, Rusland, Cuba om personeel op te leiden en Oostende (België) proberen ze het ziekenhuis draaiende te houden. In Banjul zelf is er heel weinig te zien maar een deel ervan hadden we ook al gezien tijdens andere uitstappen.

  Pelican Island eerder af te raden in het regenseizoen daar er geen pelikanen in de bomen zaten maar we er we er wel enkele zagen vliegen. Leuk om bij laagtijd op het eiland te wandelen. Geen nood als je vanuit de boot tot het eiland nog water voor je hebt. Je hoeft je schoenen niet nat te maken maar wordt er op de rug genomen door de plaatselijke bevolking die je zo op het droge brengt. Snake farm waar je geen schrik moet hebben om een slang rond de nek te krijgen.

  Stichting Care for Natural waar het leerrijk is hoe de mensen daar omgaan met alles, er een brandwonden centrum hebben en honing maken om te verkopen om zo het brandwonden centrum draaiende te houden.

  Elke dag was een nieuwe belevenis. Gambia heeft prachtige natuur. Iedereen spreekt je aan, is vriendelijk en behulpzaam. Ondanks wij in het regenseizoen aanwezig waren hebben we heel veel geluk gehad met het weer. Zo hebben we na een hevige stortbui ook meegemaakt hoe het er in Gambia aan toe gaat als je met je auto vast zit in de modder. Een aparte ervaring maar terug is iedereen in de omgeving behulpzaam om je te helpen zonder dat ze je kennen. Wij Belgen kunnen heel wat bijleren van de behulpzame bevolking.

  Wil je ook op reis naar Gambia spreek dan zeker Maaike aan om je te begeleiden zodat zij alle contacten kan leggen met 1 van de chauffeurs.

  Bedankt Maaike en Bob voor alles! We konden dank zij jullie genieten van een zorgeloze reis!

  Antwoord
 19. Andrea

  Wij hebben maaike benaderd vlak voor we naar Gambia gingen. We wilden graag meer met plaatselijke bevolking in contact komen. Maaike regelde een chauffeur. Dit was prettig. Hij wist ons van alles te vertellen. we voelden ons veilig en hadden een mooie dag. Dank Maaike!

  Antwoord
 20. Jaap en Corinne

  Wij waren op zoek naar een zonvakantie in het voorjaar, zonder dat wij de oceaan over moesten vliegen en zonder een jetlag!
  Toen kwam Gambia in beeld. Door informatie op te zoeken op internet kwamen wij bij Gambiaexpirience.nl terecht.
  Nadat wij contact hadden opgenomen met Maaike, heeft zij ons erg enthousiast gemaakt om meer te willen zien dan alleen maar hotel en strand.
  We hadden Maaike gevraagd om onze transfer van en naar de luchthaven te regelen, maar ook de rondtrip kust 1 dag en de 2-daagse trip naar River Gambia National Parc en Georgetown met een overnachting in Kuntaur.
  Op de luchthaven stond onze taxichauffeur/gids Lamin op ons te wachten. Lamin heeft ons bij alle tochten die wij gemaakt hebben fantastisch begeleid en geïnformeerd.
  We waren zo geïnspireerd door de mooie tochten dat we nog een tocht hebben gemaakt naar Senegal op safari in Fathala, ook samen met Lamin.
  Maaike heeft ons ook op een ochtend bij ons hotel opgehaald en zijn we naar de locatie Mariamakunda en Kololi geweest om te zien welk prachtig werk Stichting Care for Natural verzet.
  Genoten hebben wij van de warmte van de zon maar ook van de vele kleuren, van het grote verschil met Nederland, van de stof maar zeker ook van de gastvrijheid.
  Al met al een onvergetelijke ervaring met de smiling People en Country van Gambia.

  Antwoord
 21. Chrit Vandenbooren

  Drie jaar geleden ben ik voor het eerst naar Gambia geweest en heb ik mijn programma samengesteld op basis van de website van Gambia Experience. Maaike heeft bemiddeld dat we ook een plaatselijke chauffeur/gids tot onze beschikking hadden. We zijn toen met name langs de kust gebleven en hebben prachtige ervaringen op gedaan. Dit keer wilde ik verder het binnenland in. En ook nu heb ik mijn programma samengesteld op basis van de informatie op de website en heeft Maaike weer gezorgd voor de chauffeur/gids en de reserveringen gedaan. Op elke plek die gereserveerd was is Maaike een begrip.
  Lamin, mijn chauffeur is een fijne, rustige vent met een prima auto. Een auto die elke dag gewassen wordt en precies volgens afspraak op je staat te wachten en je, ondanks de verkeerschaos, weer veilig thuis brengt. Des gevraagd brengt hij je ook naar het restaurant waar hij zelf eet. Heel local dus.
  Gambia heeft geen heel bijzondere bezienswaardigheden maar heeft wel heel mooie plekken om de natuur en de mensen te leren kennen. Het onderweg zijn is een beleving op zich. Het is een land met heel veel mooie mensen en heel veel bedrijvigheid. Het is een land om op een vriendelijke en veilige manier kennis te maken met Africa. Gambia Experience heeft mij daar erg in geholpen. Dus overweeg je om naar Gambia te gaan. Zeker doen. En maak gebruik van de contacten die Maaike heeft met de eigen mensen ter plaatse.

  Antwoord
 22. Anneke en Christiaan

  De website van Gambia Experience en de werkwijze spreekt ons direct aan. We sturen meteen een mail naar Maaike en ze mailt snel terug. Na enig overleg komt Maaike met een mooi voorstel voor een rondreis, zelf hadden we al gekeken waar we naar toe wilden en we hebben het reisschema iets aangepast, het contact hierover was zeer prettig en we kregen steeds snel reactie. Omdat we niet veel reiservaring hebben en dit ook aan Maaike hadden gezegd kwam ze met veel advies en tips waardoor we alles snel konden regelen.

  En dan is het zover…

  Op 19 februari komen we aan in Banjul en verblijven we eerst een paar dagen in een hotel aan de kust. De derde dag komt Adama ons halen en hebben samen we met hem, en ook een aantal dagen met Maaike, een prachtige rondreis van tien dagen gemaakt. Met beide was er direct een goede klik wat de reis zeer aangenaam maakte. We hebben ontzettend genoten en zijn op bijzonder mooie plekken geweest. We zullen een beschrijving geven van onze rondreis en ervaringen.

  Adama haalt ons eind van de dag op en we rijden naar Tanji, we komen langs de vismarkt wat een prachtige indruk geeft van het zo andere leven hier. We rijden door naar Kairoh Garden in Tanji, een mooie lodge in een groene omgeving met veel vogels waar we overnacht hebben.

  De volgende ochtend vertrekken we vroeg voor onze eerste excursie. Een excursie naar Tanji Bird reserve, we lopen met een ervaren gids door het bos naar zee en zien veel mooie vogels (o.a. Groene Toerako), veel bijeneters, meeuwen, sterns, reigers en roofvogels. Rond het middaguur zijn we met dezelfde gids naar Bijol Island gevaren en op één van de eilanden aan land geweest. Het barste er van de vogels en deze zijn goed te benaderen zonder voor verstoring te zorgen. We zagen veel verschillende soorten meeuwen (o.a. Kelpmeeuw), sterns en veel steltlopers (waaronder veel Europese soorten), daarnaast drie soorten Aalscholvers, fikse aantallen van beide pelikaansoorten, Visarenden en verschillende soorten reigers. Op de terugweg zien we zelfs de Zeldzame Zuidpooljager (een grote roofmeeuw).

  Onze reis gaat verder naar Kartong waar we overnachten in Stala lodge, een prachtig gelegen lodge in het uiterste zuidwesten van Gambia direct aan de rivier die de grens vormt met Senegal met uitzicht op het vogelrijke Pelican Island. In de avond zwemt er een West Afrikaanse krokodil langs. De volgende ochtend hebben we vanaf de lodge met een lokale gids en vogelaar een boottrip gemaakt naar Pelican Island waar uiteraard veel Pelikanen van beide soorten waren. Daarnaast veel soorten meeuwen (o.a. een grote groep prachtige Dunbekmeeuwen), sterns, steltlopers en de gebruikelijke ijsvogels, aalscholvers, reigers en visarenden. Deze omgeving is ook rijk aan roofvogels. Een groep Gambiaanse, Britse en Nederlandse vogelonderzoekers (waaronder een paar bekenden) waren toevallig bezig met het vangen, ringen en zenderen van verschillende vogelsoorten. Leuk dat we even over hun schouders mochten meekijken waar onder andere twee Nachtegalen van minuscule zenders werden voorzien.

  In de middag rijden we naar Abuko Natural reserve en maken we met een gids een wandeling door het regenwoud. Opnieuw weer veel vogelsoorten (o.a. Violette Toerako) en twee soorten primaten; de vrij talrijke Groengele Meerkat maar ook enkele zeer zeldzame en schuwe Temminck’s Rode Franjeapen.

  Na deze wandeling rijden we naar Baobab Island, wauw wat is dit een geweldige plek! Je wordt met een bootje naar het bijzondere eiland met monumentale Baobab’s en prachtige lodges gebracht. Het is een droomeiland! Een serene plek waar alle geluiden natuurlijk zijn met veel vogels, dankzij de gids twee prachtige Afrikaanse Dwergooruilen van dichtbij kunnen fotograferen. De volgende ochtend maken we een boottrip door de mangroven waar we krokodillen zien en veel verschillende reigersoorten, bijeneters en roofvogels. De zeer kundige gids loodst ons o.a. door de prachtige magic creek en magic dat is het zeker! Na een heerlijke lunch op Baobab Island vertrekken we weer naar het vasteland waar we met dezelfde gids een wandeling maken door het prachtige Farasuto forest met veel bosvogels, roofvogels, Zebramangoesten en krokodillen vermomd als boomstronk.

  In de namiddag vertrekken we naar Bintang Bolong waar we overnachten in Bintang Bolong lodge. Opnieuw een mooie plek en vanaf het terras van het restaurant heb je een fantastisch uitzicht over een brede zijrivier van The Gambia. Veel watervogels waaronder Roze Pelikanen, Reuzensterns, Visarenden en veel Westelijke Rifreigers.

  Na een ontbijt aan de rivier vertrekken we oostwaarts en rijden door een prachtig afwisselend landschap met savanne, bos en moerassen naar Tendaba. We hadden niet verwacht dat Gambia nog zulke grote oppervlakten aan mooie Savanne zou hebben. Daar maken we in Kiang West NP een wandeling met een gids door de boomsavanne en bezoeken twee nattere gebieden. Hier zien we Bruine Bavianen, wrattenzwijnen en de nodige vogelsoorten waaronder Sprinkhaanbuizerds. We rijden door een prachtig uitgestrekt savannelandschap met Baobabs zover het oog reikt met opnieuw veel roofvogels en een enkele Huzaaraap door naar Georgetown waar we een overtocht met de ferry maken om vervolgens naar Kuntaur te rijden.

  We verblijven drie nachten in Kairoh Garden in Kuntaur, alweer een prachtige locatie gelegen aan de majestueuze Gambia rivier. De volgende ochtend brengen we een bezoek aan de nabijgelegen Wassu Stone Circles. De plaatselijke gids verteld een boeiend verhaal over de ontstaansgeschiedenis en cultuur van deze merkwaardige steenformaties. De plek op een heuvel in vrij open savannelandschap is rijk aan voor dit landschap kenmerkende vogelsoorten zoals Vale Gieren, zeldzame Rüppell’s Gieren, Grauwe- en Steppekiekendief, Bruine Slangenarend, Afrikaanse Havikarend en Sahel Rotsmus. Vanwege het afwisselende landschap rond Kuntaur met rijstvelden, moeras, rivieren, kreken, savanne, regenwoud langs rivieren en oerbos met vooral Baobabs op hogere delen is het een paradijs voor vogelaars en andere natuurliefhebbers. Ook vanaf het terras bij de lodge is het prachtig vogelen en worden veel nieuwe soorten aan de toch al lange lijst toegevoegd en zien we ook een Nijlpaard en krokodillen. Op één dag zien we in en rondom Kuntaur maar liefst 23 verschillende soorten roofvogels, waaronder vijf soorten gieren. We maken hier deze dagen twee onvergetelijke boottrips, absoluut de mooiste ooit! Tijdens deze bootsafari’s rond de Baboon Islands, met een geweldige en zeer scherpe gids Captain Hippo, zien we veel Nijlpaarden, West Afrikaanse krokodillen, veel vogels waaronder de zeer talrijke Palmgier en maar liefst vier soorten primaten; enkele Geelgroene Meerkatten, vele tientallen Bruine Bavianen maar ook een flink aantal zeldzame Chimpansees en prachtige Temminck’s Rode Franjeapen. Het doet ons goed om te zien dat beide zeldzaamheden, maar ook Nijlpaarden het hier uitstekend doen in een ongerept natuurlijk landschap. Al deze dieren hebben we van zeer dichtbij kunnen bewonderen en fotograferen. Tijdens de tweede boottocht maken we met een plaatselijke gids nog een korte wandeling door eeuwenoud bos met als dominante soort prachtige oude Baobabs. Savanne arend, een groep Zwarte Ooievaars en Abdim’s Ooievaar kunnen worden genoteerd. In de namiddag maken we met Captain Hippo een wandeling aan de overkant van de rivier in River Gambia NP langs rijstvelden die uit gebruik zijn geraakt en door de bosrand van uitgestrekt Baobabbos met alweer een zeer rijke vogelbevolking.

  Na drie dagen vertrekken we en rijden opnieuw door een prachtige savanne met onderweg weer veel roofvogels waaronder de zeldzame Vechtarend. Via Baobolong Wetlands, waar we een korte stop maken, rijden we naar Juffereh en overnachten in Albreda. De volgende dag maken we vanuit Albreda met een toegewijde gids een boottrip naar Kunta Kinta Island (James Island). Van het slavernijverleden hebben we beide wel het nodige meegekregen maar bijzonder indrukwekkend om ter plaatse meer over de zwarte bladzijden van onze geschiedenis te leren en een plek te bezoeken waar de sporen nog duidelijk zichtbaar zijn met monumentale Baobabs als stille getuigen. Goed en vooral ook belangrijk dat je hiernaartoe kunt om deze ervaring mee te krijgen. Hopelijk komt er vanuit Europa meer geld om deze plek in stand te houden en het verhaal voor de toekomst te bewaren.

  In de middag vertrekken we naar Jinack Island en overnachten we in de prachtig gelegen Jinack lodge in Niumi National park. Een vrijwel uitgestorven strand zover het oog reikt op een zeer rustige plek waar de stevige branding en vogels voor een prachtige soundtrack zorgen. Ook hier een rijke vogelbevolking.

  De volgende dag rijden we naar de ferry in Barra om de overtocht naar Banjul te maken. Na een vogelstop bij Crab Island nabij Banjul brengen we een bezoek aan Kachikally crocodilepool. Daarna worden we weer afgezet bij ons hotel aan de kust.

  Helaas zit de rondreis erop, wat een prachtige ervaring qua natuur en cultuur! Voor Maaike en Adama één en al lof, ze regelen een onvergetelijke reis die tot in de puntjes is verzorgd. Alles was perfect en je hoeft alleen maar te genieten. Zowel Maaike als Adama zijn geweldige mensen die je goed aanvoelen en alles voor je doen om een onvergetelijke vakantie te hebben. Een privéchauffeur met z’n tweeën wat een luxe en geheel aangepast aan onze wensen. Zagen we een bijzondere vogel dan deed Adama moeite om te stoppen of zelfs terug te rijden. Ze hadden veel geduld wat voor ons erg belangrijk was.

  Voor iedereen die van natuur houdt een echte aanrader om naar Gambia te gaan en wil je een zorgeloze vakantie dan is een rondreis met Gambia Experience zeker aan te bevelen.

  Willen we nog een keer…. JAZEKER en natuurlijk weer met Gambia Experience! Maar dan nog een weekje langer want we raken niet uitgekeken op de prachtige overweldigende natuur.

  Maaike en Adama bedankt voor alles en tot ziens!

  Mocht je deze recensie hebben gelezen dan hopen we dat we je geïnspireerd hebben om een rondreis te boeken met Gambia Experience en net zo’n geweldige ervaring zal beleven als wij hebben gehad!

  Antwoord
 23. Saskia

  Wat was het een mooie week in the Gambia. Samen met Maaike veel mooie tripjes gemaakt. Zo zijn we naar South Gambia geweest, Baobab Island en Kuntaur. Allemaal trips met prachtige en vredige natuur en veel wilde dieren gespot. Ook lekker genoten van een rustig dagje strand.
  Dit was maar een klein gedeelte en is nog veel meer te beleven in the Gambia.
  Reizen naar Gambia is een echte aanrader…. vooral als je via Maaike en Adama trips boekt. Zij werken met lokale gidsen en staan garant voor een geweldige ervaring. Doen dus!

  Antwoord
 24. José van Mil en Willem Bouman

  Voor ons weekje Gambia hebben we gekozen om vanuit een hotel aan het strand dagelijks uitstapjes te maken in plaats van rondreizen van hotel naar hotel wat we meestal doen. Dat was heel fijn! Vooral doordat we Gambiaexperience.nl en daarmee Maaike en Adama tegenkwamen op het net. Wat een prachtig initiatief van ze om via deze informatieve site, lokale mensen, allemaal met hun eigen specialiteiten en talenten, in hun levensonderhoud te laten voorzien. Nadat we hadden aangegeven wat we zo ongeveer zouden willen doen en zien en welke trips we zouden willen, heeft Maaike een passend plan voor ons gemaakt. We gingen op pad met Abdou Sonko. Een rustige en geduldige chauffeur/gids en bovendien een fijn mens met wie we veel mooie gesprekken hadden. We hebben genoten van alles wat we hebben gezien en gedaan, van de kleine mooie dingen en van de indrukwekkende plekken waar we zijn geweest. En vooral van de ongelofelijk aardige mensen met we veel hebben gelachen. Het is moeilijk kiezen maar het allerleukst was het toch om samen met een lokale familie op de markt boodschappen te doen voor de bereiding van een traditionele “Domoda” (heerlijk gekruide pindasaus met kip, ander vlees of vis). We hebben op hun erf samen gekookt en gegeten. We hadden elk een apart bordje gemogen maar vonden het veel leuker om met de hele familie uit de grote schaal in het midden van de kring mee te eten. Wat een belevenis!
  Willem Bouman & José van Mil

  Antwoord
 25. Carlo van den Heuvel

  In Januari 2023 naar Gambia geweest.

  Samen met Maaike van Gambia Experience ons excursieprogramma in elkaar gezet.
  Wij gaven aan wat we wilde doen en zij heeft wat combinaties gemaakt zodat we een mooi vullend programma kregen.
  Maaike heeft ons in contact gebracht met Abdou.

  Abdou is een nette rustige beleefde goed engels sprekende jongeman van 40 met ambities en ruime ervaring in het rondleiden en gidsen van toeristen door heel Gambia. Ik wil even vermelden dat hij netjes en schadevrij rijd wat niet echt een standaard is in Gambia 😉 Dus je voelt je veilig en op je gemak bij hem in de auto.

  Als je met hem op pad bent probeert hij al je vragen te beantwoorden en legt hij ook uit waar je allemaal langs rijd,
  Is hij ergens je gids dan geeft hij je de ruimte maar houd hij altijd een oogje in het zeil of je niet te erg lastig gevallen word door de plaatselijke verkopers.

  Wij zijn met Abdou de volgende excursies wezen doen:

  Kanoën bij Tanji door de Mangrove (hij brengt je en wacht daar tot je terug bent)

  Bakau Katchikally Crocodil pool

  Tanji Fishing Village

  Senegal Casamance

  Banjul

  Abuko natuurreservaat (hij brengt je en wacht daar tot je terug bent)

  Abcas creek (Hij heeft ons gebracht en de volgende dag opgehaald, vanuit daar kun je mooie boot of safari tochten doen).

  James Island (kunta kinteh) Abdou rijd zelf tot de Ferry, en vanaf de Ferry regelt hij aan de overkant het vervoer en blijft bij je)

  Serakunde Market (Hij leid je rond en dat is echt wel nodig daar)

  River Gambia National Parc Tour (spotten Nijlpaarden/krokodillen/Chimpansees/Bavianen)

  Op de laatste dag hebben we Abdou getrakteerd op een drankje bij Calipso Bar aan Cape Point (Bakau), hier kun je lekker een drankje doen terwijl je in de aanliggende plas naar krokodillen en div soorten vogels kunt kijken. Abdou is een beetje terughouden qua drankjes of maaltijden aannemen, maar hij waardeert dit zeker.

  We hebben een hele fijne vakantie gehad en blij dat we dankzij Maaike een lokaal iemand hebben kunnen steunen ipv dat het meeste geld bij een touroperator blijft hangen. Daarnaast is het ook heel fijn dat je niet in een volle bus overal naar toe hoeft, maar gewoon jouw gezelschap.

  Abdou is een gemotiveerde jongeman die de ambitie heeft om een eigen touroperatie te willen beginnen, wij gunnen hem dit en hebben hier ook alle vertrouwen in.

  Abdou en Maaike bedankt.

  Carlo en Celina

  Antwoord
 26. Piet and Lucie

  Zeer goed verzorgd, een live-time experience. Zeker nu Nederland na 150 jaar eindelijk excuses aanbiedt voor deze misdaad tegen de menselijkheid (ook de VOC was in Gambia).

  Antwoord
 27. Matthijs

  Wij zijn eind juni een week in Gambia geweest en vooraf wat informatie bij Maaike ingewonnen. Via Maaike zijn we in contact gekomen met chauffeur en gids Abdou. Met Abdou hebben we een tour naar Kunta Kinta Island geweest. Dit was een zeer interessante tocht en goed georganiseerd. Het oversteken met de ferry was al een belevenis op zich. Ook hebben we een zeevis tocht geboekt via Abdou. Dit was met de yellow boat van Alieu. Ook dit was goed geregeld en veilig. Uiteindelijk 3 barracuda’s gevangen dus de tocht was zeker geslaagd. Maaike, Abdou en Alieu ontzettend bedankt voor de leuke tijd die wij in Gambia hebben gehad. Het was zeer waardevol dat we vooraf al wat informatie ingewonnen hadden en dat we al contactpersonen hadden die we via WatsApp konden benaderen en waar direct op werd gereageerd.

  Antwoord
 28. Robin Wijker

  Afgelopen februari met mijn ouders de tweedaagse tour River Gambia National Parc gedaan. Ikzelf was toen al 5 weken aan de slag als vrijwilliger voor de stichting Care For Natural in Mariamakunda. Voor ons allen waren deze dagen en eerlijk gezegd alle dagen in Gambia een onvergetelijke ervaring. Onze chauffeur en begeleider was Abdou..een hele aardige man die goed engels sprak en ons probleemloos manouvreerde langs de talloze militaire en politie checkpoints onderweg. Het is veel rijden en onderweg zijn maar je krijgt zo een mooie indruk van hoe het binnenland van Gambia eruitziet, de vele dorpjes en ontelbare bomen waaronder de baobab. Wij zagen ook enkele bosbranden in de verte..iets wat helaas regelmatig gebeurt. Na een dag rijden komen we aan op onze bestemming in Kuntaur. Van hieruit de boottocht met Captain Hippo richting Baboon Island en de nijlpaarden. Een bijzondere ervaring om de nijlpaarden in het wild in het water te zien en ook de chimpansees op het eiland. Helaas konden we niet meer aan land omdat de apen al teveel verwilderd waren. Wie goed kijkt ziet veel bijzondere vogels zoals IJsvogels en andere apensoorten langs de oevers. Helaas lieten de gevaarlijke nijlkrokodillen zich deze dag niet zien. Teruggekomen bij onze lodge konden we heerlijk ontspannen met een koud drankje langs de oever. Het avondeten was echt heerlijk, zoveel smaak. Ik had typisch Gambiaanse Domoda met kip en m’n ouders heerlijke pasta. Onze lodges waren ruim en koel en zagen er keurig uit naar Afrikaanse begrippen, prima bedden met een klamboe..een prima verblijf om een eerste reisdag mee af te sluiten. Na ons heerlijke ontbijt met broodjes, beleg en koffie of thee namen we afscheid van de uiterst gastvrije en vriendelijke eigenaren..en vervolgden onze weg naar de dichtbij gelegen steencircels van Wassu. Heel leuk om persoonlijk uitleg te krijgen over deze eeuwenoude steencircels.
  Hierna vervolgden we onze weg en gingen we na lang wachten met de pont de Gambiarivier over en via Georgetown/Janjanbureh weer richting de kust. Onderweg werden we getrakteerd op een grote groep bavianen die daar in het wild leven..ook heel leuk om te zien. De wegen waren grotendeels opvallend goed begaanbaar, breed en rustig. Alleen voor de vele checkpoints in de dorpen langs de weg moesten we gas minderen. Onderweg stopte Abdou voor pauzes..om even de benen te strekken of iets te kopen, te eten of te drinken bij de locals.
  Al met al 2 prachtige dagen die ik eenieder zeker kan aanraden via gambiaexperience.nl

  Antwoord
 29. Ellen Van Hoof

  Wij hebben eind oktober/begin november een week lang kunnen genieten van het mooie Gambia. Onze gids, driver Adama was een zeer goede, sympathieke man die ons elke dag het mooiste van zijn land liet zien. Hij is ook zeer kindvriendelijk en zorgde ervoor dat onze kinderen niets tekort kwam. Zo had hij een voetbal meegenomen omdat hij gehoord had dat onze zoon voetbalt, kocht hij elke dag lekkere nootjes en fruitjes, niets was teveel voor hem. Hij gaf ons het gevoel dat we niet gewoon toeristen waren, maar dat hij ons eerder zag als goede kennissen. We hebben geen seconde spijt van ons avontuur tijdens de corona pandemie naar Gambia en kunnen niet wachten om nog eens terug te gaan!

  Antwoord
  • RichaRD

   Beste Ellen, ik lees dat jij Gambia heb bezocht wij l
   Willen binnen kort ook maar is Dev toeristen stroom op gang dan bedoel ik dat er weer vertier op de stranden zijn en op de strip om savend een resurantje te pakken en niet uitgestorven is.

   Hoor graag
   Vriendelijk groet,
   Richard.

   Antwoord
   • mleeuwestijn

    Dag Richard,

    Ik heb jullie een mail gestuurd. Ik hoop dat we jullie in Gambia mogen verwelkomen!

    Antwoord
 30. Martine

  Bijzondere en mooie 7-daagse rondreis met Adama, mede mogelijk gemaakt door Maaike.

  We zijn net terug van 8 dagen Gambia, waarbij we eigenlijk nog geen ervaring hadden met Afrika, maar wel van avontuurlijke en actieve reizen houden. Tijdens een uitgebreide zoektocht op het internet zijn we uitgekomen op de website van Maaike. Daar vonden we precies wat we hoopten te vinden: een 7-daagse rondreis door Gambia met een lokale gids met in de planning van alles m.b.t. natuur, cultuur en geschiedenis. Na contact met Maaike te hebben gehad, besloten we dit te gaan doen.

  Adama was onze gids en hij kwam ons ophalen van het vliegveld. Hij is 7 dagen met ons op reis geweest en heeft ons op onze laatste dag, na een bonus nachtje aan de kust, ook weer naar het vliegveld gebracht. We hebben hem leren kennen als een hele open en vriendelijke man, waarbij hij graag vertelt over het leven in Gambia en je (meer dan) welkom wilt laten voelen in het land. Hij doet er zoveel mogelijk aan om het op de best mogelijke manier voor je te regelen, binnen de wensen die je aangeeft en binnen de mogelijkheden die er zijn. Ondanks dat er wel eens iets op zijn Afrikaans wat minder soepel gaat, weet hij een goed plan voor te stellen en te regelen. Tijdens de reis en excursies hebben we vijf krokodillen, enkele nijlpaarden, vier verschillende soorten apen en ontelbaar veel verschillende soorten vogels gezien. Bovenal hebben we bijzondere mensen ontmoet en veel van de leefgewoonten en het slavernij verleden meegekregen. En dat alles in één week!

  We waren goed voorbereid en vonden het een juist een hele ervaring, maar je moet wel rekening houden met het feit dat in het binnenland de voorzieningen en hygiene zoals we vaak gewend zijn (van thuis of aan de kust in de hotels) een stuk minder is, je geen warm water hebt, geen Wifi en dat de stroom regelmatig voor soms wel uren uitvalt. Het is voor te stellen dat dit niet voor iedereen geschikt of gewenst is op vakantie.

  We zijn enorm dankbaar dat we deze reis met Adama hebben mogen doorbrengen en we hadden dit dan ook niet op een andere manier willen doen. Ontzettend veel dank voor de organisatie door Maaike en Adama, dankzij hen hebben we een onvergetelijke reis gehad!

  Antwoord
 31. Simone en Chiel

  Een weekje naar de zon in februari. Dat was het idee. We waren al een aantal keer in de winter naar de Canarische eilanden geweest (wel erg kaal en zwart, die steenachtige bodem), en nu wilden we wat anders. Curaçao is weer ver vliegen (inclusief jetlag). En zo kwamen kwamen we uit op Gambia (6 uur vliegen bij een rechtstreekse vlucht, vriendelijke mensen, rijke natuur en cultuur.
  Eerst maar eens internet geraadpleegd over het land. De hoeveelheid nuttige informatie viel eigenlijk best tegen. En hoe zit het met de excursies? Gewoon meegaan met de groepsexcursie van het reisbureau? Of via een lokale gids? Maar wie dan?
  Gelukkig vonden we op internet de site van Maaike. Die site zag er betrouwbaar, degelijk en eerlijk uit. We hebben haar advies gevraagd voor drie dagen excursies (met iedere keer een rustdag aan het zwembad/strand er tussen), en vervolgens aan haar gevraagd om de lokale gids te regelen voor die excursies.
  Dat is ons uitstekend bevallen. In ons hotel (Senegambia, in Kololi: een aanrader, heel goed!) werd door ons reisbureau (TUI) bijna vergelijkbare excursies aangeboden als wij gingen doen, maar… twee keer zo duur en voor een groep van zo’n 20 personen (in plaats van de twee in ons geval). Bovendien hadden wij de mogelijkheid om aan onze eigen gids aan te geven of we ergens korter of langer wilden blijven (in plaats van mee te moeten hobbelen met een grote groep).
  Als gids hadden we Abdou. Een heel vriendelijke, rustige man, met een brede kennis die hij begrijpelijk kan overbrengen. Gelukkig reed hij ook rustig, want zodra je van de hoofdweg afgaat, kom je op een onverharde weg, met behoorlijk diepe kuilen en bulten.
  De eerste excursie was de city tour. Eerst naar de krokodillen-vijver, waarvan het water magische krachten schijnt te hebben. Even de angst overwinnen, en toch maar een zonnende krokodil geaaid. Daarna naar de Serekunda-markt. Wat een enorm aantal kleine kraampjes met vooral dierlijke en plantaardige producten! De markt is kennelijk helemaal op locals ingesteld, en door de enorme grootte van de markt zie je de toeristen niet meer terug. Gelukkig leidde Abdou ons rond, want zelf zouden we binnen een paar minuten verdwalen. Daarna naar de nijverheidsmarkt Brikama (waar het houtsnijwerk wordt geproduceerd). Erg leuk, en natuurlijk heel wat gekocht (eerst 1/3 bieden van de vraagprijs, en dan op ongeveer de helft van de vraagprijs uitkomen. Tja, het Hollandse systeem gaat sneller, maar dat van Gambia heeft ook wel wat).
  Vervolgens Paradise Beach, met een lunch bij de Rainbow strandbar. Prachtig strand, maar wel veel locals die je aanspreken om wat te kunnen verdienen. En tot slot naar het vissersdorp Tanji. Geweldig om die prachtige smalle boten met hun visvangst ’s middags terug te zien komen en het hele proces te kunnen volgen van de vis in manden doen, door het water dragen naar het strand, en dan in de koeling of de rokerij op het strand.
  De tweede excursie ging naar het Makasutu Cultural Forest. Vanaf de uitkijktoren heb je een adembenemend uitzicht op het natuurgebied en de zijtak van de Gambia-rivier. Met een gids gingen we het bosgebied in, en brachten we een bezoek aan de medicijnman (met moderne zonnebril) in zijn kleine hutje. Voor 100 Dalasi p.p. was hij bereid om onze hand te lezen, en de bos-gids vertaalde dat. Onze toekomst sloot mooi aan bij de dingen over ons gezin die we net daarvoor aan de bos-gids hadden verteld. De kanotocht over de Gambia-zijtak was ook geweldig. De lange smalle boot bleek verrassend stabiel en wendbaar.
  Helaas ging onze derde excursie (Baobab-eiland) niet door, omdat mijn vrouw buikklachten had gekregen, vermoedelijk van een dubbelgebakken ei met nog te rauwe dooier bij het ontbijt van het hotel.
  Onze gids Adbou kon op al onze vragen over de vele stammen en hun gebruiken, de eetgewoonten van de Gambiaan, politiek, schoolsysteem, noem maar op, een duidelijk en logisch antwoord gegeven. Op die manier weet je tenminste wat je ziet tijdens de excursie.
  Dankzij de site van Maaike hebben we gebruik kunnen maken van deze geweldige gids. Maaike en Abdou, bedankt!

  Antwoord
 32. Ans

  Alweer een weekje terug van een mooie vakantie in Gambia.
  We hebben genoten van het land, van de vriendelijke, vrolijke mensen
  en de tochten door Maaike geregeld.
  We hebben 4 dagen met chauffeur Abdou rond getrokken.
  Fijn dit met een lokale gids te doen.
  Hij rijdt prima, is rustig, maar weet ook veel te vertellen over zijn land.

  Op de hectische markt in Serrakunda hield hij ons goed in de gaten.
  Het bezoek aan de school in aanbouw in Brikama heeft veel indruk op ons gemaakt.
  Wat hebben onze ( klein) kinderen het hier dan toch goed.
  Ook de verhalen van Abdou over gezondheids- en ouderenzorg vond ik schrijnend.

  Op ons verzoek heeft hij ons naar de ferry in Banjul gebracht,
  waar we de overtocht gemaakt hebben.
  Een aanrader als je van chaos en hectiek houdt.
  Ik vond het geweldig.
  Al met al een hele indrukwekkende reis geweest waar we nog lang op terug kijken

  Antwoord
 33. Sandra Dorèl

  3 februari 2020
  Wij zijn 4 dagen met chauffeur Lamin op pad geweest. 2 dagen naar Georgetown, 2 dagen naar festival in Kartong.
  Ging allemaal heel goed, alleen de ferry bij Banjul was een crime. Lamin is een goede en betrouwbare chauffeur met wie we goed konden opschieten. We hebben hippo’s en chimpansees gezien, echt heel mooi.
  We hebben genoten en mochten we weer naar Gambia gaan, dan boeken we zeker weer trips via Maaike!

  Antwoord
  • Ilse

   Afgelopen weekend zou ik met mijn vriend een week naar Gambia vertrekken. We waren opzoek naar een organisatie die excursies voor ons kon verzorgen.

   Al snel kwam ik op internet de Gambia experience tegen en door de opzet van de site en de bijzondere verhalen van de locals, was ik al snel verkocht. Ik moest hier een paar excursies boeken!

   Ik kwam met Maaike in contact waarna zij alles precies uitwerkte zoals wij het wilde. De communicatie verliep snel en soepel. We hadden een heel fijn gevoel door de manier van communiceren van Maaike en ze stelde ons via de mail al op de hoogte welke locals we mochten gaan ontmoeten.

   Helaas kreeg een dag voor vertrek mijn vriend corona waardoor we de reis moesten cancelen. We besloten om een donatie te doen omdat we hoorde dat de locals het zwaar hebben sinds er weinig toerisme is door corona.

   Vanavond hebben we hele leuke foto’s ontvangen dat er grote zakken rijst van gekocht zijn, die met vele worden gedeeld daar. Het doet ons goed dat we iets terug konden doen voor zoon mooie organisatie!

   Hopelijk mogen we in de toekomst in het echt kennis maken met elkaar!

   Antwoord
 34. Christian Prins In de Weij

  Wij zijn net terug van onze vakantie naar Gambia, alle excursies door Maaike laten regelen, snelle reacties en alles tot in de puntjes geregeld. Adama kunnen we iedereen aanbevelen, hij weet veel van het land, kent iedereen, je voelt je echt veilig bij hem, en bovendien is hij super aardig en is heel flexibel, let niet op de tijd. 2dagen naar Georgetown geweest met een jeep. Lange reis maar zou ik zeker aanraden. Onderweg hebben we gevraagd of we even ergens langs de kant van de weg konden stoppen om de benen te strekken, oh jee, voor we het wisten werden we omgeven door een heel dorp met met volwassenen en kinderen, iedereen raakte ons aan, wij hadden ons ontbijt uit het hotel niet op en hebben dit weg gegeven, het werd ons uit de handen gerukt en op gegeten, dit was heel erg, hierdoor besef je hoe arm het in de binnenlanden is. In Georgetown hebben we een Boottocht met Pa Musa gedaan, hij zoekt inderdaad net zo lang door tot we Nijlpaarden zagen, tocht duurde bijna 4 uur, maar hij heeft ze gevonden. In Georgetown naar de gevangenis geweest waar we uitleg kregen over de slavernij, heel indrukwekkend, markt bezocht , naar een lokaal cafe geweest met Adama, en daarna naar een buffet restaurant waar we lokaal gegeten hebben. Volgende dag hebben we een boottocht met captain Hippo gemaakt, chimpansees gezien, en weer nijlpaarden, daarna naar de stonecirkels gereden en als slot de ferry naar Banjul genomen, wat een bijzondere tocht was.
  2de excursie was naar de krokodillen pool, weer veel uitleg gekregen, de Serakunda market bezocht,waar we goed in de gaten gehouden werden door Adama, ook een Batik atelier gezien,naar de craft market geweest waar we hebben gezien hoeveel werk het kost om iets van hout te maken, daarna een kanotocht door de mangrove bij Tanji gedaan. dit is zeker aan te raden, hele mooie tocht, op het eiland uitleg gehad over het ecosysteem, hoe ze zout winnen en veel mooie vogels gezien. de 3de dag zijn we naar een compound geweest waar we met de lokale bevolking zijn gaan koken, eerst naar de markt om alles te kopen, daarna vuur maken, zinken potten insmeren , alle ingrediënten wassen, snijden, kip ontvellen etccc. je ziet hoed de lokale bevolking leeft. Ga je naar Gambia neem kontakt op met Maaike en alles komt goed.

  Antwoord
  • Charlotte

   Wat hebben wij het fantastisch gehad. De driver Abdou heeft ons in 1 week een heel goed beeld van Gambia laten zien. Hij heeft ons opgehaald bij Abca’s Kreek Lodge vandaar zijn we naar Kuntaur gereden. Onderweg hebben we de stones circles van Wassa gezien. In Kuntaur had Abdoe een mooie lodge en een leuke boottocht met captan Hippo geregeld naar Baboon Island. We hebben hier inderdaad nijlpaarden en chimpansees gezien. De volgende dag zijn we naar Georgetown gereisd. Met de veerpont over, een belevenis op zich tussen alle kleurrijk geklede mensen. Bezoek slavenhuizen en een boottocht met Pa Musa. Tijdens deze boottocht hebben we een krokodil op 2 meter afstand op de kant zien liggen en verder genoten van de mooie natuur en vogels. Toen zijn we naar het wild park Niokola Koba in oost Senegal gereisd, waar we een safaritocht hebben gemaakt. We verbleven in een fantastisch guesthouse met uitzicht over de Gambia rivier. Na 2 dagen zijn we terug naar Gambia gegaan en verbleven we in Basse. Dit is in onze ogen een plek waar je een goede indruk van het echte Gambiaanse leven krijgt, in de ochtend bij een lokaal restaurant Gambiaanse ontbijt gegeten met de locals. De volgende dag naar Farafenni. Hier hebben we de markt bezocht met een Gambiaanse vrouw. Bij haar hebben we in de middag een maaltijd helpen bereiden en mochten we overnachten. s avonds gezellig met de buurvrouwen Akaya thee bij een kampvuurtje gedronken. Vervolgens zijn we doorgereisd naar Juffereh, waar we een bezoek aan James Island (Kunta Kinteh Island) hebben gebracht. Ook hier was de lodge fantastisch aan de gambiarivier. De laatste dag terug naar de westkust en onderweg hebben we Banjul gezien.
   Maaike wat heb je voor ons een fantastische reis gepland en Abdoul wat zijn we veel over Gambia te weten gekomen.

   Antwoord
 35. Wilbert Joosten

  We zijn al weer een weekje terug, het was echt een geweldige ervaring. We hebben een roadtrip gemaakt van 13 dagen door Gambia en Senegal; van Banjul naar de eindbestemming Dakar. Na een goed en constructief overleg met Maaike per mail hadden we een mooi programma samengesteld.
  Gids Adama heeft ons veel laten zien en beleven; een zegen in zo’n andere wereld. Je maakt met Gambia Experience kennis met het echte leven in west-Afrika. We moesten ons wel aanpassen aan de omstandigheden qua vervoer en accommodatie, maar dit paste dan ook weer in de context waarin we ons bevonden.
  We hebben genoten en kunnen het zeker aanbevelen. Onze favorieten waren de kookworkshop, Baboon Island en National Park Niokolo-Koba.
  We wensen iedereen veel succes met dit bijzondere project.

  Antwoord
 36. irma

  Dit jaar voor de tweede keer naar Gambia geweest en bewust voor een lokale gids gekozen.Je komt net wat meer te weten en op plaatsen waar je anders niet zo snel zal komen. Contact via mail en whatsapp gehad met Maaike,en de excursie was snel en goed geregeld.Met chauffeur/gids Adou een tweedaagse tour met overnachting naar Georgetown en Baboon Island gemaakt.Het was een lange rit maar zeker de moeite waard.Onderweg mooie natuur ,dorpjes gezien .Langs de route aan de kant vd weg bij een stalletje gegeten, weer een leuke ervaring rijker.Dag 1 met bootje het water op richting de chimpansees,erg leuk om te zien hoe ze daar leven,uitleg gekregen van de rancher daar.Nog geprobeerd om een nijlpaard te spotten maar die lieten zich helaas die dag niet zien.Overnachting in een lodge in Kuntaur ,erg basic maar wel mooi gelegen aan het water en s’avonds en s’nachts muisstil. Dag 2 richting Georgetown met de ferry overgestoken.Dat is heel leuk om mee te maken ,contact met de lokale bevolking heb je zo,iedereen wil met je praten.In Georgetown zelf het slavehouse en slave market bezocht. Erg onder de indruk van de verhalen en trieste geschiedenis van die plek.Op de terugweg nogmaals gestopt om wat te eten bij soortgelijk stalletje als de dag ervoor en de excursie was voor ons erg geslaagd.Bij een eventueel volgend bezoek aan Gambia zal,ik zeker weer bij gambia experience een excursie boeken.

  Antwoord
 37. Robin de Vries

  Afgelopen week (nov 2019) voor de 2-e keer naar Gambia geweest. In Gambia ligt een gemiddeld maandloon op 35€ en daarom hebben we gezocht naar lokale gidsen zodat het geld ook daadwerkelijk bij hun terecht komt. We kwamen al snel terecht bij de Gambia Experience en na telefonisch contact met Maaike was de keus snel gemaakt. En dit is een hele goede keuze geweest. Samen met Maaike de tour in elkaar gezet. Baobob eiland, Baboon eiland, Kunta Kinte eiland en de eco lodge Boboi als eindpunt.
  Adama haalde ons van het vliegveld op, heerlijke relaxte man. Hij bracht ons naar Baobob eiland. Prachtige natuur, midden in de jungle met veel vogels apen en Baobob bomen. Hier heerlijk overnacht en lekker gegeten. De volgende dag gingen we naar Baboon eiland waar wilde chimpansees leven. Hier een boottocht gemaakt en Chimpansee gezien. Wat mooi in het echt. We hebben overnacht aan de Gambia river. en genoten van de zonsondergang. Het onderkomen was wat minder, maar dat neem je voor lief na al dat moois.
  Het is een erg arm gebied, veel armer dan aan de kust. Als je kleding meeneemt of andere zaken dan is het heel dankbaar om het hier uit te delen. De volgende dag naar Kunta Kinte eiland gereden, indrukwekkend. Doorgereden naar de ferry, wat een avontuur. De boot helemaal afgeladen, erg kleurrijke mensen en iedereen praat met elkaar. Een hoop te zien. Aan het eind van de dag kwamen we aan bij Baboi. Heerlijk aan het strand en je voelt je echt midden in Gambia. Onze zoon heeft hier gesurft en we hebben heerlijk genoten van het eten, strand, juice bar en de Afrikaanse muziek.
  Als we weer naar Gambia gaan, dan wordt het zeker Boboi.
  En Adama is een geweldige man. Zitten er dorstige vrouwen in een overbeladen bus, Adama koopt drinken voor ze met als reden, als het mijn moeder was wilde ik ook graag dat iemand water voor ze kocht.

  Maaike, bedankt voor alles.

  Antwoord
 38. Demi & roy

  Met maaike in contact gekomen via gambiaexperience, maaike reageert snel via mail, maaike geeft ook enkele tips wat leuk is om te doen in Gambia.

  Wij zouden 3 dagen met Adama weg gaan.
  Dag 1 stond adama ons al op te
  wachten bij het hotel.
  Forest walk, baobap island en de boottrip rondom baobap island, carft markt
  Dag 2 oversteek met de ferry, james island, village tour
  Dag 3 krokodillen park, monkey park, grote markt, tanji.
  Adama vertelt onder het rijden van alles over gambia. Adama is een goede en betrouwbare gids.
  Wij konden het zo goed met adama vinden dat we de hele vakantie met hem weg zijn geweest ipv 3 dagen ?. Savonds zouden we met adama gaan uiteten hij nam ons mee naar de lokale restaurantjes ( waar de lokale mensen muziek maken en dansen) laatste avond met Adama nog naar een lokaal reggaeton party geweest. In een woord GEWELDIG!
  Volgende keer als ik terug naar Gambia ga ga ik zeker weer met Adama op tour !!!
  Bedankt voor de geweldige vakantie die je ons bezorgt hebt

  Antwoord
 39. Tonny

  Via een Nederlander op het vakantiepark aan dit adres gekomen. Via de app contact gehad. Een voorstel gekregen, We zijn naar Baobab Island geweest. Af daar met een bootje een boottocht gemaakt. Bij terugkomst een lunch. Chauffeur Adama heeft de trip verzorgd. Alles tot in de puntjes geregeld. We gaan zeker nog een keer terug naar Gambia. Bedankt voor een leuke dag.

  Antwoord
 40. Vincent Willemsen en Hellen IJsselstijn

  Via Gambia experience een dagreis geboekt. Een echte aanrader. We hadden een auto met chauffeur en tevens gids. Adama was keurig op tijd. We zijn naar de krokodillen pool geweest. Daarna de markt in Serekunda bezocht. En afsluitend naar Tanji geweest waar we de vismarkt bezocht hebben. Adama was een goede gids. Vertelde van alles over Gambia en haar geschiedenis. Vertelde wat we onderweg zagen. Alles was goed geregeld. Vantevoren was de prijs afgesproken en dat is een stuk goedkoper dan de trips via Tui. Door een lokale gids te huren steun je de lokale bevolking. Wij raden Adama echt aan.

  Antwoord
 41. Herman en Marie-Louise Ubbink

  Het was een heerlijke vakantie. Vooral de inzet van Abdoe was van groot belang en heeft bijgedragen aan een goed beeld van het land in die paar dagen. Het hebben van een eigen chauffeur is absoluut de moeite waard. Het hotel, Senegambia, is prima, echter geen eigendom van een Gambiaan, zoals ons medegedeeld werd. Locally owned hotels zou je kunnen aangeven. Wij zaten er aan het einde van het toeristenseizoen, dus veel ruimte in hotel, zwembad en kust en op trips een enkele andere toerist gezien. Wel gaan al een aantal hotels en restaurants dicht, maar nog steeds service en keuze genoeg.

  Drie trips gemaakt:

  Georgetown, 2 dagen. Heenreis langs de zuidkant van de rivier, terug bovenlangs. Guesthouse en boattrip waren prima, de foto is tijdens het wachten op de ferry in Georgetown, die liet enkele uren op zich wachten, maar daar moet je tegen kunnen als toerist. Iedereen blijft relaxed en vriendelijk. Chimpansees gezien, geen nijlpaarden gespot. Stonecircles waren indrukwekkend, vooral de uitleg van de gids was boeiend. Kosten: 12.000 voor Abdoe, Guesthouse totaal 2.600 incl ontbijt, diner, drinks, water en wifi. Baboon island trip 2.000 300 voor de gids die je onderweg oppikt.

  Paradise beach en Tanji. Prima dag uit. Het strand is paradijselijk, service prima. Tanji is een belevenis, geweldig om te zien hoe zo’n economie in beweging is. Kosten zoals jij al beschrijft 2.000 voor de trip excl wat eten en drinken.

  Lamin lodge tree house. Op aanraden van Abdoe. Weer een heel andere wereld, oesters uit de mangrove zijn hier het inkomsten model. De vrouwen oogsten ze met kano’s, koken ze en sorteren de gekookte oesters in grootte voor eigen gebruik of voor de hotels. Een boottocht door de mangrove is indrukwekkend, geen motorboot, maar met peddelaars. De treehouse is overweldigend. Kosten: boot met twee gidsen/kanoërs 700 per uur per persoon, twee uren onderweg = 2.800. Behoorlijke druk om extra tips voor de gidsen 1.000 en de auto was afgesproken voor 1.200. Nog steeds een koopje voor de unieke dag uit, maar de business sense van de jonge gidsen aan het eind van de trip is wat “nadrukkelijk”.

  Vluchten met TUI prima, het free seating op het tussenstukje van Banjul naar Kaap Verdië is erg verwarrend maar wordt uiteindelijk vriendelijk opgelost.

  Je hebt ons enorm geholpen met je adviezen en goede contacten in Gambia.

  Heel veel dank!

  Antwoord
 42. Tjalling en Margriet Kamstra

  Wij hebben Adama als chauffeur gehad in Gambia. Wij kunnen Adama echt aanbevelen. Hij is betrouwbaar, netjes op tijd, en hield zich aan afspraken. Hij is vriendelijk en geduldig, en weet onderweg het e.e.a over het land te vertellen. Het was fijn om hem als chauffeur te hebben gehad!

  Antwoord
 43. Fia Scheper

  Als stel voor de 1x naar Gambia. Geen idee wat ons te wachten stond, dan sta ik daar en dan ? Wat kan ik doen en hoe waar en wat ? Zoeken op internet kwam ik op Gambia Experience en Maaike gaf me zoveel info en tips dat ik met een gerust hart de reis boekte en we vertrokken in tegenstelling tot 1 week wat eerst de bedoeling was voor 2 weken. Adama heeft ons opgehaald van het vliegveld en ons direct gebracht waar we geld voor een gunstige koers konden wisselen. We hebben een fantastische vakantie gehad. Adama heeft ons naar Senegal Fatala Park gebracht en we zijn met hem naar James Island gegaan. Gewoon heerlijk dat je kunt instappen en volop en zorgeloos kunt genieten doordat Adama alles onder controle heeft en alles voor je regelt ( als je dit wilt) vwb kaartjes kopen, grensformaliteiten/stempels halen bij Senegal enz. Ik vond het tenminste erg relax. Soms voelde ik me schuldig als ik uit de auto zat te kijken/genieten zonder te spreken maar Adama geeft je alle ruimte , is erg vriendelijk en houdt zich stipt aan de afspraken/tijden. Zeker een aanbeveling en in mijn beoordeling een dikke duim omhoog. Gambia: tja Maaike zei…je houdt ervan of je haat het en dat is denk ik zeker weten waar. Beetje afhankelijk hoe je eigen karakter en instelling en flexibiliteit is. Ik heb het omschreven als : Als je een beetje een empathische sociale kameleon kunt zijn heb je er een geweldig mooi tijd. Wij hebben het als een bijzonder aparte vakantie beleefd met een schat van herinneringen. Reizen kost je geld maar het maakt je zoveel rijker. Maaike en Adama heel erg bedankt voor jullie info tips en alles wat jullie hebben gedaan om deze reis voor ons zo aangenaam mogelijk te maken. Thanks jullie zijn top !!!!!

  Antwoord
 44. Simone

  Weer terug na 12 dagen Gambia en wederom trips via Gambia Experience gedaan! Dit keer wilde ik naar ’t binnenland!
  Na een paar uur rijden gearriveerd bij Tendaba Camp, wat een mooie plek om even te ontspannen. ’s avonds bleek er vlakbij een feestje van een bekende Gambiaanse artiest, dit was leuk om mee te maken. De volgende ochtend op tijd vertrokken naar Kuntaur. Ook wederom een super mooie plek aan de rivier. De rust, de vogel geluiden, leuke accommodatie met uitzicht op de rivier. Top geregeld allemaal door Adama. We hebben eind van de middag boottocht gedaan. Eerst langs Baboon Island, ik had de beelden ervan bij 3 op reis gezien en was even enthousiast bij ’t zelf mogen zien van de Chimpansees. Vervolgens waren we lucky want een mooie tocht werd beloond met t zien van 2 nijlpaarden. Volgende dag naar Faravenni, ook dit was weer een mooie rit.
  Spontaan had ik bedacht dat ik eind van m’n vakantie nog wel een nachtje naar Baobab Island wilde. Dit was geen probleem. Adama reserveerde de accommodatie en bracht me er naar toe. Wat een onwijs onwijs mooie omgeving. Er waren geen andere toeristen wat het nog extra bijzonder maakte. Veel lol gehad met Bob, Captain en ’t meisje welke een heerlijke lunch, diner en uitgebreid ontbijt voor me heeft gemaakt. De boottocht was super en behoorlijk wat vogels gespot! en als kers op de taart nog een krokodil gezien! 🙂 Voor wie echt even weg wil van de drukte kan ik deze trip meer dan aanbevelen! Dank je wel weer voor ’t kunnen doen van deze trips Adama en Maaike!

  Antwoord
 45. Wim en Linda

  Februari 2019 – Gambia wat een bijzonder land en wat hebben we genoten. De mensen zijn positief, vrolijk en innemend. Alle 11 tripjes die wij van te voren hadden besproken waren goedkoop en super geregeld door Maaike en zoals afgesproken stond Adama er altijd op tijd. Adama is een goede chauffeur (en gids) met humor en respect voor ieders zijn, hij geeft je de ruimte om zelf te kijken en te ontdekken en is er als je hem nodig hebt. Na alles wat we gezien, gehoord en geproefd hebben kijken we met een zeer goed gevoel terug en proberen het Gambia gevoel nog even vast te houden want dit is toch wel een echte aanrader! Met dank aan Adama en Maaike van Gambia Experience

  Antwoord
 46. Tillemans

  wij zijn een week in Gambia geweest en hebben vooraf met Maaike contact gezocht om een paar dagen een excursie te gaan maken. Maaike heeft voor ons een paar opties gegeven en een gids voorgesteld. We kregen Abdul als gids en hij is heel goed hij heeft ons heel goed begeleid naar verschillende plaatsen en heeft ons hele goeie uitleg gegeven. Als wij in de avond uren ergens heen wilden dat konden we hem whatsappen en kwam hij ons in ons hotel ophalen en later weer terug brengen.
  De volgende keer als wij naar Gambia gaan nemen wij zeker van te voren weer contact op met Maaike.

  Antwoord
 47. Linda en edwin

  Afgelopen jaar zijn wij 2 keer in Gambia geweest. De eerste trip was in mei/juni, zeg maar het naseizoen. In de voorbereiding op onze eerste Gambia reis kwamen we al snel terecht bij Gambia Experience. We waren door Maaike in diverse mails en telefoontjes voorbereid op een totaal andere cultuur, maar dat het zo anders zou zijn…… Gelukkig maakten we de eerste middag al kennis met Adama. Er was gelijk een klik. Adama is rustig en betrouwbaar. Hij dringt zich niet op. Tijdens alle trips gemerkt dat hij ons de rust en de ruimte gaf om van zijn land te genieten. Hij is flexibel, het dagschema kan zonder enig probleem onderweg worden aangepast. Dit is voor ons een absolute plus op de door de touroperators aangeboden trips. Ook de prijzen die Adama rekent liggen ver onder de prijzen die de reisorganisaties rekenen. Snel afspraken gemaakt voor een eerste dag met hem, Serekunda Market en Wealigara School.
  De markt, als eerste indruk van Gambia, was onbeschrijfelijk, zo compleet anders als thuis. Het verkeer onderweg, hoe bizar was dat…. Adama was bij ons en we konden daardoor eigenlijk in alle rust rondkijken. En dan de school, voor ons schokkend en aan de andere kant verrassend hoe kinderen en leerkrachten er ondanks de zeer beperkte middelen samen het beste van maken. Kinderen die eigenlijk met nagenoeg niets toch plezier met elkaar hebben. Rondrijdend met Adama in de buurt van de school zie je hoe hard het bestaan daar is. Helaas was het hoofd van de school niet aanwezig, daarom beloofd voor het einde van de vakantie nog een keer terug te komen.
  De tweede trip James Island, was wat ons betreft het hoogtepunt van onze eerste reis. Zelf helemaal niets hoeven te regelen, dat werd allemaal door Adama gedaan. Vroeg vertrokken en wederom de dagelijkse chaos in het verkeer. De overtocht met de ferry naar Barra, 2,5 uur wachten omdat er eerst getankt moest worden, de bonte stoet van auto’s, goederen en mensen op de boot. Aan de overkant kennis gemaakt met Steve, een vriend van Adama. Steve spreekt een beetje Nederlands, hij is deze dag onze chauffeur omdat Adama zijn auto in Banjul heeft laten staan. Reden hiervoor is dat het nooit zeker is of je dezelfde dag met de auto terug kunt. Als voetganger kan dat wel altijd. De rit naar James Island en terug. Wat ongelofelijk veel plezier hebben we gehad tijdens de rit. Marco Borsato en Kensington op de radio! Cashewnoten, na de uitleg van Adama snappen we waarom ze zo duur zijn. Dorpjes onderweg, heel veel zand en armoede, maar ook tekenen van vooruitgang. Men was uitgebreid bezig met de aanleg van elektriciteit.
  Als toetje ‘s-avonds met Adama en zijn broer naar een voetbalwedstrijd geweest. Gambia – Marokko. Ook hier werd weer alles door Adama geregeld. Volgens mij was ik de enige Toubab supporter voor Gambia in het stadion. Daardoor won Gambia dan natuurlijk ook met 1-0. Wat een feest en wat een lol!!
  Derde trip. Makasutu National Park. Leuke trip, rondvaart, wandeling, “Voodoo waarzegger” waar Adama heel hard om moest lachen, Baboons die alles afbreken. Een prima lunch met verrukkelijk gele pepers…. Op de terugweg Tanji Fishmarket bezocht, je weet niet wat je ziet. Uitgebreid rondgekeken, gedroogde en gerookte vis geproefd. Helemaal niet slecht!
  Vierde trip; Vissen met de broeders Sang. Adama durfde niet mee, ondanks dat er 20 zwemvesten voor hem klaarlagen…. Linda vangt een Barracuda!!! Daarna krokodillen aaien.
  Adama vraagt ons aan het einde van deze dag om de volgende ochtend nog een keer met hem mee te gaan naar Wealigara School. Met Adama afgesproken dat, wanneer we wat gaan bijdragen, dit ten goede moet komen aan de hele gemeenschap. We zullen geen cash geld gaan geven. Uiteindelijk besloten om de waterpomp te laten repareren. Adama regelt de technische mannen. Vaste prijs afgesproken. Voorwaarde is wel dat we de pomp de volgende dag, voor ons vertrek, zullen laten installeren en werkend zullen achterlaten. De laatste dag. Samen met Adama de nodige spullen bij de lokale Gamma gekocht. Voor Adama is het heel belangrijk om alle spullen bij de lokale ondernemers te kopen. Zo worden zij er ook beter van. Daarna naar school. In een goed uur is het gefikst. De pomp werkt en omdat de bron een jaar lang niet is gebruikt wordt de eerste 1000 liter water opgepompt zonder te gebruiken. Dit om het gevaar van bacteriële besmettingen te voorkomen. In Gambia wordt niets zomaar weggegooid/verspild zegt Adama en dus ook het opgepompte water niet, dit werd door de “schoonmaak moeders” gebruikt om de toiletten na een jaar weer eens goed schoon te maken. In de avond afscheid genomen van Adama. We zien hem (Ramadan) voor de eerste keer wat drinken en een sigaret roken. Afspraken gemaakt en de linkerhand geschud, we zien elkaar zeker terug.

  Na ons vertrek hebben we via WhatsApp wekelijks contact gehouden met Adama en in november 2018 hebben we onze belofte aan hem ingelost. Hij haalde ons op van het vliegveld. Het was gelijk weer vertrouwd. Samen met hem hebben we weer een aantal prachtige tochten gemaakt. Erg leuk vonden we de keren dat we ‘s-avonds samen met Adama bij de locals hebben gegeten. Hartstikke lekker en goedkoop. Adama weet de lokale eetgelegenheden waar je als Toubab prima kunt eten, dat zijn de lokale eettentjes waar hij zelf ook regelmatig komt. Wij hebben dit samen met hem diverse keren gedaan. Echt een aanrader.
  We hebben rondgekeken op de Albert market in Banjul. Deze markt is wat rustiger dan die van Serekunda. Samen met Adama is dit veilig en goed te doen. Doordat je met Adama bent krijg je gemakkelijk contact met de mensen. Adama helpt je bij het doen van je eerste bod, maar laat je dan zelf verder bieden. Met een simpele hoofdknik laat hij weten of de prijs acceptabel is.
  Ook nu weer gevist en een Barracuda gevangen. Heerlijk zo’n halve dag op een bootje een paar honderd meter uit de kust.
  We hebben samen met Adama Abca’s Creek Lodge bezocht en er geslapen. Een aanrader als je van rust en natuur houdt. Met een gids een uitgebreide wandeling door de mooie natuur gemaakt en s avonds prima gegeten. De volgende dag gevist op de rivier. Lekker primitief zonder hengel maar met een vissnoertje om de vinger.
  Het eerste hoogtepunt op deze reis was de trip naar Paradise Beach, samen met Adama en zijn Kids. Hij had hiervoor speciaal een open 4-weel drive met chauffeur geregeld! Onderweg staat Adama achterin te schreeuwen naar iedereen die het wil horen: “Goodbye, Adama is on Holliday”. Dezelfde dag naar de veemarkt en de Craft Market in Brikama geweest. Op de Craft Market kun je uitgebreid zijn hoe er ambachtelijk met de hand de mooiste dingen van hout worden gemaakt.
  Adama heeft ons een dag naar Cape Point gebracht. Leuke rit over de Kotu Bridge. Lekker geluierd en gegeten. Tijdens deze dag uitgebreid met Adama kunnen praten over de wat serieuzere dingen in het leven. Als je van rust houdt moet je daar zeker en keer naar toe!
  Tijdens deze reis was voor ons het 2e hoogtepunt de kookworkshop in de compound. Adama had geregeld dat we daar een dag mochten meehelpen. Eerst samen naar de lokale markt om de inkopen te doen voor Chicken Jassa. De vrouwen gaan vervolgens koken. De mannen trekken zich terug en drinken thee. Mooi om te zien hoe dat wordt klaargemaakt. Op mijn vraag waarom mannen niet meehelpen de maaltijd te bereiden is het simpele antwoord: Man do other verry important things: “We sit and talk!” Prachtige ervaring en fantastisch gegeten!! Echt een aanrader.
  Vlak bij PocoLoco op het strand staan de standjes van de Fruitlady’s. Omdat Fruitlady Ndey op de website van Maaike stond zijn we naar haar op zoek gegaan. Ndey is echt een schat van een mens die iedere dag haar uiterste best doet de lekkerste fruithapjes te maken. We zijn verschillende keren bij haar geweest. Bij een volgend bezoek aan Gambia zullen we haar zeker weer opzoeken.
  Als het hotelontbijt zat bent dan weet Adama de beste plekjes om lokaal te ontbijten. Stokbrood met een verse omelet of met vlees en groente. Erg lekker en spotgoedkoop.
  Beide vakanties zijn we niet een keer in een supermarkt geweest, maar altijd inkopen wezen doen in een lokaal winkeltje op PocoLoco Strip. Grappig is dat de eigenaresse ook Adama heet. Vraag Adama (onze chauffeur) maar even waar het precies zit.
  Voor iedereen die besluit om met vakantie naar Gambia te gaan: Wil je het echte Gambia zien en bleven, ga dan met een lokale gids en wat ons betreft is dat Adama! Je ziet het land dan vanuit zijn beleving en je krijgt veel meer info dan bij trips die je boekt bij de grote touroperators en bovendien steun je de lokale bevolking!
  Wij gaan zeker nog een keer terug want we zijn nog lang niet uitgekeken!

  Antwoord
 48. mignon

  De week na kerst 2018 naar Gambia geweest. Via internet kwam ik in contact met Maaike. Voor haar is echt geen vraag te veel. Ze vindt het superbelangrijk dat jij een top vakantie in Gambia beleeft en daar doet ze ook alles voor. Met Adama heb ik de toer, die mijn reisorganisatie Avontuur in Zuid Gambia noemt. Tja, het is vakantie dus een school bezoeken kan niet en ik had, omdat ik niet drink, ook geen interesse in de palmwijn en dat is één van de voordelen van een privé toer. Adama heeft er een hele leuke toer van gemaakt en aan het eind van de dag bracht hij me vol impressies terug naar het hotel.
  Helaas had hij al een boeking voor de andere trip die ik wilde maken, volgens mijn reisorganisatie Roots, een dag terug in de tijd. Abdou kwam mij dit keer halen. Ook weer een super avontuur waarbij alles heel goed verzorgd was.
  Het voordeel van op deze manier je excursies boeken is dat je niet afhankelijk bent van het programma en de groep met wie je gaat. Of je nu alleen gaat (zoals ik en ik heb me geen moment onveilig gevoeld) of met de familie: er is van alles mogelijk, de auto’s zijn goed (de wegen minder, maar dat is deel van het avontuur en je hebt gelijk een gratis massage) en i.p.v. dat het geld naar de grote reisorganisaties gaat, gaat het nu naar de mensen zelf. Gewoon doen, dus!!

  Antwoord
 49. Sam en Elke

  Vorige week hadden we als koppel onze eerste ervaring van Gambia. We kwamen vooraf in contact met Maaike om tours te boeken. De communicatie verliep zeer vlot, ze gaf veel informatie en beantwoordde zonder problemen alle vragen die we hadden.

  Eens in Gambia, merkten we direct dat het goed was. We hebben 2 tours gedaan via Gambia Experience en hier hebben we vooral de natuur van Gambia gezien. 1ste tour was Makasutu culture forest Tanji. 2de tour was Farasutu Pirang bird watching. Chauffeur Adama is een zeer betrouwbare chauffeur, een rustig iemand. Hij laat je de lokale plekjes zien (die je met grote touroperators niet te zien krijgt). Adama gaf tijdens de rit informatie over Gambia en liet ons ook lekkere lokale producten uit Gambia proeven. Hij gaf ons de nodige tijd om alles rustig te ontdekken, geen haast. Hij babbelde niet heel de tijd, dat vonden we eigenlijk heel fijn. Bij onze 2de tour was er nog een onverwachte wending toen we in de buurt van Baobab Island kwamen. We hebben daar samen met nog een andere gids en 2 touristen een boottocht gedaan die ze nog maar net hadden ontdekt, zelfs Adama kende hem niet. Dat was echt top, nog nooit zulk prachtig boottochtje gedaan! Daar hebben we krokodillen in het wild gezien en veel prachtige exotische vogels. Voor dit laatste was er zeker geen verplichting, Adama gaf hier zelf aan dat hij het lastig vond want dat dit niet voorzien was. We hebben hier zelf beslist dit nog toe te voegen aan onze trip, Adama onderhandelde dan een goede prijs.

  Beide tours zijn een aanrader voor wie van de natuur houdt met ook wat cultuur tussen (tanji). Op stap gaan met locals is top, je steunt daarmee de lokale bevolking en je ziet en beleeft veel meer! Tours boeken met Gambia Experience is echt 200% een aanrader, als wij nog teruggaan naar Gambia dan boeken we zeker hier terug!

  Antwoord
 50. Simone Kol

  In April 2017 voor de eerste keer als alleen reizende vrouw een vakantie naar The Gambia geboekt. Vooraf via fb in contact gekomen met Maaike en m’n interesse voor het boeken van een trip via Gambia Experience was gewekt. De communicatie over de trip verliep makkelijk en duidelijk!
  Met Adama ben ik naar Paradise beach en Tanji geweest. Wat een super ervaring! Onderweg gaf Adama nog veel info over The Gambia, erg leuk! Hij gaf me de tijd te genieten op ’t strand en gaf me een leuke tour bij Tanji. Het was mij duidelijk: Adama is echt een fijne gids!
  Eind december weer een trip naar The Gambia gemaakt en 1 ding stond vast, ik wilde meer zien van het land, en na mijn positieve ervaring met Adama als gids was de keus om weer trips te boeken via Gambia Experience snel gemaakt. Ik besloot om Kerst te vieren in Abca’s Creek Lodge, Adama heeft me gebracht en na Kerst opgehaald, om mij vervolgens naar Boboi Lodge in Kartong te brengen. Beide fijne accomodaties, maar totaal andere omgeving. Begin januari ook nog een trip gemaakt naar Makasutu, wow een must see!
  In april 2018 wederom naar The Gambia, ik wilde nog meer zien van dit mooie landje!
  Dit keer met Adama naar James Island geweest, had hier veel over gehoord en wilde hier echt naar toe. Ik wilde natuurlijk graag eens de ferry experience ervaren, nou en een experience was het! James Island is een must visit, erg aangrijpende trip. Ook nog een ochtendje The Gambia op de fiets verkend, wel even een andere ervaring dan fietsen in Nederland, maar toch leuk! en Adama lette goed op en nam me echt mee naar wegen welke goed begaanbaar waren en waar het niet al te druk was. Kubuneh heb ik in april 2018 ook bezocht, leuk dorpje, waar de kinderen t oprecht leuk vinden dat je langs komt! Als mooie afsluiting van m’n vakantie een bezoekje gebracht aan Wellingara school en de kookworkshop gedaan. Beide super ervaringen. Leuk om eens een school te zien, en zoveel blije kids. Het koken was een ware experience, respect voor de vrouwen hoe zij dit dag in dag uit doen op voor ons relatief primitieve wijze!
  Eind december 2018 wederom terug in The Gambia ( Kerst en oud en nieuw vieren in de warmte was mij in 2017 wel bevallen ;)) Dit keer stond het project van Stichting Care for Natural op m’n programma. Mijn interesse was gewekt bij het zien van de website van deze stichting! Wat een goed werk doen zij, ik wilde dit graag eens zien. De trip ernaar toe was al leuk en eenmaal in Mariama Kunda een interessante rondleiding door het brandwondencentrum en langs de Aloe Vera plantage gehad!
  Erg leuk dat er nu weer nieuwe trips zijn toegevoegd op de site! Ik verheug me al op het doen van nog meer trips via Gambia Experience en kan het iedereen aanbevelen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek Gambia

(Halve) dagtrips

Hier vind je al onze (halve) dag trips. Laat je inspireren door de mooiste plekjes in Gambia!

Meerdaagse trips en rondreizen

We hebben meerdere rondreizen ontwikkeld waar je alle hotspots van Gambia en Senegal gaat ontdekken! Klik snel voor jouw droom rondreis!

Vogelspot tours

Gambia is een paradijs voor vogelspotters. Interesse in onze vogelspot reizen? Neem contact met ons op en we stellen een fantastische reis voor je samen!

Vragen of informatie?

Wil je graag meer informatie of heb je vragen over onze reizen? Vul dan onderstaand contactformulier in en we proberen in 5 werkdagen terug te reageren.
Je kunt ook bij onze Tips en veelgestelde vragen kijken, wellicht staat jouw antwoord daar al bij.

Naam(Vereist)